Úvod > Články > Windows 9: nač ten spěch?

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační systém Windows 9.

Když pomineme možnost, že se jedná spíše o snahu vypálit rybník Applu s jeho bičováním zvědavosti nad novým iPhonem nebo o nějaké lákání s betaverzí, otázka bude, proč to Microsoft bere takovým hákem?

Odpovědí jsou Windows 7. Ať máme na osmičky jakýkoliv názor, jedno je jisté, dlaždičkový design, který se vlastně snažil procpat rozhraní pro tablet na počítač, i když by logika žádala spíše opak, rozdělil platící veřejnost na dva nesmiřitelné tábory.

Menšina je spokojena a tvrdí, že grafika je moderní a užívání přívětivé. Většina (což je pro Microsoft právě velice nepříjemné) ale naopak tvrdí, že Windows 8 jsou zvrhlost a že raději přejdou na Mac nebo Linux.

Snahy o polidštění Windows 8 změnami, které zažívají Windows 8.1, jsou sice snahou o opravení těch největších nepříjemností, ale jsou spíš uhlazením hran nežli výraznou změnou.

Proto také spousta dnešních uživatelů Windows 7 mluví o tom, že jim operační systém někdo vezme jen přes jejich mrtvolu. Navíc podíl Windows 7 stoupá i přes to, že Microsoft osmičky propaguje, jak jen to jde.

A právě v popularitě sedmiček je problém. Z každého zákazníka, který si místo osmiček pořídí sedmičky, naskakuje v Microsoftu kopřivka. Proto firma oznámila, že prodej Windows 7 koncem října natvrdo končí.

Takže pokud nehodláme zacvaknout pořádnou pálku za nějakou nadupanou profesionální mašinu, tak nám zbydou doprodeje krabicových verzí a dál nic. Podpora sice bude do roku 2020, ale nové si prostě nekoupíme.

A jelikož je Microsoftu jasné, že tím akorát naženou další lidi do náruče Applu, musí fofrem přijít s nějakou počítačově přívětivější verzí Windows. Ono je sice krásné silou přinutit platící veřejnost k firemní strategii, ale v praxi to funguje jen v případě, že není alternativa. A ta dnes je.

S největší pravděpodobností se v září dočkáme jen drobného představení, a skutečné devítky se objeví až někdy v roce 2015. Pokud se ale v září ukáže něco příjemného (a hlavně s tlačítkem Start), budou mít příznivci Microsoftu jistotu, že když chvíli počkají, dočkají se něčeho lepšího nežli nenáviděných osmiček.

29. 8. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

 

WebODF: prohlížení a editace ODF dokumentů on-line

WebODF je projektem Document Foundation, který by měl otevřeným formátem, jaký používají LibreOffice, dostat do...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...