Úvod > Články > Některé e-shopy začínají před Vánoci zvedat ceny zboží

Některé e-shopy začínají před Vánoci zvedat ceny zboží

Průměrné ceny zboží se u e-shopů v současné době liší až o 2,9 %. Pro představu se jedná o hodnotu vyšší, než je mnohdy marže obchodníků. Vyplývá to ze čtvrtletního průzkumu společnosti Karsa Technologies, která sledovala vybrané internetové obchody zaměřené na prodej elektroniky. Odborníci dále upozorňují, že v současné době začínají obchody postupně zvedat ceny nabízených produktů. Jedná se o každoroční tah, kterým se připravují na vánoční sezonu. Právě během posledního kvartálu totiž tradičně dochází u internetových obchodů k výraznému nárůstu objemu nákupů. Tržby za zmíněné období odpovídají až 70 % průměrných ročních obratů e-shopů.

Společnost Karsa Technologies, která se zabývá nezávislým porovnáním cen zboží v e-shopech, srovnávala v uplynulých 3 měsících 5198 shodných produktů v 8 předních českých internetových obchodech, jež se zaměřují na prodej elektroniky.

Srovnání internetových obchodů ukázalo poměrně zásadní odchylky v průměrných cenách zboží. Procentuální rozdíl cen mezi prvním a posledním e-shopem činil 2,9 %. Takovýto rozdíl představuje v oblasti elektroniky často větší částku, než je marže obchodu. Podle Ježka budou v následujícím čtvrtletí cenové hladiny a s nimi i ceny produktů růst, a to až do období Vánoc, kdy se zastaví. V rámci povánočních slev se pak dostanou opět na výchozí hodnoty.

Průzkum společnosti Karsa Technologies dále ukázal na výrazné rozdíly v cenách u konkrétních kategorií produktů. Právě u nich se totiž projevuje rozdílná cenová strategie jednotlivých e-shopů. „Pokud se zaměříme na srovnání cen u konkrétních kategorií výrobků v obchodech, je dobře patrné, že každý e-shop je silný u jiných typů produktů. Například při koupi tabletu či notebooku si silnou pozici na trhu udržuje tsbohemia.cz a alza.cz, kteří nabízejí toto zboží v průměru za 10 941 Kč, respektive 10 960 Kč. Naopak průměrná cena u obchodního domu mall.cz činí v této kategorii 11 882 Kč, což představuje rozdíl 8,6 %,“ upozorňuje Michal Ježek ze společnosti Karsa Technologies, která nabízí provozovatelům internetových obchodů nástroj pro analýzu cen produktů v reálném čase i denní reporting konkurence.

Tyto zásadní cenové rozdíly se e-shopy snaží vyvážit přidanou hodnotou, kterou představují další služby, jež přispívají k celkovému komfortu zákazníka. Pokud je internetový obchod nastaví správně, může se jednat o velice účinný nástroj pro boj s konkurencí. „Poskytnutím širokého spektra doplňkových služeb dochází ke snížení míry fluktuace zákazníků i ke zvýšení spokojenosti uživatelů, pro něž se nákup stává komfortnější,“ zdůrazňuje Václav Lorenc, přední odborník na problematiku pricingu. „Mezi důležité služby, kterými se zákazníci při výběru obchodu řídí, patří například prodloužení záruky nad dobu dvou let, prodloužení termínu možnosti vrátit zboží nebo garance okamžité výměny vadného zboží,“ vypočítává Lorenc. Dále upozorňuje, že svou roli hraje i rozsah výdejních míst a různé možnosti doručení produktu, uživatelé podle něj dobře slyší i na věrnostní systémy či slevové kupony.

Důležitost doplňkových služeb si v dnešní době uvědomuje většina předních českých e-shopů. V rámci zlepšení vlastní konkurenceschopnosti se proto snaží nabídnout i různé specifické výhody. „Spokojenost zákazníka je pro nás absolutní prioritou. Snažíme se mu proto zajistit snadný výběr produktu, rychlé doručení i hladký průběh případné reklamace či vrácení zboží. Naši zákazníci hojně využívají službu pojištění proti krádeži nebo takzvaný buyback. V rámci této služby odkupujeme po stanovené lhůtě produkt od zákazníka, který má možnost si následně pořídit nový výrobek, například nový telefon,“ uvádí Denisa Dlabová, tisková mluvčí alza.cz.

24. 9. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...