Úvod > Články > Internetová bomba z Frýdku-Místku

Internetová bomba z Frýdku-Místku

Zatímco různí velcí poskytovatelé internetu masírují televizní diváky svými megalomanskými reklamami, obyvatelé (nejen) Frýdku-Místku a okolí mohou už delší čas nad jejich nabídkami s úsměvem kroutit hlavou. Internetové připojení, které mají k dispozici, svou kvalitou viditelnější konkurenci předčí.

Frýdecko-místecká společnost Mattes AD s.r.o, provozovatel obchodního domu MATTES a poskytovatel internetových služeb 802.cz, byla založena už roku 1991. Třebaže jí v rámci republiky nebyla dlouho věnována přílišná pozornost, a to možná neprávem, v současnosti se dostává do povědomí čím dál větší skupiny lidí. Co za tím stojí? Především nízká cena a vysoká rychlost internetového připojení. A nejen to. Podívejme se, co hlavního 802.cz přináší běžnému uživateli, který touží připojit svůj domácí počítač k internetu.

802.Kabel Doma

K prvnímu červnu tohoto roku 802.cz zrychlil. Svou původní „jednomegovou“ službu 101.Mega přejmenoval na 104.Mega, takže optická síť s rychlostí 4Mbit/s/1Mbit/s, s agregací 1:1 a bezlimitním charakterem s cenou 399 Kč (+ DPH) měsíčně strčí do kapsy leckteré jiné nabídky větších společností. Konkurenční poskytovatelé ADSL nabízí za tutéž cenu často poloviční rychlost, ovšem jak s agregací, tak i limitem. A to ještě nemluvíme o zřízení telefonní linky, paušálu za telefonní služby a taktéž o poplatku za pronájem linky a zřizovací náklady ADSL modemu. Ani „satelitní“ poskytovatelé zatím nabídkám 802.cz příliš nekonkurují.

802.cz dále „po kabelu“ nabízí i jinou rychlost: jak už napovídá označení služby 110.Mega, jde o opravdu vysokorychlostní internet: 10 Mbit/s/1 Mbit/s s toutéž charakteristikou, jakou se pyšní služba 104.Mega. Přitom při vzpomínce na staré účty za dial-up je cena velmi příjemná, 999 Kč + DPH za měsíc.

Nutno dodat, že však zřízení služby není pro peněženku na první pohled nijak příjemné. Bydlíte-li v domě, kde již vaši sousedé služby 802.cz využívají, zaplatíte za připojení svého bytu 2000 Kč + DPH, ovšem jste-li první a nepodaří-li se vám přemluvit alespoň další dva sousedy, aby si službu také pořídili, zaplatíte už ne příliš slastnou částku 6000 Kč + DPH.

Už také neplatí, že by 802.cz byla čistě záležitostí okolí Frýdku-Místku, potažmo severní Moravy. Přehled pokrytí pro města po celé České republice si můžete prohlédnout zde.

802.512K.RADIOLINK

V případě, že bydlíte v rodinném domku, máte k dispozici službu 802.512K.RADIOLINK. Bohužel rychlost internetového připojení je zde v porovnání s ostatními službami 802cz nejnižší, a to 512 kbit/s (in) a 200 kbit/s (out). Stejně jako u jiných zde neexistuje datový limit. Zřizovací poplatek je 6 900 Kč + DPH.

802.WIFI

Koho by snad odradily výše uvedené zřizovací poplatky, může využít nabídky bezdrátového internetu. Zde jsou zřizovací náklady nulové (pokud samozřejmě vlastníte WIFI přijímač), ovšem rychlost oproti 104.Mega a 110.Mega menší, byť pořád velmi dobrá. Za tutéž cenu jako 104.Mega, tj. za 399 Kč + DPH za měsíc, si budete moci brouzdat světovou sítí maximální rychlostí 800 kbit/s a uploadovat data maximální rychlostí 200 kbit/s. Pokud si nejste jisti, nakolik je vaše wifi anténa silná, a pokud se obáváte, že by rychlost ve vaší lokalitě mohla být mnohem nižší, 802.cz vám dává možnost si wifi přenos vyzkoušet, a to buď na jeden den za 49 Kč + DPH, nebo na jeden týden za 149 Kč + DPH.

Pokrytí WIFI naleznete zde. V seznamu najdete taktéž volné hotspoty ve své lokalitě (např. ve Frýdku-Místku se můžete svým notebookem nebo PDA zdarma připojit v restauraci Jiný svět, v klubu Pavlač na Farní ulici nebo na téže ulici v Caffé Baru Vertigo.)

802.TV

Všichni uživatelé vysokorychlostního internetu používající optiku mají možnost sledovat digitální televizní vysílání. V současnosti běží zkušební provoz následujících televizních programů: ČT 1, ČT 2, ČT 4 Sport, ČT 24, Nova, Prima, Óčko, CsFilm, Galaxie Sport. Dále tu a tam probíhá živé vysílání z frýdeckého hudebního klubu Stoun. Jak 802.cz uvádí na svých stránkách, ostatní programové balíčky budou obsahovat následující programy: Zone Reality, Zone Romantica, Zone Club, Eurosport, Sport 1, MTV, VH1E, Discovery, Animal Planet, HBO, Hallmark, Cartoon Network, CNN, Paprika, DEKO, Blur Hustler, Hustler TV a XXX-XTREME.

Playlist se jmenovanými programy můžete přehrát v programu VLC. Program je zdarma a můžete jej stáhnout odsud.

802.VOX

Další nabídkou pro uživatele nacházející se v objektech s optikou k páteřní sítí je 802.VOX. Na stránkách www.802.cz si můžete zjistit cenu VoIP zařízení za cenu volacího kreditu (2 300 Kč – 6 200 Kč). Ceny volání (bez DPH) jsou pro VoIP zdarma, do pevné sítě ve špičce 0,65 Kč/min, mimo špičku 0,35 Kč a do sítí mobilních operátorů 3,45 Kč/min. Další ceny do zahraničí jsou uvedeny v ceníku volání na stránkách poskytovatele.

11. 9. 2006

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...