Úvod > Články > WiFiber - nová technologie bezdrátového spojení

WiFiber - nová technologie bezdrátového spojení

Pokud někdo pochybuje o tom, že bezdrátové připojení neznamená pouhou technologii Wi-Fi, stačí se podívat na některé ze začínajících společností, které se předhánějí v testování a nabízení nových technologií.

Jedním z nových systémů je i tzv. WiFiber, se kterým přichází společnost GigaBeam. Jedná se o bezdrátové vysílání a přijímání dosahující průměrné rychlosti kolem 1Gb za sekundu, špičková rychlost se pohybuje kolem 2,7 Gb/s. Vedle vysoké rychlosti je další výhodou i možnost, že systém může být využíván pro tzv. poslední kilometr, tedy tam, kde kopání nových kabelů buď není možné, nebo je příliš drahé, případně tam, kde současná infrastruktura selhala (třeba po nějaké živelné události). K instalaci totiž stačí umístit vysílač a přijímač.

Samotný princip není tak nový, něco podobného nabízejí i společnosti LightPointe a Proxim Wireless, novinkou je použití odlišné části elektromagnetického spektra. Konkurenční technologie totiž využívají segmentu teraherzových frekvencí. Ty se blíží viditelnému světlu, takže omezená viditelnost, např. mlha nebo déšť, mohou zhoršit přenos. GigaBeam využívá frekvence 71-76, 81-86 a 92-85 Ghz, kde tento problém odpadá.

Nejvíc přeplněné jsou frekvence 2,4 a 5 Ghz, kterých dnes využívá kde co, od Wi-Fi až po dětské monitory, takže systémy musí využívat komplexní algoritmy. Frekvence využívané firmou GigaBeam jsou prakticky prázdné, což vede k vyšší rychlosti, navíc díky úzkému paprsku jsou zde minimální interference.

K využití však mohlo dojít až po roce 2003, neboť teprve v tomto roce americká FCC tyto frekvence uvolnila pro veřejné používání, nicméně finální povolení bylo vydáno až v roce 2005.  GigaBeam navíc používá ve svých vysílačích galium místo běžného křemíku, který se pro tyto frekvence nehodí. I tak zde ale zasahuje počasí, v suchých oblastech, kde prší jen minimálně, zaručuje GigaBeam dosah 10 mil, při silném dešti se dosah snižuje na 1 míli. V každém případě ale musí být zachována přímá viditelnost mezi vysílačem a přijímačem. Systém je tak vhodný zejména pro výškové budovy ve městě.

Cena systému se pohybuje kolem 45 000 dolarů a v současné době je ve Spojených státech nainstalován na čtyřech místech – Trump Towers, univerzity v Dartmouthu a Bostonu a v San Franciscu. Nedávno firma podepsala smlouvu se společností Empire Telecom Solutions, která hodlá v příštích 12 měsících nainstalovat 20 podobných spojení v New Yorku. GigaBeam očekává, že příští verze vysílačů dosáhne rychlosti přenosu kolem 10 Gbit/s.

28. 4. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...