Úvod > Články > WWW tipy: Vývoj webových aplikací

WWW tipy: Vývoj webových aplikací

Asi řada z vás někdy zkoušela vytvářet webové stránky či aplikace, ať již pro soukromé nebo pro firemní účely. K vývoji je potřeba vlastnit vhodné softwarové zázemí a také internet, na kterém se lze dočíst o postupech pro ten či onen programovací nebo skriptovací jazyk.

Pro mnohé z vás je možná účelné svěřit svůj web do rukou WISIWIG (What you see is what you get – co vidíš to dostaneš) editorů. O vhodnosti těchto aplikací bychom mohli polemizovat, ale profesionálové dávají obvykle přednost jiným vývojovým prostředím, kde si většinu kódů napíší sami. Důležitá je podpora syntax mnoha programovacích a skriptovacích jazyků, kvalitní editor by měl zvládat HTML, PHP, JavaScript a JavaApplety. Každý další podporovaný programovací jazyk je jen vítaným přilepšením.

Software stáhnete téměř kdekoli

Pokud hledáte tu pravou aplikaci právě pro vaše účely, můžete navštívit download servery, kde je těmto editorům věnována obvykle samostatná kategorie. Můžeme doporučit takovéto sekce na serverech Stahuj, Slunečnice nebo Instaluj. Osobně využívám při tvorbě webových stránek  a aplikací program PSPad, který je zdarma, má mnoho funkcí, disponuje českou lokalizací a navíc podporuje syntax řady programovacích jazyků – kupříkladu HTML, C/C++, COBOL, Fotran, Java, JavaScript, PHP, Perl, SQL, TCL/TK, TeX, Visual Basic, Object Pascal ad. Jde tedy o rychlý univerzální editor.

Učení a inspirace

Asi každý vývojář se čas od času setká s programovacím nebo skriptovacím jazykem, který nezná a musí se naučit jeho syntax, vlastnosti a chování v určitých situacích. Pomocí vyhledávače lze poměrně snadno nalézt weby, kde se autoři zabývají výukou určitých programovacích jazyků, přesto si zde pro různé programovací jazyky a databáze uvedeme vhodné zdroje informací.

JakPsátWeb – Na tomto portále naleznete několik sekcí o způsobech tvorby webu. Je zde přehledná příručka HTML, CSS stylů, JavaScriptu a dále jsou zde návody a články o tvorbě webů. Jednoduché rozhraní pro komunikaci s uživatelem usnadňuje vyhledávání syntax. Mezi oblíbené položky tohoto webu patří HTML tahák, na kterém jsou nejpodstatnější segmenty kódu.

JakNaWeb – Tento web neposkytuje přímou výuku a dokumentaci příkazů jednotlivých programovacích a skriptovacích jazyků, ale obsahuje pro jednotlivé jazyky sekce s články a radami. Naleznete zde informace o HTML, XHTML, PHP, CSS, XML, ASP atd. Důležitou sekcí jsou databáze, pro mnohé stále velmi utajená oblast informatiky a vývoje.

Klepal – Pokud s HTML začínáte, určitě navštivte tento web, kde naleznete základní přehled HTML tagů, včetně rychlého přehledu tvorby webu a sekce FAQ, v níž se autor snaží zodpovědět nejčastější dotazy začátečníků i pokročilých.

Java Tatoušek – Web je zaměřen téměř výhradně na JavaScripty v různých podobách. Naleznete zde hotové skripty ke stáhnutí, knihovna skriptů je velmi obsáhlá, určitě si vyberete. V nabídce jsou i skripty placené, ale ty asi nebudou toliko v zájmu uživatelů internetu.

Zajímá-li vás vývoj webových aplikací trochu obšírněji, určitě navštivte tento web. Jsou zde zajímavé informace o tvorbě, využití databází a CGI skriptů včetně řady kvalitních odkazů.

Závěrem

K vývoji kvalitních webových aplikací je často zapotřebí dalších prvků, jako jsou redakční systémy apod. Těm se můžeme věnovat někdy v budoucnu, bude-li z vaší strany o takovéto texty zájem. Rádi bychom vás také upozornili na článek o webhostingu, který jsme na DSL před nedávnem také publikovali.

11. 8. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...