Úvod > Články > Stavba mobilních vysílačů v Česku

Stavba mobilních vysílačů v Česku

Území České republiky je pokryto BTS stanicemi, které zajišťují signál pro mobilní telefony. Tam, kde základnové stanice nestačí, staví operátoři mobilní vysílače.

Operátoři se často setkávají s požadavkem o posílení kapacity sítě například z důvodu konání kulturní nebo sportovní akce. Výstavba nové základové stanice by se v takových případech operátorovi nevyplatila. V tuto chvíli přichází na řadu mobilní vysílač, který posílí signál přesně tam, kde je to potřeba. Další využití vysílače najdou u nově vystavěných budov nebo komplexů, kde ještě není vyřešeno trvalé pokrytí signálem.

Letos byly vysílače využity například na MFF v Karlových Varech, na hudebních festivalech Votvírák, Rock For People, Hip Hop Kemp, Aerodrome Festival, Colours of Ostrava, Brutall Assault, Benátská Noc, Open Air Festival, Sázavafest nebo na Velké ceně Mistrovství světa silničních motocyklů v Brně.

K výstavbě mobilního vysílače je potřeba speciální přívěs, který se přemění na mobilní vysílač. Vysílač je pevně usazený v zemi, stabilitu zajišťují vysunuté packy. Stavba vysílače není nic výjimečného. Operátor O2 má k dispozici 39 disponibilních vysílačů, které je možné zprovoznit během pár hodin. Technici se k vysílači dopraví dodávkou, ve které mají nejen potřebné nářadí, ale také technologie, které jsou ke zprovoznění vysílače potřeba.

Mobilní vysílače mají hydraulické zvedáky, výsuvné nohy pro stabilitu a držák antén na střeše, který je při přepravě sklopený. Ve chvíli, kdy je vysílač namístě, vytáhnou technici středovou tyč, zvednou ho a zajistí šrouby a vzpěrami. Držák standardně nese dvě až tři antény. Každá z nich váží okolo 25 kilogramů. Někdy se k vysílači přidává i mikrovlnný spoj, který zajišťuje konektivitu do sítě.

Mobilní antény musí být vícepásmové. Nyní se zpravidla používá kombinace GSM (900 MHz), LTE (1 800 MHz) a UMTS (2 100 MHz). Díky tomu je k dispozici signál, jak pro majitele starších mobilních zařízení, tak i těch, které dokáží pracovat s LTE sítí. Páteřní propojení sítí operátora zajistí optický kabel nebo mikrovlnný spoj. Přenos dat má na starosti směrovač, který zajistí optickým kabelem z vysílače. Kontejner se připojí k elektrické síti. Pro případ výpadku proudu slouží příprava na zapojení generátoru. Pokud dojde pouze ke krátkodobému výpadku elektřiny, zajišťují chod vysílače baterie.

V uzemněném kontejneru nechybí klimatizace, bez ní by to po zapnutí radiových prvků nešlo, teplota uvnitř stoupne velice rychle. V případě, že teplota vzduchu venku klesne pod 15°C, pomáhá udržet správnou teplotu malé elektrické topení. Mobilní vysílač se staví zhruba tři hodiny. Stejně dlouho pak trvá zprovoznění a zapojení vysílače do sítě.

31. 10. 2014

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...