Úvod > Články > Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat. Důkazem je chytrý IM Emu a JetPac, který zpracovává obraz.

Ač si většina lidí umělou inteligenci představuje spíše jako robota ze Star Trek, realita je o mnoho složitější a zajímavější. Google se v této oblasti snaží uspět a jde o téma, které nepochybně zajímá také Apple a jeho Siri nebo Facebook, který masivně investuje do své laboratoře na výzkum umělé inteligence.

Emu je chytrý Instant messenger, který na OS X podporuje složitou analýzu komunikace. Umí například rozpoznat otázku na volný čas a uživateli nabídnout přiměřené informace z kalendáře nebo zjistit, kde se uživatel nachází a mnoho dalšího. Právě systematická analýza rozhovorů v psané formě je zajímavou technologií s velkým potenciálem. Očekává se, že jej Google bude chtít začlenit do Hangouts a výrazně posunout kvalitu komunikace uživatelů mezi sebou. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny a služba končí k 25. srpnu. Nabízí se také propojení s Google Now, tedy přímé konkurenci zmíněné Siri.

Také druhý nákup se týká systému pro analýzu dat, i když tentokráte obrazových. JetPac je relativně mladá firma, která se věnuje práci s fotografiemi. Vyvíjí aplikaci, která umí vyhledávat fotografie na sociálních sítích a dalších podobných službách a z nich vytvářet co možná nejkomplexnější informaci o určitém místě. Ty jsou pak posílány spolu s reklamou do mobilní aplikace. Google obchod zatím nekomentoval a částka opět nebyla zveřejněná.

JetPac by se mohl stát součástí Google Maps a navázaných služeb, případně bude sloužit jako jedna z technologií, které budou stát za obnovenou službou pro zpracování fotografií. Podle všeho by mělo opět dojít k oddělení Plus a Picasa a Google bude přirozeně hledat nástroje, které mu umožní ze služby pro fotografy vytvořit silný a zajímavý nástroj.

21. 8. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

WebODF: prohlížení a editace ODF dokumentů on-line

WebODF je projektem Document Foundation, který by měl otevřeným formátem, jaký používají LibreOffice, dostat do...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...