Úvod > Články > Zákony na regulaci broadbandu

Zákony na regulaci broadbandu

Americká vláda připravuje hned tři zákony najednou, které by měly regulovat současné zákony regulující telefonní systém, a broadband se sveze s tím.

První verzi

připravila kongresová komise House Energy and Commerce Committee během loňského podzimu (pro zájemce je znění návrhu zde – v PDF). V návrhu se objevily detailní možnosti regulace nových technologií, rozdělených do tří částí – broadbandoví internetoví provideři, provideři systému VoIP a provideři broadbandového videa. Téměř okamžitě se zvedla vlna odporu, kterou hlasitě podporovala většina velkých technologických firem, zejména Amazon a Google. Těm vadila zejména skutečnost, že v návrhu není nic o tom, že by společnosti vlastnící kabely použité k broadbandu nesměly upřednostňovat jeden obsah před jiným obsahem. Pravdou ale je, že zmínka o nutnosti udržet broadband neutrální, v návrhu je, a řada velkých providerů to dokonce pochválila.

Druhý návrh zákona

připravuje pro změnu Senát, jeho komise Commerce Committee zahájila v lednu tohoto roku sérii slyšení, které by podle všech ukazatelů měly končit nějakým návrhem regulací či přímo zákonu. Její šéf Ted Stevens sice opatrně říká, že je nutné slyšení nejdříve ukončit a pak se uvidí, jen málokdo si ale představuje, že by po dlouhé řadě zasedání z komise nějaký návrh zákona nevypadl.

To vše se ale zdá příliš pomalé republikánskému kongresmanu Joe Bartonovi, který šéfuje kongresové komisi Energy and Commerce Committee. Ten během svého nedávného projevu na konferenci State of the Net prohlásil, že jeho cílem je předložit zákon reformující dnešní zákon o telekomunikacích ještě během letošního roku. A nejenom předložit, ale přímo položit na stůl prezidentu Bushovi, což znamená, že Barton předpokládá schválení zákona. Šéf Verizonu se však okamžitě nechal slyšet, že by se americká vláda i FCC měly přestat o broadband starat, ukončit všechny regulace a nechat vše na silách volného trhu, který si sám rozhodne o tom, co bude která služba stát.

Pravdou je, že současný zákon Telecommunications Act pochází z roku 1996, což v dnešní době překotného rozvoje nových technologií znamená, že musí být zcela jistě zastaralý. Internet byl v době jeho schvalování teprve v plenkách, proto není divu, že s rychlým rozvojem internetu nijak nepočítal.

Otázka regulace broadbandu

se v americké politice objevuje docela často, o deregulaci se mluvilo již v roce 2003, potom ale Kongres odmítl rozhodnout a přenesl rozhodnutí na komisi FCC, která myšlenku deregulace zavrhla. V roce 2004 se k broadbandu hlásili oba prezidentští kandidáti, John Kerry často připomínal, že broadband je pro budoucnost americké ekonomiky stejně důležitý jako elektřina.

Prezident Bush zase halasně vychvaloval svůj plán o univerzálním přístupu k rychlému internetu pro všechny Američany, podle jeho dnes již dávno zapomenutých slibů k tomu mělo dojít již v roce 2007.

S deregulacemi mají Američané poněkud rozporné zkušenosti, u telefonních společností došlo k výraznému snížení sazeb (i když tam se o to do značné míry postaraly nové technologie, od mobilních telefonů až po VoIP), u leteckých společností sice na určitou dobu došlo také k poklesu cen, trh se ale později rozdělil na dvě části – klasické společnosti a levné dopravce, a spojením velkých leteckých firem do několika spolků došlo v podstatě ke sjednocení cen.

13. 2. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...