Úvod > Články > 5 zajímavých pivních webů

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem se podělit o svou radost z jeho nalezení. A tak jsem našel pár zajímavých pivních webů.

Přestože všude vládne SAB Miller (Plzeň, Gambrinus, Kozel, Radegast), Heineken (Starobrno, Zlatopramen, Krušovice, Březňák, Louny, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec, přičemž skutečné pivovary v Lounech, Znojmě a Kutné Hoře byly zavřeny) a Molson Coors / StarBrev (Staropramen, Braník, Velvet, Hoegaarden, Stella Artois, Ostravar, Vratislav a Měšťan), dají se jako jehly v kupce sena najít i jiná, a dokonce velmi dobrá piva.

Zpočátku jsem si chtěl jen zapsat, kde a co jsem vypil. Potom také hledat v okolí, co se zde točí. K tomu se hodí dva weby:

Pivní deníček

Nabízí ke svému webovému profilu i aplikaci pro Android a má velmi slušný design. Restaurace a hospody se dají vyhledat podle země, okresu a následně města. Pokud najdete svoji restauraci, přidáte pivočáru – tedy zadáte, jaké pivo jste pili, kolik stálo, jak chutnalo apod. Pivočáry se vám automaticky sčítají. Jestliže vaše hospoda není v seznamu, není problém ji přidat – tím se z vás stane pivní prospektor.

Beerborec

Obdoba Pivního deníčku nemá sice ani aplikaci pro Android, ani nabušený design, ale na druhou stranu nabízí širší spektrum hospod a restaurací, včetně zrušených, a možnost dohledání třeba i podle pražských čtvrtí jako Kamýk, Lhotka apod. Dá se pak třídit i podle značky piva a zjistit si, kde poblíž vás se točí, problém však je, že v seznamu se nacházejí i ony zaniklé hospody. Přidání konzumace se pak děje kliknutím na odkaz Přidat pivo, opět platí, že lze údaje doplňovat.

Časem však podobná databáze přestane stačit sama o sobě. Hledáte tedy nějaký web, kde se piva hodnotí a máte možnost porovnat recenze podle svých chutí. K tomu se hodí server

Pivní recenze

Zde najdete žebříčky piv lahových i točených, seznam pivoték, a také diskuzní fórum. Každé pivo autoři hodnotí nejprve podle svých chuťových buněk, vysvětlí, proč dali tolik hvězdiček, kolik dali (ostatně jejich heslo je „Ochutnáme, zhodnotíme, zveřejníme“), a pak hodnocení a připomínky otevřou i ostatním čtenářům. Některá piva jsou podle mne stále zcela neznámá, přesto je v seznamech najdete, a můžete se tak inspirovat.

Atlas piv

Není tak propracovaný jako Pivní recenze, ale dobře se zde pracuje se žebříčky, výsledky se dají různě filtrovat, o jednotlivých pivech se dají najít základní informace, je možné po registraci doporučit v seznamech neuvedená piva a sám hodnotit.

Pivovary.info

A když už pivo, tak vás může zajímat něco o samotných pivovarech, ne? Já vím, že je zde Pivni.info, ale tam jsou jen stručné přehledy pivovarů, a třeba ten před půl rokem nově otevřený v Poděbradech v něm chybí. Zajímavější je výše zvedený web, kde kromě aktuálních pivovarů a jejich skutečně kompletní historie probrané do neuvěřitelných detailů najdete také informace o pivovarech zaniklých (a třeba dříve slavných). Zkuste neuvěřitelný Seznam historických pivovarů Čech, Moravy a Slezska. Možná – stejně jako já – zjistíte, že jste měli pivovar kdysi kousek za barákem, kde bydlíte, a ani o tom nevíte. Skutečně klobouk dolů před lidmi, kteří dělají tenhle web.

23. 8. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 pozitivních vlastností Facebooku

Z mnoha článků a diskuzí by člověk získal dojem, že Facebook je démon v cukrblikové podobě. Šelma z Bible...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...