Úvod > Články > Boom nositelné elektroniky

Boom nositelné elektroniky

Fenoménem poslední doby se stává takzvaná nositelná elektronika. Jedná se o přístroje, které běžně nosíme. Ať už jde o chytré hodinky, náramky, brýle či prsteny. Brzy bude třeba běžné nosit elektronické oblečení.

Nositelné elektronice přichází na chuť stále více lidí. Své uplatnění najde ve zdravotnické péči, při hraní her nebo ve sportu. Tento pojem skrývá přístroje, které jsou ukryté ve věcech, které každý den nosíme. Jistě všichni známe chytré hodinky, ale nosit se toho dá mnohem více.

Nositelná elektronika dnešní doby je velice vyspělá. Přístroje dokáží vykonávat několik činností najednou. Některé z nich vám zcela nahradí notebook. Nositelná elektronika se vyznačuje především tím, že obsahuje řadu senzorů, které monitorují fyzickou zátěž uživatele, jedná se například o krokoměr, měřič srdečního tepu a další. Data, která přístroje změří, se ukládají na Internetové úložiště a klient se kdykoliv může podívat na své výsledky.

Nositelná elektronika vám může pomoci ke zdravějšímu životnímu stylu. Velmi užitečné jsou sledující trackery. Dokáží sledovat srdeční činnost, množství spálených kalorií i vývoj váhy. Umí také počítat kroky, měřit srdeční aktivitu, krevní tlak, tělesnou teplotu a další. Sledováním naměřených hodnot můžete předejít nejenom nabírání na váze, ale i některému závažnějšímu onemocnění. Naměřené hodnoty můžete sledovat v grafech, sdílet s přáteli nebo dokonce s doktory po internetu.

O něco promyšlenější jsou dobře známé chytré hodinky. Většina z nich obsahuje fitness aplikace. Nejnovější modely si můžete spárovat se smartphonem přes Bluetooth, volat, psát zprávy či e-maily. Ty nejlepší mají dokonce slot pro SIM kartu a plní funkci chytrého telefonu.

Dalším odvětvím, které se z příchodu nositelné elekroniky raduje, je herní průmysl. Tady se očekává výrazný posun v oblasti rozšířené reality. Prvním krůčkem mohou být chytré brýle, které nedávno představila společnost Microsoft.

Nebude trvat dlouho a trh bude zaplaven elektronickým oblečením. Už nyní můžeme sledovat první pokusy s tričky, saky i prsteny, ale budoucnost nositelné elektroniky je podle slov odborníků v mikročipech nebo dokonce v chytrých tetováních. Třeba se dočkáme dne, kdy nebudeme v obchodech platit kartou, ale čipem implantovaným v ruce.

10. 4. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...