Úvod > Články > E-booky jako all inclusive

E-booky jako all inclusive

Bývalo to specialitou restaurací, v digitální době si na něčem podobným udělal slávu Netflix. Prostě za jednu cenu můžeme objednávat (a konzumovat) podle libosti. Teď s něčím podobným přichází Amazon.

Za měsíční poplatek 9,99 dolarů si díky službě Kindle Unlimited můžeme číst podle libosti. Samozřejmě háček se najde – v nabídce je knihovna o 600 000 knihách, což je pouhý zlomek toho, co Amazon nabízí celkově (v celkové nabídce e-booků má Amazon téměř 2,7 miliónu knih).

Takže je jasné, že nějakých bestsellerů se dočkáme jen těžko. Celý systém do značné míry připomíná systém, který před pár lety k malému nadšení zákazníků použil již zmiňovaný Netflix, který vedle normálního posílání DVD přišel se separátní službou streamovaných filmů.

Tam se platí dodatečný poplatek (i když dnes můžeme mít buď služby obě, nebo jen jednu z nich), bohužel nabídka streamovaných filmů je oproti skutečným DVD zhruba třetinová.

S podobnou službou nedávno přišly firmy Scribd nebo Oyster. Obě mají podporu nakladatelství HarperCollins a Simon & Schuster. Scribd nabízí 400 000 knih z 8,99 měsíčně, zatímco Oyster má 500 000 knih a chce o dolar víc.

V obou případech je celkem pochopitelné, že snažit se konkurovat gigantu jménem Amazon je poněkud sebevražedné. Na druhé straně ale nabízejí mnohem atraktivnější tituly, takže bude na čtenářích, ke komu se přikloní.

Šéfové obou firem zatím hrdě vysunuli hruď a tvrdí, že protiútok Amazonu je jim ctí, protože ukazuje, že jejich model je unikátní a úspěšný. Řeči o tom, že úspěšná firma se konkurence nebojí, ale naopak z ní má radost, však poněkud připomínají snahu pískat si ve chvíli, kdy jdu kolem hřbitova.

Nabídnout méně než čtvrtinu z celkového počtu knih může být považováno za šílenství či pohrdání zákazníkem, na druhé straně ale Amazon nespouští zcela novou formu podnikání, ale prostě rozšiřuje paletu služeb, takže firma zřejmě neočekává, že by Kindle Unlimited začalo lámat rekordy. 

24. 7. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...