Úvod > Články > Košer mobil

Košer mobil

Zní to poměrně nesmyslně, nicméně něco podobného nejen existuje, ale dokonce nabývá na popularitě. Nepřekvapí, že s tím přišli v Izraeli, poněkud více překvapí, že o něj mají zájem i Arabové.

Výrobce, izraelská pobočka Motoroly Mirs Communications, nabízí tzv. konzervativní mobil, který nese souhlas hlavního rabína, a představuje podivnou směs moderní technologie a prastarých tradic. V podstatě se jedná o běžný mobil, kterému ořízli většinu dnes běžných funkcí a zůstala mu jen ta základní, schopnost telefonovat. Nenajdeme tam tedy možnost SMS, žádnou kameru nebo přístup k internetu. Provider navíc blokuje více než 10 000 známých telefonních čísel na nejrůznější služby nabízející rande nebo dokonce placený sex.

Ortodoxní židé

se často brání i televizi a rozhlasu, ale mobilní telefon je i v nábožensky ultra ortodoxních částech Izraele považován za nutnost. A nejedná se o malý počet lidí, jde minimálně o 14 procent ze 7 milionů lidí žijících dnes v Izraeli.

Mirs Communications

hodlá službu rozšířit a nabídnout podobný telefon také židovské komunitě ve Spojených státech a potenciálně i jinde po světě. Zájem projevují i izraelští Arabové, kteří dnes tvoří 20 procent populace. A ošívat se začínají i okolní arabské státy, těm se sice představa obchodování s Izraelem nijak nezamlouvá, ale mobilní telefon chránící tradiční arabské hodnoty by nebyl k zahození. Proto se začaly s firmou Mirs Communication opatrně domlouvat prostřednictvím zástupců z Jordánska

Izraelská náboženská komunita

začala uvažovat o doporučení mobilních telefonů již v roce 2004, část považovala mobily za vhodný nástroj, část zase za přílišnou svobodu, mobily třetí generace nabízely totiž pro ultrakonzervativce příliš volnosti a možnost kontaktovat lidi opačného pohlaví, o stahování pornografie ani nemluvě, ta byla považována za přímo nebezpečnou.

Následovalo rozhodnutí – připravit mobilní telefon představující moderní obdobu chytré horákyně. První se chytila právě firma Mirs Communication, nejmenší mezi izraelskými výrobci mobilních telefonů. Jejich mobil má nejen blokovaný přístup k určitým číslům, ale samotný hardware je natolik upravený, že jej není možno nějak upgradovat nebo třeba vyměnit SIM karty.

Na telefon neexistují reklamy, propagace probíhá výhradně v synagogách a za první 4 měsíce se jich prodalo 20 000.  Dva další izraelští výrobci honem naskočili do rozjíždějícího se vlaku a dnes existuje několik typů, jeden dokonce červené barvy.

3. 4. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...