Úvod > Články > Americké kavárny stále častěji vypínají Wi-Fi

Americké kavárny stále častěji vypínají Wi-Fi

To, co se zdálo být vrcholem moderní doby, je najednou na obtíž. Pracně vybudované AP v kavárnách jejich majitelé stále častěji vypínají a znemožňují tak návštěvníkům surfovat na internetu.

Jsou určité oblasti (Američan by použil slovo „všechny“), kde jsou USA na mnohem vyšší úrovni než Česká republika a valná část Evropy. Jedním z těchto případů je dostupnost Wi-Fi sítě téměř na každém roku. Kavárny s bezdrátovým připojením jsou v USA poměrně běžnou součástí života. Například ve městě, kde žiji, tedy v Ostravě, bychom takovouto kavárnu nenašli. Pominu-li přesah nějaké metropolitní sítě za zdi některé provozovny.

Proč Wi-Fi v USA vypínají?

Asi vám přijde podivné, proč Wi-Fi vypínají, když museli projít cestou pořízení hardware, služby a když za připojení stejně kavárna platí? Majitelé kaváren totiž při běžném provozu zjistili, že uživatelé laptopů obsazují většinou stoly podél zdí. Důvodem je dostupnost elektrických zásuvek, pokud nemáte cestovní baterii, notebook nevydrží mnoho (až na dražší modely – například vybavené CPU Intel Centrino). Podél zdí jsou ale umístěny obvykle stoly pro více lidí a takový uživatel jej zabere celý – navíc kdo byste si v kavárně přisedl k neznámým lidem? (Pomiňme čtvrtou cenovou kategorii.) Kromě toho jsou lidé, kteří jdou do kavárny na kávu, a ne na úchvatný pohled na moře laptopů.

Řešení jsou dvě

Možností, jak vyřešit problém s uživateli laptopů, není mnoho, celkově asi tři, z toho pouze dva konstruktivní. Ten, který bych vynechal, je vypnout Wi-Fi úplně, odmontovat veškerý hardware, zrušit přístup a vrátit se k původnímu modelu kavárny. Určité kavárny ale řeší problém tak, že v určité hodiny Wi-Fi vypnou, v určité jej nechají zapnuté. Takto chodí na kávu de facto dvě různé skupiny uživatelů kavárny a vzájemně se míjí. Přiznejme si, že toto řešení není ideální, protože je určeno víceméně jen pro stálé zákazníky, náhodní kolemjdoucí pak mají smůlu a musí přistoupit na aktuální provoz (bez, nebo s Wi-Fi).

Druhou variantou je model, který zajišťuje, že Wi-Fi bude v kavárně fungovat nepřetržitě, ale nijak výrazně neomezí „běžný“ kavárenský provoz a uživatele, kteří na moře laptopů nejsou rozhodně zvědaví. Metoda funguje jednoduše. Je vytvořen jen omezený počet přístupových bodů do místní sítě, čímž se dostane jen na několik jedinců, ostatní mají smůlu. Otázkou je, které řešení je lepší, osobně se mi nelíbí ani jedno. Byl bych pro zachování běžných kaváren bez Wi-Fi a na druhé straně pro založení nových kaváren s plnohodnotným internetem dostupným každému návštěvníkovi. V podstatě jako by šlo o stejné dilema, jako u šalamounského zákona o omezení kouření v restauracích.

Závěrem

V České republice takovéto problémy řešit nemusíme. Otázkou je, jak dlouho je ještě řešit nebudeme a kde všude bude za chvilku Wi-Fi dostupné. Problém vidím spíše v zarušení velkých měst Wi-Fi signály různých drobných poskytovatelů.

24. 1. 2006

Autor: David Procházka

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...