Úvod > Články > P2P sítě mají punc nelegálnosti! Právem?

P2P sítě mají punc nelegálnosti! Právem?

Punc nelegálnosti dostaly P2P sítě patrně právem, neboť v množství sdílených dat se nacházely a de facto i stále nacházejí nelegálně sdílená díla. Tento problém vedl v minulosti k jistým právním sporům. Na P2P sítích jsou ale i data legálního charakteru.

Někteří z vás si možná vzpomenou na legendární Napster, jehož případ se řešil v mnoha článcích a televizních reportážích. V očích veřejnosti jsou P2P sítě stále něčím tajemným, něčím, o čem se hovoří jen šeptem. K tomuto počínání ale není důvod, neboť tyto sítě lze výborně a legálně využívat ke sdílení nejrůznějších dat mezi uživateli PC na celém světě.

Mnoho uživatelů sdílí (a často docela nevědomě) nelegální data, což může vést k jejich postižení vysokými pokutami a tresty odnětí svobody.

Můžete sdílet všechna data, která je možno legálně kopírovat a šířit. Příkladem mohou být nejrůznější textové dokumenty, vlastní fotografie z rodinných dovolených nebo z poznávacích zájezdů, videonahrávky z vaší videokamery, hudba zproštěná nároků na autorská práva, volně šířitelné aplikace apod. Toť je ale bohužel jen teorie – skutečnost je od ní vzdálena mílovými kroky. Můžeme si nalhávat cokoli, ale takovýchto legálních dat je minimum.

Kolik procent dat je legálních?

Hezká otázka a ještě hezčí a kratší odpověď – málo! Vskutku je to tak, že na výměnných sítích je minimum legálních aplikací, případně jsou legální aplikace okořeněny o cracky a sériová čísla, které jsou ve své aplikační podstatě možná také legální, ale degradují prvotní produkt do nelegálního pekla. O hudbě a filmech již ani nelze polemizovat. Možná někdo sdílí hudbu nebo videa z vlastní tvorby, ale to je jen mizivé procento uživatelů P2P sítí.

Jaký je tedy typický uživatel?

Když pomineme člověka, který sdílí dokumenty, vlastní fotografie a demoverze her, pak je typickým uživatelem „notorický stahovač“, kterému jde více o množství dat, než o jejich obsah. Takovýchto lidí hyzdí P2P sítě mnoho, obvykle jde o mladé nenasytné jedince se zájmem o všechna PC data. Druhým typem jsou lidé, kteří stahují sice také nelegální software a hudbu, ale již opatrněji, vybírají si. V dnešní době snad již neexistuje uživatel, který by vstoupil do P2P sítí s blankytně čistými zájmy o legální data, a to je chyba. P2P sítě byly kdysi navrženy pro trochu jiné účely.

Druhy P2P sítí

Každá P2P síť má svá specifika, historii i jiné klienty. Některé sítě jsou relativně bezpečné, jiné méně. Podívejme se tedy na vlastnosti těch největších. Podrobný seznam a popis sítí naleznete třeba na tomto webu: www.p2pxp.info.

Direct Connect

Tato síť je asi celosvětově nejoblíbenější, vznikla v roce 2001 jako projekt výměny firemních dat. Firma, která projekt provozovala pod tlakem RIAA (organizace eliminující nelegální praktiky), ho předala nadšencům z komunity uživatelů, kteří jej dovedli k dokonalosti. Síť využívá centrální servery (huby), kde se soustřeďují informace o připojených uživatelích a jejich datech. Klienti: DC++, StrongDC++, LDCC (prompt linuxu), DC Sharp apod.

BitTorrent

Ač jde také o P2P síť, je oproti výše uvedeným určena zejména pro soubory, které jsou celosvětově velice žádané u uživatelů. Jde o velké soubory, jejichž části si připojení uživatele stahují mezi sebou, čím více aktivních uživatelů, tím rychleji je velký soubor stažen mezi všemi. Klienti: uTorrent, Azureus, BitSplit, BitLord apod.

eDonkey2000

Tak jako Direct Connect i eDonkey2000 využívá centralizované servery s uloženými informacemi o připojených uživatelích a jejich datech. Rozdíl oproti DC je v tom, že tyto servery spolu komunikují, takže je prakticky jedno, ke kterému se připojíte. Pokud poskytujete hodně dat (a je od vás stahováno ve velké míře), v oblasti downloadu se vaše pozice výrazně polepšuje. Klienti: eDonkey, eMule, HebMule, iSwipe, Morpheus apod.

Závěrem

Dle mého subjektivního názoru jsou P2P sítě jen útočištěm nelegálních dat s občasnou přítomností dat legálních. Sítě zachraňují uživatelé sdílející open source produkty (distribuce Linuxu aj.) – otázkou zůstává, zda i tito uživatelé prahnou pouze po open source a legálních datech? Myslím, že nikoli.

8. 6. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...