Úvod > Články > Další rozvoj VOD v ČR

Další rozvoj VOD v ČR

Video on demand, tedy video na vyžádání, se poslední dobou rozvíjí obrovským tempem. Velké společnosti patrně pochopily, že tato oblast skýtá určitou mezeru na trhu. Světlo světa spatřil další projekt, za kterým stojí společnost Bontonfilm a DB System software.

Nový projekt je nazván zcela prostě – Video on demand - a jeho spuštění je naplánováno na 1. 8. 2006. Společnost DB Systém software zajišťuje technologický chod služby, Bontonfilm je zde jako dodavatel obsahu. Podrobnější informace o ceně služby nejsou k dispozici, vše bude odhaleno během několika dní. Pomocí tohoto systému by se v budoucnu měly přenášet kromě videosnímků i hudební soubory, televizní kanály apod. Je otázkou, jak vše bude fungovat, prozatím je vše obestřeno rouškou tajemství.

Základem veškeré funkčnosti je set-top-box, tedy zařízení, které je asi nejblíže popsáno zde. Pozorní čtenáři zjistí, že na stránkách firmy DB System software se o tomto zařízení příliš nedočtou, odhadem se jedná o spojení počítače a TV přijímače. Bližší specifikace opět nejsou k dispozici. Jde o zařízení, které by mělo přitáhnout k internetu a dalším placeným službám i tu část populace, která PC nevlastní, nebo jej neovládá dostatečně. Jak se vše podaří, ukáže čas, v českých podmínkách je na prvním místě cena zařízení a doplňujících služeb.

Autoři projektu o tomto zařízení prohlašují toto: „Nemusíte být IT odborník ani běžný uživatel počítače, protože ovládání zařízení (set-top box) je stejně snadné jako ovládání televize dálkovým ovladačem. Ovládání právě pomocí dálkového ovladače umožňuje využití internetové technologie širokou veřejností, i té, která má stále zábrany používat počítač. Set-top-box vám nahrazuje počítač, je možné ho připojit k televizoru či k plazmě a dovedená konektivita zajistí využití všech služeb v maximální míře.“

Podobné zařízení asi na našem trhu chybělo, ale lze jen stěží předpokládat, jak celý projekt dopadne. Fiasko v podobě projektu Starzone, který nabízí velmi omezený počet filmů a je určen pouze pro zákazníky Českého Telecomu, by mělo být dalším produktům varovným příkladem. Jak jsme vás v minulosti informovali, i portál Seznam otevřel VOD půjčovnu, na kterou dostal obrovskou dotaci od Ministerstva informatiky. I na tomto projektu, nazvaném Kinomania, lze pozorovat změny jen pozvolně, stejně jako přibývání titulů. V nejbližších dnech bychom měli disponovat přesnějšími informacemi o službách a cenách této nové služby z dílny Bontonfilmu a DB System software.

1. 8. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...