Úvod > Články > Reálné kroky směrem k WiMAX

Reálné kroky směrem k WiMAX

V červnu jsme se na těchto stránkách podívali na zoubek perspektivní bezdrátové širokopásmové technologii WiMAX, která aspiruje mimo jiné na konkurenta DSL a kabelových přípojek. Od nové specifikace je dlouhá cesta ke komerčnímu nasazení, ale prosazovatelé technologie jsou pilní, snaží se konkretizovat časový plán nástupu WiMAX na trh a podpořit jej hmatatelnými výsledky.

Rádiová širokopásmová technologie WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) je určena pro mnohabodovou komunikaci na velkou vzdálenost, nejen datovou, ale i hlasovou, obrazovou, či multimediální díky zabudované podpoře pro interaktivní provoz citlivý na zpoždění. WiMAX pracuje v pásmu 2-11 GHz (největší zájem se předpokládá u pásma 3,4-3,8 GHz, podobně jako o 2,5-2,8 GHz) a má maximální dosah ve venkovských oblastech do 50 km a v husté zástavbě do 3-5 kilometrů. WiMAX nabízí kapacitu do 75 Mbit/s, kterou ovšem sdílejí všichni uživatelé připojení k téže základnové stanici. Více podrobností o technologii viz články Bude WiMAX konkurencí xDSL? Část I a Část II.
 
WiMAX je založen na normě IEEE 802.16 Standard for Local and Metropolitan Area Networks - Part 16: Air Interface for Fixed Broadband Wireless Access Systems, která byla schválena nedávno jako revize základní normy 802.16a původně označovaná jako 802.16REVd. O rozvoj WiMAX a budoucí testování se stará průmyslové sdružení WiMAX Forum (otestované produkty ponesou označení WiMAX Forum Certified).

Intel se snaží

Největším propagátorem WiMAX je Intel, který nechce ponechat už nic náhodě po zkušenostech s pozdním nástupem na trh s tak populární Wi-Fi (který napravil svým Centrinem implementovaným dnes skoro v každém laptopu). V první fázi se podle společnosti bude WiMAX využívat jako přenosová technologie pro propojení hot spots (veřejných WLAN pro přístup k Internetu). V další fázi se má nasazovat jako bezdrátové řešení první míle, tedy přístupu k Internetu pro domácnosti i podniky. Podle optimistů a příznivců má WiMAX konkurovat DSL a kabelovým přípojkám – tam, kde tyto možnosti nejsou, nebo tehdy, kdy je zákazník se stávající nabídkou služeb od kabelového nebo telekomunikačního poskytovatele nespokojen.

Ve třetí fázi se podle Intel mají díky WiMAX celá města stát jedním velkým hot spotem, ale to by vyžadovalo značnou ochotu od mobilních provozovatelů instalovat základnové stanice WiMAX do každé své základny mobilní sítě. Vývoj WiMAX směrem k podpoře mobilních uživatelů by z této technologie mohl učinit přímého konkurenta mobilních služeb třetí generace, např. typu EvDO (Evolution Data Only). Základní specifikace se týká pevného přístupu, nicméně na podpoře mobility se pracuje (802.16e), kdy by uživatelé mohli využívat širokopásmové připojení i za pohybu rychlostí chůze či jízdy v autě. Pak by technologie podporovala kombinaci pevného a mobilního přístupu.

Intel vidí různé motivace pro provozovatele implementovat WiMAX v nejrůznějších oblastech, v závislosti na typu poskytovatele služeb:


Typ provozovatele

výhody WiMAX

spektrum

pravděpodobný typ sítě

WISP (Wireless ISP)

nižší pořizovací náklady na síť

většinou bezlicenční

pevná interní/externí

provozovatel hot spot

nižší provozní náklady na připojení hot spot

licenční/bezlicenční

pevná externí

provozovatel pevné sítě

doplněk k DSL, konkurence vůči kabelovkám, nové trhy

licenční/bezlicenční

pevná interní, přenosná zařízení

provozovatel bezdrátové sítě

příjem z datových služeb, širokopásmové služby přenosným/mobilním zařízením (konkurence DSL)

licenční

pevná interní, přenosná/mobilní zařízení

provozovatel kabelové sítě

širokopásmové služby do malých podniků

licenční/bezlicenční

pevná interní/externí, přenosná zařízení

velký ISP

alternativní řešení první míle (spolupráce s provozovatelem sítě)

většinou licenční

pevná interní, přenosná zařízení

nový provozovatel

využití stávajících prostředků pro poskytování širokopásmových služeb

licenční/bezlicenční

pevná interní/externí, přenosná zařízení

provozovatel satelitní sítě

konkurence vůči kabelovkám; alternativní řešení zpětného kanálu

většinou licenční

pevná interní/externí


První čipy

Tento týden Intel oznámil, že zprostředkoval vzorky čipů pro WiMAX vybraným zákazníkům. Technické detaily společnost prozradila na Intel Developer Forum v San Francisku. Rosedale je první systém na čipu (SoC, System on Chip), který je založen právě na normě 802.16. SoC zahrnuje podvrstvu MAC (Media Access Control) a fyzickou vrstvu s modulací OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), rozhraní pro TDM (Time Division Multiplexing) umožňující širokopásmové internetové aplikace typu streaming data nebo VoIP (Voice over IP). Kombinace těchto funkcí umožnila zmenšit velikost elektronických prvků, protože je potřeba méně čipů.

Intel má za cíl integrovat své čipy s podporou WiMAX do laptopů již v roce 2006 a do mobilních zařízení v roce 2007, ale to se bude týkat až čipů na základě připravované specifikace pro mobilitu (802.16e). Plánované masové nasazení čipů do koncových zařízení by mělo mít příznivou odezvu na straně výrobců základnových stanic.

V příštím roce proběhne testování a certifikace ve WiMAX Foru, takže čipy se začnou ve velkém začít vyrábět v polovině příštího roku a první systémy WiMAX by se na trhu mohly objevit na přelomu příštího roku.

WiMAX Forum posiluje

WiMAX Forum, které vzniklo vloni, dnes sdružuje 150 členů z řad výrobců čipů a bezdrátových systémů, provozovatelů pevných i mobilních sítí, i poskytovatelů přístupu. Jak poslední „přírůstek“ jistě stojí za zmínku přední síťoví výrobci, Cisco Systems a Nortel Networks. Do Fora se po vzoru návratu neposlušného syna vrátila také Nokia, která jeho útočiště na několik měsíců opustila.
Posiluje se tak celkově pozitivní očekávání ohledně technologie, jejího rychlého nástupu na trh a vlivu na rozvoj širokopásmového připojení. Pro dokreslení: analytická společnost Parks Associates vidí vývoj nasazení WiMAX v širokopásmových přístupových sítích z hlediska počtu zákazníků do roku 2009 následovně:


10. 9. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...