Úvod > Články > Městské sítě jsou levnější

Městské sítě jsou levnější

Ať se to americkým zákonodárcům, a hlavně velkým telefonním společnostem líbí nebo ne, městské sítě se objevují stále častěji. A není divu, jejich zřízení i provoz je levnější, než jsou velké společnosti schopné nebo ochotné nabídnout.

Hodně se mluví o Philadelphii,

kde se na síti pracuje, a také o San Francisku, kde o vybudování bojuje celá skupina firem vedená Googlem a EarthLinks. Menší města pak méně mluví, ale více na věci pracují. Primátem se může chlubit St. Cloud, předměstí floridského Orlanda, kde v polovině dubna spustili celoměstskou síť pokrývající 15 čtverečních mil a nabízející všem 28 000 obyvatelům bezdrátový Wi-Fi přístup k internetu. Podle radních města jsou tak ve Spojených státech první. A hned plánují dál, do deseti let chtějí systém rozšířit na 24 čtverečních mil a pokrýt 74 000 obyvatel. Celá síť je v podstatě gigantickým městským intranetem.

Město již počítá úspory,

pro své úředníky zruší drahé pronájmy spojení T1 a mobilní telefony a přejde na mobily s VoIP. Odpadnou i náklady s účtováním a vybíráním poplatků, které ve Spojených státech běžně pokryjí třetinu zisku. Náklady na zavedení sítě nazvané Cyber Spot dosáhly 2,6 milionů dolarů, roční provoz bude stát kolem 400 000 dolarů. O úspoře mluví i další města, Philadelphia již dnes mluví o předpokládané úspoře 2 milionů dolarů.

Často zmiňovaná Philadelphie

nebude mít zcela totéž, síť sice bude levnější a pro chudé ještě navíc dotovaná, přístup ale bude placený. V současné době funguje systém MetroFi, pokrývající 35 čtverečních mil v oblasti jižního San Francisca. Podobná síť funguje v centru města Portsmouth, kde se k ní připojuje asi 1 400 lidí. V Portsmouthu začali skromně, první nabídka v roce 2003 umožnila pouze připojení v oblasti necelých 200 metrů kolem centrálního náměstí Market Square, a navíc pouze od června do října. Potřebný hardware nabídla společnost eCoast Technology zdarma. Počet zájemců i dosah se každým rokem zvyšoval a dnes město uvažuje o vybudování celoměstské sítě.

Téměř celé arizonské město Tempe

od listopadu minulého roku pokrývá síť WAZTempe, kterou s využitím technologie firmy Strix Systems vybudovala a kontroluje společnost NeoReach Wireless, pobočka broadbandového providera MobilePro Corp. Poměrně málo rozsáhlé sítě fungují také v kalifornských městečkách Santa Clara a Cupertino.

Velká města

Vedle San Francisca, které se snaží síť rozšířit po celém městě, dokončila přípravný projekt i Peoria. Tam se náklady odhadují mezi 3,5 až 5 miliony dolarů, které město nemá, takže pravděpodobně dojde k nějaké kombinaci investic z městské kasy a soukromé firmy. Poněkud jinak na to jdou v Detroitu, kde do sítě odmítají investovat peníze z městské kasy, takže se na předpokládaných nákladech kolem 100 miliónů dolarů bude podílet firma Cisco. O městské síti uvažuje i oregonský Portland, Milwaukee slibuje pokusnou síť v centru města zavést ještě letos v létě.

Zcela jinak k tomu přistupuje New York, tam se zatím mluví pouze o pokusném provozu sítě určené pro policii a hasiče a předběžně mluví o využití optických kabelů, které město vlastní, i k broadbandovému připojení.

3. 5. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí

Evropský datový provoz se do roku 2028 ztrojnásobí. Důvodem je zavádění 5G a přechod na 4G, což podpoří i další...

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v červnu 2024

V červnu rychlost Wi-Fi internetu opět rostla. Podívejte se, jak si vedl váš provider a ve kterém kraji jsme...

 

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...