Úvod > Články > Čas čísel aneb statistické střípky

Čas čísel aneb statistické střípky

Pro všechny, kdo mají rádi kolem sebe spoustu čísel, statistických údajů. Zejména pokud ta čísla znamenají úspěch a rozvoj – jak jinak, než širokopásmového přístupu celosvětově i v různých dílčích končinách zeměkoule. U nás tato čísla začínají také být zajímavá z hlediska křivky růstu, i když do spokojenosti máme ještě velice daleko.

Za dvanáct měsíců se počet širokopásmových přípojek na světě ke konci června 2004 více jak zdvojnásobil! Podle Point Topic byl nárůst dokonce 55%, a to na celkových 123 miliónů rychlých přípojek.
 
DSL přípojky vedou s celkovými 78 milióny přípojek, kabelových přípojek je ke konci prvního pololetí 45 miliónů. Zatímco kabelové připojení zaznamenalo celkem tradiční růst o 39%, xDSL se pustilo do konkurenčního boje výrazněji: za 12 měsíců připojili telekomunikační provozovatelé na celém světě přes 30 miliónů nových uživatelů různými typy xDSL, takže celkový nárůst oproti loňskému červnu činí 66%.

Nicméně DSL a kabel již dávno nejsou jedinou možností, a to už se začíná pomalu ale jistě projevovat i ve statistikách: zatím se to týká optických přístupových sítí pro řešení první míle. Je velice pozitivní, že přibylo optiky do domu (FTTB, Fibre-to-the-building) na celkových 9 miliónů přípojek. Optika je všemi chápána jako konečné technické řešení vskutku širokopásmového připojení, které nabízí prakticky neomezenou kapacitu a minimální dobu odezvy, a tím zpřístupňuje uživatelům doma nebo v podnicích multimediální a interaktivní aplikace kombinující data, hlas a obraz (triple play) v super-kvalitě. Celkově se různé druhy optických přípojek, obecně označované jako FTTx, podílejí na celkovém trhu s širokopásmovým připojením 7,3%.

Bezdrátový přístup zatím nezaznamenal prudký nárůst; ten lze očekávat až v příštím roce s nástupem technologie WiMAX pro pevný mikrovlnný přístup k Internetu. První čipy se již objevily v prototypech (viz např. článek Reálné kroky směrem k WiMAX). Současné firemní pevné bezdrátové systémy, včetně pre-WiMAX se spolu se satelitním připojením podílejí na celkovém trhu rychlých přípojek pouhou třetinou procenta. Připomeňme, že předpovědi nárůstu pevného bezdrátového přístupu slibují dosáhnout 8% trhu se širokopásmovými přípojkami v roce 2008 (podle Yankee Group, viz článek Pohled do světových statistik a předpovědí), v některých zemích či kontinentech má být podíl bezdrátového přístupu dokonce ještě vyšší: např. Austrálii předpovídá společnost Ovum 10% podíl bezdrátového připojení, a to už do tří let.

Vedoucí země světa

Nejrychleji rostoucí širokopásmovou ekonomikou je Čína, i když v absolutních číslech je ještě o 10 miliónů přípojek za vedoucími Spojenými státy. Japonsko a Korea se podle statistik jeví jako saturované ekonomiky. Mezi dalšími širokopásmovými velmocemi najdeme jak Kanadu, tak evropské zástupce jako Německo a Francii (každá s 5 milióny přípojek), jimž šlape na paty Velká Británie.
 
Jak souvisí rozvoj širokopásmového přístupu s celkovou sílou ekonomiky země již dobře dokresluje fakt, že mezi prvními zeměmi z hlediska širokopásmového přístupu je všech sedm světových ekonomických velmocí, k nimž se přidružuje Čína a Jižní Korea. Následující obrázek podle Point Topic ukazuje nárůst počtu přípojek k 30.6. u vedoucích zemí v porovnání s prvním čtvrtletím letošního roku.
 
Co do penetrace rychlého přístupu k Internetu vede neúnavně Jižní Korea, kde už každý čtvrtý obyvatel má širokopásmovou přípojku. Ale za Koreou již nepanuje takový propad: Hong Kong ji dohání s 21% penetrací. Patnáctiprocentní penetrace se podařila hned několika vyspělým zemím: Dánsku, Kanadě, Holandsku, Taiwanu a téměř i Švýcarsku. Obrázek podle Point Topic ukazuje prvních deset širokopásmových velmocí (penetrace je jistě důležitější kritérium než absolutní počty).
 
 

17. 9. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Itálie jedná o přísnějších trestech za zneužití umělé inteligence

Italská vláda jedná o návrhu zákona, podle kterého by za trestné činy spojené s AI nástroji hrozily mnohem přísnější...

 

Avast dostal v ČR pokutu ve výši 351 milionů korun

Avast dostal od českého Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 351 milionů korun Důvodem je neoprávněné...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...