Úvod > Články > Internetová bomba z Frýdku-Místku

Internetová bomba z Frýdku-Místku

Zatímco různí velcí poskytovatelé internetu masírují televizní diváky svými megalomanskými reklamami, obyvatelé (nejen) Frýdku-Místku a okolí mohou už delší čas nad jejich nabídkami s úsměvem kroutit hlavou. Internetové připojení, které mají k dispozici, svou kvalitou viditelnější konkurenci předčí.

Frýdecko-místecká společnost Mattes AD s.r.o, provozovatel obchodního domu MATTES a poskytovatel internetových služeb 802.cz, byla založena už roku 1991. Třebaže jí v rámci republiky nebyla dlouho věnována přílišná pozornost, a to možná neprávem, v současnosti se dostává do povědomí čím dál větší skupiny lidí. Co za tím stojí? Především nízká cena a vysoká rychlost internetového připojení. A nejen to. Podívejme se, co hlavního 802.cz přináší běžnému uživateli, který touží připojit svůj domácí počítač k internetu.

802.Kabel Doma

K prvnímu červnu tohoto roku 802.cz zrychlil. Svou původní „jednomegovou“ službu 101.Mega přejmenoval na 104.Mega, takže optická síť s rychlostí 4Mbit/s/1Mbit/s, s agregací 1:1 a bezlimitním charakterem s cenou 399 Kč (+ DPH) měsíčně strčí do kapsy leckteré jiné nabídky větších společností. Konkurenční poskytovatelé ADSL nabízí za tutéž cenu často poloviční rychlost, ovšem jak s agregací, tak i limitem. A to ještě nemluvíme o zřízení telefonní linky, paušálu za telefonní služby a taktéž o poplatku za pronájem linky a zřizovací náklady ADSL modemu. Ani „satelitní“ poskytovatelé zatím nabídkám 802.cz příliš nekonkurují.

802.cz dále „po kabelu“ nabízí i jinou rychlost: jak už napovídá označení služby 110.Mega, jde o opravdu vysokorychlostní internet: 10 Mbit/s/1 Mbit/s s toutéž charakteristikou, jakou se pyšní služba 104.Mega. Přitom při vzpomínce na staré účty za dial-up je cena velmi příjemná, 999 Kč + DPH za měsíc.

Nutno dodat, že však zřízení služby není pro peněženku na první pohled nijak příjemné. Bydlíte-li v domě, kde již vaši sousedé služby 802.cz využívají, zaplatíte za připojení svého bytu 2000 Kč + DPH, ovšem jste-li první a nepodaří-li se vám přemluvit alespoň další dva sousedy, aby si službu také pořídili, zaplatíte už ne příliš slastnou částku 6000 Kč + DPH.

Už také neplatí, že by 802.cz byla čistě záležitostí okolí Frýdku-Místku, potažmo severní Moravy. Přehled pokrytí pro města po celé České republice si můžete prohlédnout zde.

802.512K.RADIOLINK

V případě, že bydlíte v rodinném domku, máte k dispozici službu 802.512K.RADIOLINK. Bohužel rychlost internetového připojení je zde v porovnání s ostatními službami 802cz nejnižší, a to 512 kbit/s (in) a 200 kbit/s (out). Stejně jako u jiných zde neexistuje datový limit. Zřizovací poplatek je 6 900 Kč + DPH.

802.WIFI

Koho by snad odradily výše uvedené zřizovací poplatky, může využít nabídky bezdrátového internetu. Zde jsou zřizovací náklady nulové (pokud samozřejmě vlastníte WIFI přijímač), ovšem rychlost oproti 104.Mega a 110.Mega menší, byť pořád velmi dobrá. Za tutéž cenu jako 104.Mega, tj. za 399 Kč + DPH za měsíc, si budete moci brouzdat světovou sítí maximální rychlostí 800 kbit/s a uploadovat data maximální rychlostí 200 kbit/s. Pokud si nejste jisti, nakolik je vaše wifi anténa silná, a pokud se obáváte, že by rychlost ve vaší lokalitě mohla být mnohem nižší, 802.cz vám dává možnost si wifi přenos vyzkoušet, a to buď na jeden den za 49 Kč + DPH, nebo na jeden týden za 149 Kč + DPH.

Pokrytí WIFI naleznete zde. V seznamu najdete taktéž volné hotspoty ve své lokalitě (např. ve Frýdku-Místku se můžete svým notebookem nebo PDA zdarma připojit v restauraci Jiný svět, v klubu Pavlač na Farní ulici nebo na téže ulici v Caffé Baru Vertigo.)

802.TV

Všichni uživatelé vysokorychlostního internetu používající optiku mají možnost sledovat digitální televizní vysílání. V současnosti běží zkušební provoz následujících televizních programů: ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24, Nova, Prima, Óčko, CsFilm, Galaxie Sport. Dále tu a tam probíhá živé vysílání z frýdeckého hudebního klubu Stoun. Jak 802.cz uvádí na svých stránkách, ostatní programové balíčky budou obsahovat následující programy: Zone Reality, Zone Romantica, Zone Club, Eurosport, Sport 1, MTV, VH1E, Discovery, Animal Planet, HBO, Hallmark, Cartoon Network, CNN, Paprika, DEKO, Blur Hustler, Hustler TV a XXX-XTREME.

Playlist se jmenovanými programy můžete přehrát v programu VLC. Program je zdarma a můžete jej stáhnout odsud.

802.VOX

Další nabídkou pro uživatele nacházející se v objektech s optikou k páteřní sítí je 802.VOX. Na stránkách www.802.cz si můžete zjistit cenu VoIP zařízení za cenu volacího kreditu (2 300 Kč – 6 200 Kč). Ceny volání (bez DPH) jsou pro VoIP zdarma, do pevné sítě ve špičce 0,65 Kč/min, mimo špičku 0,35 Kč a do sítí mobilních operátorů 3,45 Kč/min. Další ceny do zahraničí jsou uvedeny v ceníku volání na stránkách poskytovatele.

11. 9. 2006

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...