Úvod > Články > Od 2G ke 4G

Od 2G ke 4G

Mobilní telefony jsou součástí našeho života. Historie přístrojů sahá až do 70. let 20. století. Jejich popularita stoupla v 90. letech s příchodem GSM. Mnozí z nás si pamatují březen 2005, kdy byla dokončena první fáze implementace technologie EDGE. Zákazníci ji tenkrát mohli využívat na území šesti velkých měst. Sítě 3. generace mámě všichni v živé paměti, ale realitou je nyní LTE technologie.

Svět mobilních komunikací nabízí prostor pro fungování tří různých systémů. Každý z nich má svou frekvenci a všichni dohromady se starají o dobré pokrytí a dostatečnou kapacitu pro datové spojení i hovory. Svět je ale čím dál tím rychlejší a takové musí být i připojení k internetu. Čím mladší generace systému je, tím rychlejší nabízí připojení.

V 90. letech se začala objevovat síť druhé generace 2G, která využívala digitální způsob přenosu dat. Problémem byla orientace na přenos hlasových služeb. Rychlost přenosu dat v těchto sítích nepřesahoval 20 kbit/s.

Do této kategorie spadají technologie GSM (Global system for Mobile communications), CDPD (Cellular Digital Packet Data) či TDMA (time division multiple access) a CDMA (Code division multiple access).

Následovala třetí generace 3G, která představovala v podstatě první opravdový mobilní broadband. Patří sem hned několik různých standardů. Nejznámější je UMTS. Jedná se o 3G systém, který je součástí IMT2000. Jeho hlavním přínosem byla podpora kvality služeb s ohledem na různé požadavky jednotlivých typů provozu. Číslice 2000 v názvu neznamená rok představení, jak by si někdo mohl myslet. Jedná se o původní přenosovou rychlost 2 Mb/s a kmitočtové spektrum 2000 MHz.

V tuto chvíli je na vrcholu technologie LTE, která slouží hlavně k přenosu dat a během hovoru se přepne do sítě 3G nebo 2G. Podíl LTE velmi rychle roste. Jde o síť budoucnosti, která má poskytnout vyšší rychlost, lepší odezvu, pokrytí a kvalitnější frekvenční dosah v terénu.

Jedním z důvodů rychlého nástupu LTE jsou také finance. K pokrytí stejného území 3G signálem v pásmu 2 100 MHz je potřeba mnohem více vysílačů než v pásmu 800 MHz u LTE. Jeden vysílač na frekvenci 800 MHz je schopen pokrýt okruh zhruba 63 km2. Při frekvenci 1800 MHz či 2100 MHz by bylo k pokrytí stejného území potřeba nejméně pěti vysílačů.

Pro využití čtvrté generace systému mobilní komunikace stačí uživateli mobil s podporou LTE a nová SIM karta – USIM. LTE je na rozdíl od 2G a 3G plně datovou sítí, kde bude i hlas přenášen prostřednictvím IP – VoLTE. Technologie voice over LTE se pravděpodobně začne používat v příštím roce.

19. 1. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...