Úvod > Články > 5 holek v tuktuku: Nabíjíme, kde se dá!

5 holek v tuktuku: Nabíjíme, kde se dá!

Neustále provázíme 5 holek v tuktuku a tentokrát nás zajímalo následující: jakou techniku s sebou tato skupinka neohrožených žen veze a k čemu všemu jim slouží? Čtěte a nechte se inspirovat, abyste věděli, co s sebou vzít, pokud se taky rozhodnete dokumentovat svou cestu do neznáma.

5 holek v tuktuku: Nabíjíme, kde se dá!

Jejich expedice je jako testovací mise pro telefony značky Apple. Holky s sebou vezou iPhone 4, 4s, 5s, SE a 6s. Velký vliv má na telefony počasí, přičemž v zimě je vybíjení nejrychlejší. Jelikož čelí velkým teplotním výkyvům, musí nabíjet neustále. Nejvíc iPhone vyhovuje Elišce, největší problémy má Šárka. 

Klára: Největší výhodu vidí Eliška v komunikaci. Celá její rodina používá iPhony, takže jsou pořád ve spojení přes iMessage a FaceTime. Šárka má s sebou telefony iPhone 4 a 4s a ty se vybíjejí nejrychleji za jakéhokoliv počasí, proto nabíjí, kde se dá: u místních, v kiosku s kávou, v každé restauraci. U zbytku telefonů rozhoduje intenzita používání. Lucka nabíjí telefon rovnou při jízdě tuktukem a to přes měnič připojený k baterce tříkolky. 

Nejčastěji totiž hledá cestu k cíli. Jakmile se dostaneme do místa s možností napájení naší techniky, máme k dispozici většinou jenom jednu zásuvku. Proto s sebou vezeme prodlužku pro zapojení až osmi věcí. A i to je většinou málo, takže první se nabíjí technika s prioritou číslo jedna: baterky do foťáku, kamery a GoPro. Zásuvky tu mají samozřejmě jiné, ale redukce nám stačí pouze jedna. 

iPhony

O fotografickou dokumentaci se stará Šárka. Vozí s sebou pouze techniku značky Canon. Tuktuky nejsou nafukovací, proto musela důkladně rozmýšlet, co s sebou přibalí. Má pouze jeden fotoaparát Canon 5D Mark III, což znamená, že kdyby ji o něj někdo připravil, bude zbytek fotek nejspíš na foťák v telefonu. Objektivy má dva, každý pro něco jiného.

Šárka: Nejčastěji používám Canon 24-70 mm f 2,8, dá se s ním zachytit prakticky cokoliv. Pro větší detail, a to hlavně u portrétů, používám svůj druhý objektiv, Canon 70 - 300mm f 4-5,6. Každý den vyfotím okolo 500 - 1000 snímků, a proto s sebou mám tři paměťové karty. Nejspokojenější jsem s kartou Extreme pro 32GB 160 MB/s. Každý den musím fotografie zálohovat. Pro večerní a noční focení používám blesk Canon Speedlite 430 EX II.

Máme s sebou jenom jeden stativ, který se střídáme s Eliškou, a to Manfrotto 190X. Používám ho jenom pokud se fotíme všechny nebo pro zachycení noční oblohy. Foťák chráním před nepříznivými podmínkami gumovým obalem, V poušti Tatacoa v Kolumbii jsem přišla na to, že před prachem chrání jen částečně. Není ani vodotěsný, nicméně při dešti zvládá svou funkci plnit skvěle. 

sada pro foceni

Eliška celý život používá Canon a nic než Canon, proto celý film z cest zachycuje na Canon EOS 7D Mark II, který má vypůjčený rovnou od Canonu. Objektivy veze tři. Dvě vypůjčené, jeden svůj, ohniska 17-85, 18-135 a 50 mm. Zvuk zachycuje mikrofonem audio-technika BP4029, který s sebou však nese i několik nástrah pro natáčení s DSLR.

Eliška: Nejdřív jsme pro mikrofon musely vyřešit fantomové napájení, které foťáky nemají a taky uchycení na foťák. Váha celého zařízení se téměř zdvojnásobila. Mám s sebou celkem devět paměťových karet, dvě autokamery pro případ nepředpokládané akce na cestě před námi, které natáčí permanentně do smyček a další dvě kamery pro záběry směrem dovnitř kabiny a zvenku tuktuků. Tři karty mám jen pro foťák. Celkově tedy vezu 840 GB plus další záložní karty a karty do drona, který taky často využíváme. 

Materiál jenom stahuji a zálohuji, případně mažu nepovedené záběry, kterých je samozřejmě minimum ;) Fáze vyhazování nepotřebných záběrů přijde až po příjezdu. Vzala jsem si s sebou rovnou tři baterie, které nabíjím i při jízdě pomocí měniče. V případě poruchy nebo krádeže mám ještě záložní foťák Canon 60D, další mikrofon, pár kabelů, karet a dokonce i dva imbusy na nejnutnější opravy.

Eliška

Holky vezou celkem čtyři notebooky. Dva Macbooky Pro 2012, jeden DELL Studio XPS a jeden Asus Sonic Master. Všechny mají schované v pevných kufřících vypodložených pěnovou výplní. Snaží se při cestě co nejvíc zabránit otřesům i proniknutí vlhkosti. A daří se jim to. Počítače musí vytáhnout každý den kvůli stahování a zálohování dat.

Klára: Počítače musíme používat i tam, kde není elektřina. Občas totiž přespáváme mimo kemp i více dnů po sobě. V tom případě využíváme Šárčina talentu na hledání zásuvek a nabíjíme vše, co můžeme, třeba při obědě. Počítače je potřeba při plném využití nabíjet skoro každý den. 

prší

Ale ani ostatní vybavení holek není ze středověku. Kromě notebooků, dokumentačních zařízení a telefonů s sebou mají i další výkřiky světa technologií. Troufli byste si hádat jaké? Nemusíte. Zjistili jsme to za vás.

Klára: Lucka používá čelovku LEDlenser MH10, která svítí víc než oba tuktuky dohromady. Další šikovnou vychytávkou je mini reproduktor Yenkee YSP 3001, který slyšíme i přes drnčící zvuk motorů tříkolek. Martina a já máme své vlastní foťáky, a to Olympus Pen 7 a 8.

technika

Holky samozřejmě využívají i chytré aplikace. Které to jsou? To se dozvíte v dalším článku.

Mrkněte taky na to, jak jsme se s holkama potkali ještě předtím, než se vydaly na cesty a jaké byly první milníky jejich výpravy!

Máte rychlejší internet než holky v Jižní Americe? Jestli ne, je načase s tím něco dělat. Nechte nám na sebe kontakt a společně najdeme to nejlepší řešení.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    19. 10. 2017

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    připojení k internetu

    Sdílejte

    Přečtěte si také

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

     

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    Nejčtenější články

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

     

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

     

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...