Úvod > Články > Záhadné Origami

Záhadné Origami

To co je tajné nebo o čem se hovoří jen v kuloárech má nejlepší reklamu. Tuto cestu zvolil Microsoft při propagaci svého nového mobilního řešení, které má přijít na trh koncem tohoto roku.

O co se jedná

Origami je staré japonské umění skládání papíru, vytvářejí se jím nejrůznější skládačky, obvykle v symbolice zvířat a květin. V podání Microsoftu jde o mobilní zařízení podobné Tablet PC, které bude značně orientováno na mobilitu. To je vše, co je oficiálně známo. Ostatní informace jsou jen spekulace. Z této flashové prezentace je patrná jak velikost produktu, tak všestranné využití zařízení. O operačním systému můžeme polemizovat, patrně půjde o modifikované Windows, tak jako v případě Tablet PC.

Z uvedené prezentace také vyplývá široká nabídka příslušenství, v podobě klávesnice, hudebních doplňků a implementace různých komunikačních technologií – bluetooth, GSM a WiFi. Dotykový displej umožní jednoduché ovládání, kompaktní velikost pak snadný transport. Velikost displeje také umožňuje mnohem efektivnější přehrávání videa než na PDA a možnost hraní her v lepším rozlišení.

Bude mít Origami úspěch?

Toto lze odhadovat jen velice těžko. Důležitým faktem bude výkon, možnosti, výdrž a převážně cena. Použitelnost podobného zařízení by byla velice dobrá, mnoho lidí by našlo kompromis mezi PDA a notebookem právě v podobném kompaktním provedení. Otázkou zůstává, jaká bude finální verze a zda do této doby některý z významných výrobců mobilních zařízení (například Qtek) nepřijde s obdobou.

Kdy bude vše jasnější?

Microsoft se co do tajnosti skutečně vytáhl. Skoro by až člověk začal pochybovat, zda je toto zařízení skutečně z produktové řady tohoto softwarového vývojáře, neboť afér s únikem informací má Microsoft za sebou již několik. Na projektovém webu je uvedeno, že k vyjasnění dojde až 3. 9. 2006, do té doby si musíme počkat. Možná ale časem vyplynou na povrch další informace.

Závěrem

Je vynikající, že vznikají nová mobilní řešení, která mohou vyplnit mezeru v nabídce podobných produktů na trhu. Pro uživatele je klíčová výhoda v tom, že nové produkty tlačí na ceny zavedených, takže se možná můžeme dočkat rapidního snížení cen notebooků a PDA. Čas ukáže.

3. 3. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...