Úvod > Články > Weby politických stran – volby jsou již za dveřmi!

Weby politických stran – volby jsou již za dveřmi!

Parlamentní volby se velmi přiblížily a mnozí z vás možná stále nevědí, koho volit. Vzhledem ke zklamání ideálů v mnoha z nás je volba poměrně těžká, i ti, co měli vždy jasno, často přemýšlejí, zda svůj výběr nezměnit.

Webovým stránkám se politické strany nikdy moc nevěnovaly, ale teď je situace jiná. I politici pochopili, že občanů s přístupem na internet razantně přibývá a tento způsob oslovení potencionálních voličů je velmi dobrý – samosebou v kombinaci s další reklamní kampaní. Osobně jsem v roce 1999 vytvářel webové stránky jednomu z nejvyšších součastných politiků a bylo velice těžké jej přesvědčit, že tato iniciativa má význam. Dnes má tento pán již profesionální web a věnuje se stránkám více než kdo jiný. My se zde ale podíváme na weby politických stran. Ne všech samozřejmě, to není v našich možnostech, ale vezmeme si „na paškál“ větší politické strany.

ODS

Tuto stranu s modrým opeřencem ve znaku musíme za webové stránky přinejmenším pochválit. Jsou přehledné, moderně provedené a poskytují uživateli řadu navazujících služeb. Můžete tak využít RSS kanál, stáhnout si do PC videa, přečíst si aktuální informace. Nechybí ani volební program a návod, jak se stát členy této politické strany. K dispozici je i anglická varianta webu, která je ale značně zjednodušená a nepodává tak podrobné informace. Ale lepší než nic. Informace na webu působí smysluplně, je tedy jen na voličích, jak si vše přeberou.

ČSSD

Sociální demokraté mají webové stránky také moderní, ale poměrně umírněné, bez speciálních efektů a parádiček. Je vynikající, že i zde můžete využít RSS kanál pro odběr nejaktuálnějších informací. Trošku rušivě působí seznam sponzorů na pravé straně webu. Informačně jsou stránky bohaté a víceméně jde o totéž jako v případě ODS – jak se stát členem, volební program, kalendář akcí, novinky apod. Také videodokumenty jsou na stránkách sociálních demokratů hojně zastoupeny.

KSČM

Komunistická strana disponuje poněkud zvláštními webovými stránkami. Ihned po načtení jsem měl pocit určité prázdnoty a grafické nevyrovnanosti. Zvláštní nabídky ve vodorovném i svislém směru, kalendář akcí zpracovaný pomocí jednoduchého Java appletu – těžko říci, ale graficky mě stránky nezaujaly vůbec. Obsah je těžko posuzovat, lze cítit, že nejvíce komunisté útočí na Stranu zelených. Ale zpět k webu. RSS kanál je již jakýmsi koloritem, který nechybí ani zde, stejně jako stáhnutelné audiovizuální soubory s reklamními materiály.

Strana zelených

Strana, která se držela mnoho let pod hranicí pěti procent, má nyní reálnou šanci získat křesla v parlamentu, což je dobře – změna je nutná. Webové stránky ale působí zvláštním dojmem pod nadvládou zelené listové barvy, pokud bych neuměl česky, patrně bych řekl, že jde o nějaký spolek na ochranu přírody. Obsahově se nese v duchu voleb a ekologicky zaměřených akcí. Kanál RSS je samozřejmost, i když nezkušený uživatel jen těžko zjistí, kde jej najít. Audiovizuální soubory na webu naleznete také.

KDU-ČSL

Prezentace křesťanských demokratů je subjektivně velice hezká a přehledná. Působí klidným dojmem. Přehlednost je na prvním místě a za ni je nutné tvůrce i celou politickou stranu pochválit. RSS kanál je přítomen a je rozhodně lépe nalezitelný než na stránkách Zelených. Informačně je stránka také na dobré úrovni, můžete se zaregistrovat do uživatelské sekce. Zajímavostí je přítomnost doplňků pro váš desktop.

Výběr z ostatních politických stran

SNK ED – Evropští demokraté disponují velmi vyváženou a ucelenou prezentací, takovou by měly mít všechny politické strany. Velmi hezký design ve spojení s kvalitními informacemi a multimédii.

NEZ-DEM – Pan V.Železný, který se v internetových diskusích těší velké oblibě, provozuje v rámci své politické strany webové stránky, které jsou sice obsahově nabité, ale působí jako prezentace dětského oddílu Světlušky – příliš barev v logu a úvodu webu.

US-DEU – Unie svobody už patrně není unií – stránky jsou rozdělené na dvě části. Jedna vypadá jako doupě satanistů, druhá již poměrně konfekčně. Jeden můj kolega ale po shlédnutí obou prezentací řekl pouze „hnus fialový“. A skutečně, užité barvy a design nepatří k nejlepším.

Nevíte, koho volit?

Pokud nevíte koho volit, můžete navštívit stránky jednotlivých politických stran, pročíst programy, plány a reference, internetové diskuse apod. Že na to nemáte čas? Pak je zde pro vás řešení na portále idnes. Jde o dotazník o zhruba 25 otázkách, podle kterého je vyhodnoceno, ke komu více názorově tíhnete. Velice kvalitní záležitost pro nerozhodné.

Závěrem

Volby zde budou co nevidět. Webové stránky jednotlivých stran chrlí týdně více informací, než za běžný měsíc po volbách. Rád bych vás ale vyzval, ať jdete k volbám, ať už budete volit kohokoli.

29. 5. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...