Úvod > Články > Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat. Důkazem je chytrý IM Emu a JetPac, který zpracovává obraz.

Ač si většina lidí umělou inteligenci představuje spíše jako robota ze Star Trek, realita je o mnoho složitější a zajímavější. Google se v této oblasti snaží uspět a jde o téma, které nepochybně zajímá také Apple a jeho Siri nebo Facebook, který masivně investuje do své laboratoře na výzkum umělé inteligence.

Emu je chytrý Instant messenger, který na OS X podporuje složitou analýzu komunikace. Umí například rozpoznat otázku na volný čas a uživateli nabídnout přiměřené informace z kalendáře nebo zjistit, kde se uživatel nachází a mnoho dalšího. Právě systematická analýza rozhovorů v psané formě je zajímavou technologií s velkým potenciálem. Očekává se, že jej Google bude chtít začlenit do Hangouts a výrazně posunout kvalitu komunikace uživatelů mezi sebou. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny a služba končí k 25. srpnu. Nabízí se také propojení s Google Now, tedy přímé konkurenci zmíněné Siri.

Také druhý nákup se týká systému pro analýzu dat, i když tentokráte obrazových. JetPac je relativně mladá firma, která se věnuje práci s fotografiemi. Vyvíjí aplikaci, která umí vyhledávat fotografie na sociálních sítích a dalších podobných službách a z nich vytvářet co možná nejkomplexnější informaci o určitém místě. Ty jsou pak posílány spolu s reklamou do mobilní aplikace. Google obchod zatím nekomentoval a částka opět nebyla zveřejněná.

JetPac by se mohl stát součástí Google Maps a navázaných služeb, případně bude sloužit jako jedna z technologií, které budou stát za obnovenou službou pro zpracování fotografií. Podle všeho by mělo opět dojít k oddělení Plus a Picasa a Google bude přirozeně hledat nástroje, které mu umožní ze služby pro fotografy vytvořit silný a zajímavý nástroj.

21. 8. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

WebODF: prohlížení a editace ODF dokumentů on-line

WebODF je projektem Document Foundation, který by měl otevřeným formátem, jaký používají LibreOffice, dostat do...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...