Úvod > Články > On-linový Pán prstenů a další chystané hity

On-linový Pán prstenů a další chystané hity

Chcete se stát živou součástí virtuální Středozemě, zahrát si na piráta z Karibiku nebo prožít vesmírné dobrodružství á la Star Trek? Již brzy by to mělo být snadné – on-linové hry totiž zabrousí i do těchto námětů.

Doba, kdy masivně multiplayerové on-linové role-playingové hry (MMORPG) byly zábavou jen pro hrstku vyvolených, je již dávno pryč. Dnes už se jedná o hodně rozšířenou kratochvíli, které nepropadají jen „typičtí hráči“, ale i „běžní lidé“ (více infa najdete třeba v našem starším článku). Virtuální světy, ve kterých každý může prožít jedinečné dobrodružství a setkat se při tom s tisíci hráčů z celého světa, zkrátka frčí. A to i přes měsíční poplatky, které je nutno za hraní drtivé většiny titulů platit.

Momentálně jasně nejrozšířenější MMO hrou je fantasy titul World of Warcraft od společnosti Blizzard; důvodem obrovské obliby není jen kvalita a komplexnost titulu, ale také obrovská mediální masáž a zpracování oblíbeného světa, který hráči dobře znají ze strategické série Warcraft. Ostatní herní společnosti se samozřejmě budou snažit ukrojit co největší díl z koláče on-linové zábavy, a některé z nich nasadí skutečně těžké kalibry. Jelikož se máme skutečně na co těšit, připravili jsme pro vás stručný přehled nejzajímavějších MMORPG titulů, které by se měly na trhu objevit během letošního nebo příštího roku.

Lord of the Rings On-line: Shadows of Angmar

Co může být na poli počítačové zábavy silnějším brandem nežli Pán prstenů? Asi málo co. O vývoj fantasy MMORPG na motivy úžasného díla J. R. R. Tolkiena se stará studio Turbine Entertainment a teoreticky by se svojí prací měli být hotoví již letos. Hráči, kteří se ponoří do virtuální Středozemě, budou moci hrát za lidi, elfy, trpaslíky či hobity, postupem času by snad v plánovaných přídavcích mohly být zastoupeny i další hratelné rasy. Hra se bude odehrávat zhruba v době románem popisované Války o prsten a hráči se na svých cestách budou moci setkat i s legendárními knižními postavami. Na své by si měli přijít jak hráči samotáři, tak ti s týmovým duchem.

Star Trek On-line

Dalším připravovaným kouskem, který sází na známé jméno, je MMO titul Star Trek On-line. I zde je už z názvu jasné, o co půjde – samozřejmě o virtuální zpracování oblíbeného sci-fi seriálu Star Trek. Hráči se stanou členy posádky vesmírných lodí, přičemž se budou moci rekrutovat z klasických startrekovských ras, jako jsou třeba vulkáni. Každý si bude moci vybrat svoji specializaci a k chodu lodi tak přispěje řízením, taktikou nebo třeba lékařskými znalostmi. Nepůjde ale jen o práci – každá loď má samozřejmě společenské místnosti, ve kterých si budou moci hráči popovídat nebo si zahrát všelijaké hry. Posádky lodí budou plnit různé mise, přičemž každý hráč se bude moci pokusit postoupit po kariérním žebříčku federace. Ti nejúspěšnější to dotáhnou až na admirála.

Pirates of Caribbean On-line

A do třetice námět známý ze světa showbyznysu – tentokráte jde o virtuální adaptaci oblíbeného filmu s charismatickým pirátem v podání Johnyho Deppa, jehož druhý díl právě přichází do kin. Titul by měl zachycovat uvolněnou filmovou atmosféru filmové předlohy, a samozřejmě je určen zejména příznivcům pirátské tématiky. Každý hráč se vžije do role neohroženého piráta, který společně s dalšími může vytvořit posádku lodě vyrážející za poklady.

Warhammer On-line

Chystané MMORPG už sice bylo jednou málem zrušeno,l ale práce na jeho přípravě byly naštěstí obnoveny a doufejme, že vše spěje ke zdárnému konci. I tenhle kousek má za sebou silnou licenci – fanoušci fantasy žánru jistě znají svět Warhammer díky mnoha knižním románům a hlavně špičkovým deskovým hrám. Jde o temný svět plný chaosu a válek, a v tomto duchu se ponese i celá hra. Bojovat proti sobě budou dvě strany – Řád a Chaos. Tomu je podřízen i výběr ras (na každé straně jsou tři) a fakt, že ve hře bude hrát důležitou roli režim Player versus Player, ve kterém si půjdou hráči znepřátelených stran navzájem po krku.

Aion

Společnost NCSoft je na poli MMO titulů ostříleným hráčem a jejich aktuálně připravovaný kousek Aion podle toho také vypadá. Jedná se o graficky úžasnou záležitost, ve které se hráči vžijí do role andělů a démonů. Autoři slibují i propracovaný kulturní a ekonomický život, ovlivňování herního světa činy jednotlivých postav a další zajímavosti. Zatím vše vypadá velmi nadějně.

V přípravě jsou samozřejmě i další tituly. Například Dark World On-line, hororová hra zasazená do současného světa, ve kterém hrají hlavní roli vlkodlaci a upíři. Nebo Mourning, klasické fantasy MMORPG s rozsáhlým světem a propracovaným politickým a ekonomickým systémem. Či titul Chronicles of Spellborn, který kromě jiného nabídne velkou volnost při tvorbě a vývoji virtuálních hrdinů. A tak dále, a tak podobně. Připravovaných MMO her je zkrátka opravdu hodně, ale snažili jsme se vám přiblížit alespoň ty nejzajímavější. Hodně očekávaný je také titul Burning Crusade – datadisk k oblíbené a v úvodu již zmíněné hře World of Warcraft – či Nightfall, chystaný přídavek pro populární Guild Wars, jedno z mála MMORPG bez měsíčních poplatků. Na internetu samozřejmě nemusíte hrát jen epické MMO hry, ale třeba i multiplayerové střílečky. O těch ale zas třeba někdy jindy.

8. 8. 2006

Autor: Jiří Sládek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.