Úvod > Články > Březen – měsíc internetu 2006

Březen – měsíc internetu 2006

Každoročně pořádané akce na podporu a rozvoj internetu se nám nevyhnuly ani tento rok. Vzhledem k rozšířenosti internetu a lepším znalostem jeho ovládání mezi občany, je letošní ročník více zaměřen na služby obyvatelům.

Tento ročník akce nazvané Březen – měsíc internetu je již devátý v pořadí. Webové stránky celého projektu naleznete zde. Záštitu nad ním přebírá řada ministerstev a obecně má projekt řadu státních i soukromých partnerů. Projekt organizuje sdružení BMI, které je nevládní a neziskovou organizací, jejíž poslání je v rozvoji internetu jako globálního komunikačního prostředku. Kromě orientace na Českou republiku jsou organizovány i mezinárodní projekty a spolupráce.

Na úřad přes internet

Dle provedených výzkumů bylo zjištěno, že Češi oproti EU vyhledávají nejméně často informace na portálech veřejné správy. A není potřeba diskutovat o tom, zda to potřebují či nikoli, neboť styk s úřady potká jednou za čas každého z nás. Cílem této akce je tedy uživatele internetu seznámit s vládními a ministerskými portály či elektronickými knihovnami. Nejvíce je poukazováno na portál www.vlada.cz, portál Ministerstva práce a sociálních věcí a portál veřejné správy. V této souvislosti je také propagováno hledání práce přes práci nabízející portály.

Ptejte se knihovny

Jedná se specifickou službu českých knihoven. V důsledku jde o elektronickou konferenci, v níž je odpovídáno na nejrůznější dotazy z oblasti kultury, literatury apod. Více informací naleznete na webu www.ptejteseknihovny.cz. Již v minulosti bylo do projektu zapojeno na 330 českých knihoven, letos se jejich počet rozrostl na 369. Většina knihoven nabízí svým návštěvníkům levný přístup na internet, v některých případech jde o přístup bezplatný. Dále se knihovny zasazují o počítačovou a internetovou gramotnost zejména u svých starších návštěvníků, kteří o toto projeví zájem.

Komerční partneři: Česká pošta a Grisoft

Česká pošta je v tomto roce hlavním komerčním partnerem celého projektu. V rámci tohoto ročníku se tato společnost snaží informovat širokou veřejnost o svých službách. Zejména pak o vydávání certifikátů elektronického podpisu nebo služby spojené se sledováním zásilky, vyhledáváním PSČ nebo možností objednat známky a časopisy prostřednictvím internetu. Poměrně neznámou službou je REP – registrovaná elektronická pošta, což je vlastně elektronická obdoba zásilky s doručenkou.

Zajímavým portálem je www.centralniadresa.cz, kde Česká pošta informuje o výběrových řízeních – v loňském roce to představovalo více než dvacet tisíc veřejných zakázek a téměř čtyři tisíce dražeb. Grisoft je v tomto ročníku také hlavním partnerem celého projektu Březen – měsíc internetu – jde o jednu z největších softwarových firem na našem území a díky akvizici společnosti Intel Capital se Grisoft pravděpodobně zařadí mezi největší světové výrobce bezpečnostního softwaru.

Odborné konference

Během celého měsíce března jsou pořádány konference z oboru internetu a IT. Jejich seznam naleznete na adrese projektu, ale rádi bychom zmínili sedmý ročník dětské konference Junior Internet, kterou organizují zhruba dvanáctileté děti a mohou se tak v žít do rolí dospělých managerů. Tyto děti dokázaly získat granty od Visegrádského fondu nebo z programu Mládež EU. Konference se uskuteční 1. dubna 2006 a kromě ministryně informatiky Dany Bérové se konference zúčastní i řada zahraničních hostů.

Závěrem

V rámci tohoto projektu je pořádána řada soutěží – například soutěž Zlatý erb hodnotí dvoukolově webové prezentace českých měst a obcí. Je určitě dobře, že takovýto projekt existuje. Uživatelů, kteří „zadávají webovou adresu do kolonky pro vyhledávání“ na vyhledávacích portálech (Seznam, Centrum apod.) je mezi námi ještě stále hodně.

14. 3. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...