Úvod > Články > Broadbandové video

Broadbandové video

Broadbandové připojení má dnes ve Spojených státech kolem 44 miliónů domácností, což nenechávají televizní společnosti bez povšimnutí. Do internetových reklam se totiž hrnou stále větší peníze, které pomalu, ale jistě začínají chybět pro klasické televizní reklamy.

Navíc lidé se stále více obracejí k internetovým stránkám jako zdroji zpráv a nepouštějí si zprávy v televizi.

Proto také všechny čtyři velké americké televizní společnosti (ABC, CBS, NBC a Fox) popsaly během poslední dvou měsíců své strategické plány, podle kterých by měly co nejdříve začít se streamingem alespoň některých svých programů na svých webových stránkách. Ve všech případech by se mělo jednat o broadbandové video jak zpráv, tak i televizních pořadů. Například NBC plánuje každým rokem vysílat nejméně čtyři epizody všech svých nových sérií, některé úseky dokonce dříve než je uvidí diváci v televizi. Všechny webové stránky mají stejný název firstlook.com, liší se pouze jménem stanice na začátku.

Stanice NBC však hodlá jít ještě dál, připravuje další stránku věnovanou pouze komediím, kde si budeme moct prohlížet nové i archivní talkshow včetně Jay Lena nebo Davida Lettermana. Stranou nestojí ani menší kabelové kanály, např. Sci Fi Channel zahájil začátkem května provoz broadbandového kanálu Sci Fi Plus. Následovaly kanály Discovery, Starz (jeho webovou formou je Vongo, které vedle prohlížení filmů nabízí i placený download), E!, History Channel, MTV, BET, CMT a Cartoon Network. Ojevují se i poněkud obskurní kanály jako SailTV, Green.tv (o ochraně prostředí) nebo Farmers Almanac.

Samotná studia ale zároveň přiznávají, že nikdo nedokáže odhadnout, jestli bude mít nová snaha úspěch. Financování těchto stránek je zatím zaručeno příjmy z reklam, pokud bude ale počet zájemců mizivý, reklamy se brzy vytratí. Lidé ale začínají trávit více času u internetu než u televize, navíc stále častěji jsou ochotni za doplňkové internetové služby platit a jsou tolerantnější k tamějším reklamám nežli reklamám v samotné televizi.

Podle posledních analýz kolem 50 procent lidí sledovalo na internetu nějaké video, 9 procent sledovalo stažený film a 8 procent na internetu občas sleduje nějakou televizní show. Společnost Parks Associates odhaduje, že ještě letos si internetové video koupí nejméně 3,7 miliónu Američanů, což bude znamenat obrat kolem 110 miliónů dolarů. Do roku 2010 by potom tato čísla měla patřičně narůst – 50 miliónů zákazníků a obrat v oblasti 1,8 miliardy dolarů.

Televizní studia pospíchají, neboť konkurence přichází  také s internetovým videoobsahem, ať už se jedná o Apple, Microsoft, Google, AOL nebo Yahoo.  Firma AOL může posloužit jako příklad, v březnu zahájila provoz své stránky In2TV, která na šesti kanálech nabízí 300 obstarožních televizních programů a seriálů. Novější seriály by se měly objevit ještě letos.

V některých případech se jedná o spolupráci s další firmou, jako třeba když CBS nabídla některé své show Applu a Googlu, jindy se jedná o samostatnou akci, jako když Disney oznámil start dvouměsíčního testování streamovaných seriálů společnosti ABC. Během prvních dvou týdnů si to vyzkoušely hned 2 milióny zvědavců.

Je samozřejmé, že tohle všechno není bez rizika, protože přinejmenším budou jednotlivé streamingy kanibalizovat sledovanost vlastních pořadů na televizi. Navíc je těžké odhadovat, jak budou reagovat jednotlivé terestriální či kabelové filiálky.

26. 7. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...