Úvod > Články > Americká vláda odposlouchává VoIP

Americká vláda odposlouchává VoIP

Nebyla by to dnešní americká vláda, kdyby nezkoumala cesty, jak odposlouchávat hovory uskutečněné pomocí VoIP. V současné době je testován prototyp vyvinutý v laboratořích univerzity George Mason University.

První zkoušky

ukázaly, že je možné odposlouchávat hovory prostřednictvím sítě Skype. FBI se snaží o doplnění svého nechvalně známého systému Carnivore, a poskytla týmu vedenému profesorem Xinyuan Wangem více než 300 000 dolarů ve formě vědeckého grantu. Komise FCC mezitím schválila povinnou možnost odposlouchávat hovory VoIP alespoň u některých providerů, FBI již dva roky běduje, že se systém VoIP stává útočištěm zločinců, špiónů a teroristů.

V současnosti lze ukrýt identitu

dvou uživatelů Skype pomocí komerčních proxy serverů, takže naslouchající ucho FBI sice uslyší hovor, ale nebude mít ponětí o tom, kdo s kým mluví. Wang přišel na způsob, jak do packetů přidat unikátní „podpis“ a jak potom tento podpis identifikovat u příjemce. Trik je v nepatrném nastavení některých packetů, takže podpis není normálně „slyšet“ a zaniká v digitálním šumu. Změny nastavení jsou skutečně minimální, kolem 3 milisekund a pro zachycení je nutné, aby hovor trval nejméně minutu a půl.

Pokud se tato technologie skutečně ověří a uplatní, nastane závod mezi programátory systému VoIP a velkým uchem vlád, neboť komerční proxy servery (napři. FindNot.com, Proxify.us nebo Anonymizer.com) přijdou o živobytí. Wangův systém se zatím zajímá pouze o identifikaci volajících a nesnaží se dekódovat zašifrované konverzace, které používá Skype, VoicePulse a PeerMe.

Podobné snahy jsou trnem v oku FBI

a ostatních bezpečnostních složek, a není divu, že americké Ministerstvo spravedlnosti prohlásilo nedávno před komisí Kongresu, že naléhavě potřebují patřičné nástroje pro odposlouchávání hovorů pomocí VoIP. FBI proto trvá na tom, aby Kongres prosadil povinnost všech providerů VoIP umožnit agentům FBI přístup k odposlechu. Pro běžné telefonování již podobný zákon platí od roku 1994, kdy byl přijat zákon s názvem Communications Assistance for Law Enforcement Act (CALEA).

Konges se zatím netváří příliš nadšeně a pracuje spíše na zákonu VoIP Regulatory Freedom Act, který by měl zakázat jednotlivým státům regulovat a danit hovory VoIP.  Zákon ale říká, že provideři VoIP, kteří využívají veřejné telefonní sítě, spadají pod literu zákona  CALEA. S tím ale Ministerstvo spravedlnosti nesouhlasí, neboť mu vadí, že provideři jako Pulver.com, kteří linky nepoužívají, by dohledu unikli.

Senátor Frank Lautenberg se snaží situaci uklidnit

poukazem na to, že se tato technologie vyvíjí tak prudce, že každý zákon přijde pozdě, a že je lepší chvíli počkat, až se trh uklidní. Konkurenční návrh zákona, tzv. Sununův zákon, by naopak vyžadoval, aby FCC přirazila univerzální poplatek na všechny internetové telefonní hovory. Výtěžek by měl financovat zlevněné analogové hovory pro chudé a vesnické Američany.

11. 1. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...