Úvod > Články > Mobily a písničky

Mobily a písničky

Popularita iPodu očividně nedá spát jak výrobcům mobilních telefonů, tak klasickým telefonním společnostem. S první kombinací mobilu a iPodu sice Motorola žádnou díru do světa neudělala, ostatní firmy ale věří, že jejich výrobky budou mít větší úspěch.

Poslední CES představil

celou řadu kombinací mobilních i klasických telefonů pro stahování písniček a klipů. Snad největší pozornost přitom získal systém V CAST Music společnosti Verizon. Něco podobného nepřekvapuje u mobilů, výrobci klasických bezdrátových telefonů ale využili uvolnění nového, dříve nepoužívaného pásma, které nabídlo FCC, a představili celou řadu telefonů kombinujících klasické volání po drátě s technologií VoIP a bezdrátovým voláním. Tyto telefony nabízí zejména firmy Uniden, VTtech, XACT a GN Netcom. Navíc se objevilo i nové pásmo 1,9 GHz, které slibuje delší dosah a lepší zvuk.

Systém V CAST Music

dokáže změnit obyčejný mobilní telefon, který se nemůže pyšnit označením „smart“, na přístroj schopný využívat službu Microsoft PlaysForSure, a také stahovat písničky z celé řady zdrojů, pochopitelně také od firmy Verizon. Mobily se budou moci synchronizovat s programem Windows Media Player, čímž budou přímo konkurovat přístroji ROKR E1 iTunes od Motoroly. Testy prvních přístrojů (systém je zatím v poslední fázi testování) mluví však o tom, že tato synchronizace zablokuje používání formátu MP3, což by pro většinu uživatelů bylo velice nepříjemné.

Pomocí tohoto systému můžeme stahovat písničky dvěma způsoby – pokud to uděláme přes počítač, bude song stát jeden dolar, pokud ji stáhneme rovnou telefonem, zaplatíme za stejnou písničku dvojnásobek. Zatím můžeme použít tři různé typy mobilů – LG VX8100, Samsung SCH-a950 a Audiovox CDM8945. K ceně za stahování písniček musíme připočítat dalších 15 dolarů paušálního měsíčního poplatku, zato navíc získáme stahování klipů o počasí, zprávách a sportu zdarma. Navíc si ještě musíme za 30 dolarů přikoupit kit obsahující spojovací kabel, sluchátka a software.

Konkurenční firmy

Motorola mezitím hodlá konkurenci vytřít zrak dvojicí novinek – vylepšený iTunes s názvem SLVR L7 a nový ROKR pracující s Linuxem. Sony Ericsson přišel s novým mobilem řady Walkman.

Se závažnou změnou přišel Samsung – jeho mobil T709 kombinuje klasický GSM mobil se schopností použít WiFi a technologií UMA (Unlicenced Mobile Access), takže tento mobil můžeme doma použít k volání pomocí domácí sítě WiFi a mimo domov pomocí klasické technologie GSM přes síť T-Mobile.

Celkově toho ale v této oblasti bylo na CES k vidění celkem málo, firmy totiž nepředstavily telefony, ale jen jejich koncepty, a samotné přístroje si nechaly na výstavu CTIA, která je věnována výhradně telefonování a která se uskuteční v dubnu.

8. 2. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

HBO Max končí, nahradila ho služba Max

Platformu HBO Max v Česku a na Slovensku nahradila nová služba Max. Nabídne více filmů a seriálů i lepší kvalitu...

 

Vodafone TV nabídne v rámci předplatného streamovací službu prima+

Vodafone TV rozšířila nabídku tarifů o novou Vodafone TV+, součástí které bude i předplatné videoslužby prima+ PREMIUM.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...