Úvod > Články > Zákonem na bezpečnost Wi-Fi

Zákonem na bezpečnost Wi-Fi

Kalifornští zákonodárci očividně nemají co dělat, a tak si od důležitějších věcí odskočili odhlasovat zákon nutící výrobce routerů pro Wi-Fi, aby své výrobky prodávané ve státě Kalifornie doplnili o varování před nezabezpečeným Wi-Fi.

Podle úvahy mohou výrobci buď přilepit na router ceduli, upozornit zákazníky na vhodnost zabezpečení sítě před prvním připojením, nebo přidat patřičnou větu do instalačního softwaru.

S návrhem zákona přijel Fabian Nunez, který získal inspiraci jednoho pozdního večera, kdy se svými spolupracovníky pracoval pozdě večer doma a byl překvapen tím, že jeho sekretář mohl na svém PDA najít hned tři volně dostupné sítě Wi-Fi.

Převážná většina uživatelů sítí Wi-Fi se s nějakým zabezpečením nepáře, což si ostatně můžeme vyzkoušet pomocí vlastního notebooku, který prakticky na každé ulici najde nějakou síť k připojení. Některé firmy provedly testování ve velkém a třeba studie z roku 2004 z Los Angeles našla plných 67 procent nalezených sítí bez jakéhokoliv zabezpečení.

Moudré to není, a i když vyšly stovky článků varujících před něčím podobným, když už nemluvíme o tom, proč bychom měli nechat někoho přiživovat se nad službou, za kterou sami platíme, procento těch poctivých či důsledných nijak nepřibývá. Nejsem si ale jist tím, že by se zákonodárci měli starat o pitomost konzumentů a podobný zákon nepřipomíná nic jiného nežli nápis na kontejneru s kávou upozorňující na to, že tekutina může být horká.

Asociace Wi-Fi Alliance byla původně proti navrhovanému zákonu, ale na poslední chvíli ustoupila a začala zákon podporovat. Podle mluvčího asociace sdružení 275 firem Franka Hanzlika nabízí zákon firmám dostatečnou pružnost a plně odpovídá snahám asociace o optimální využívání bezdrátových sítí. Stejně tak výrobci routerů nejenže nad vládní buzerací neprotestují, ale dokonce ji veřejně podporují. Pravdou je, že jak prohlásila firma Linksys, náklady na přidanou nálepku budou minimální. Mluvčí Linksysu Karen Sohlová přidala, že cokoliv, což pomůže zákazníkům myslet na bezpečnost, je dobré i pro firmu.

V každém případě se zdá, že nový zákon nejenže nebude mít valný účinek, neboť podobné varování prostě odlepíme a router zapojíme stejně jako předtím, navíc většina velkých firem podobné varování už stejně dávno přidává. Navíc ve stejnou dobu se objeví tzv. WPS (Wi-Fi Protected Setup) využívající mnohem jednodušší configurace WPA, která nevyžaduje heslo, ale Wi-Fi přesto chrání. Systém WPS se objeví i v novém operačním systému Windows Vista. Tuto technologii bude certifikovat právě Wi-Fi Alliance, takže každý výrobek s označením WPS bude muset projít laboratorními testy Alliance.

6. 9. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...