Úvod > Články > Trh mobilní hlasové organizace nesplnil kritéria testu

Trh mobilní hlasové organizace nesplnil kritéria testu

V roce 2012 v Čechách byl velmi rozvinutý velkoobchodní mobilní trh, zatímco maloobchodní stagnoval. Tou dobou v tuzemsku ještě nepůsobili žádní virtuální mobilní operátoři. ČTÚ se proto tenkrát rozhodl otevřít otázku případného regulačního zásahu.

První krok uskutečnil úřad už v roce 2006, kdy ustanovil tzv. relevantní trh a prohlásil ho za dostatečně konkurenční. O pět let později, v roce 2011 definoval nové vymezení relevantního trhu pro přístup a původ volání ve veřejných mobilních telefonních sítích. V tomtéž roce zpracoval úřad návrh testu tří kritérií podle evropského regulačního rámce.

Tento test se zkoumá, zda došlo ke splnění tří podmínek. Jedná se o přítomnost velkých a trvalých překážek vstupu na trh, struktura trhu v přiměřeném časovém období nesměřuje k účinné hospodářské soutěži a právo hospodářské soutěže není samo o sobě dostatečně účinné při řešení selhání soutěže na příslušném trhu.

V roce 2012 došlo k veřejné konzultaci a ČTÚ konstatoval, že všechna kritéria tohoto testu byla splněna. Velkoobchodní trh mobilní organizace byl zařazen do seznamu relevantních trhů. ČTÚ začal připravovat jeho detailní analýzu.

Následujícího roku vstoupili na trh první virtuální operátoři, jejich počet rychle rostl a nyní jich je okolo stovky. Objevily se také nabídky neomezených tarifů. Podle ČTÚ šlo o reakci síťových operátorů na předběžné závěry analýzy relevantního trhu s cílem vyhnout se regulačnímu zásahu.

Se změnou trhu přišla i nutnost nového posouzení, zda trh stále splňuje test tří kritérií a je tedy vhodný pro uplatnění ex-ante regulace.

Po celkovém zhodnocení jednotlivých kritérií, zjistil český telekomunikační úřad, že trh nesplňuje ani jedno ze tří kritérií. Není tedy dále možno tento trh považovat za relevantní a způsobilý k regulaci.

V tuto chvíli je analýza provedená testem předkládána do veřejné konzultace široké odborné veřejnosti, která se může seznámit s tím, jak ČTÚ trh nyní posuzuje. Pro upřesnění ČTÚ dodává, že předmětný relevantní trh se týká pouze hlasových volání a SMS služeb v sítích GSM a UMTS. Nepatří sem sítě LTE a nevztahuje se na datové služby.

K zásahu do trhu s datovými službami by bylo nutné vymezit nový trh a znovu provést test tří kritérií. V případě, že by test ukázal nezpůsobilost k regulaci, mohl by úřad provést jeho detailní analýzu a navrhnout opatření. Úřad tuto možnost zvažuje.

17. 8. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Samsung dostal od USA grant 152 miliard korun

Americká vláda poskytla společnosti Samsung grant ve výši 6,4 miliardy dolarů. Použit bude na výrobu továren na čipy...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...