Úvod > Články > Brazilské pralesy pokryty signálem WiFi

Brazilské pralesy pokryty signálem WiFi

Zatímco mnoho obyvatel České republiky z důvodů nedostupnosti WiFi signálu v menších obcích o internetovém připojení jen sní, obyvatelé brazilského města Parintins obklopeného pralesy možnost připojení k celosvětové síti mají.

Člověku se tak chce říct, že pokud internet dosáhne i do pralesů, tak musí fungovat všude. Město Parintins má 114 000 obyvatel a leží na ostrůvku na Amazonce. Generální ředitel Intelu Craig Barrett projekt pokřtil minulé úterý a označil jej ukázkou toho, jak společnost může pomoci zavést internet do chudších částí světa.

Více než šedesát pracovníků Intelu a jeho partnerů posledních několik měsíců v brazilském městě pracovalo na zavedení a spuštění bezdrátového internetového připojení založeného na technologii WiMax, příbuzné WiFi s větším dosahem. Projekt je součástí Světového dobročinného programu Intelu, jehož náplní je během příštích pěti let zavádět internetová připojení do méně vyspělejších míst na světě.

„Jestliže uspějeme zde, postup zopakujeme na jiných izolovaných místech po celém světě, kde jsou problémy s elektřinou a telekomunikacemi,“ říká Oscar Clarke, generální manažer Intelu v Brazílii. „Dokážeme-li to v Parintins, dokážeme to všude.“

Clark má pravdu, v případě města Parintins jsou slova o izolaci na místě; k městu nevedou žádné silnice. Člověk se do něj může dostat jen lodí, přičemž plavba z nejbližšího většího města Manaus trvá 12 hodin, nebo letadlem. Co se týče elektřiny, dodávku zajišťují dvě hydroelektrárny, avšak pouze pro určité části ostrova.

Jak Clark říká, přístup k internetu je důležitý i z medicínských důvodů, jelikož v městě ordinuje pouze 32 doktorů a funguje jedna nemocnice

Technologie WiMax je v tomto případě velmi vhodná, poněvadž jeden WiMax vysílač dosáhne do vzdálenosti 80 kilometrů, může tedy pokrýt celé město. Bezmála stometrová vysílací věž se ke zbytku světa připojuje díky satelitní lince.

Intel daroval šedesát pět počítačů nemocnici, společenskému centru a dvěma místním školám. Ze sto devadesáti škol ve městě má v současnosti přístup k internetu pouze jedna.

Původně indiánské městečko Barrett v nejbližší době navštíví. Mimo jiné zavítá do čtyř lokalit, kde už bezdrátové připojení k internetu funguje.

Bylo-li vám odepřeno používat bezdrátové připojení, které je/bylo v jistých městských částech k dispozici zdarma, nezbývá vám nic jiného, než indiánům v pralesech závidět (alespoň to málo...). Současný trend zasíťovávat pralesy a rušit internet zdarma v ČR bude totiž pravděpodobně pokračovat. Nadějí snad je, že Intel si Česko přidá na seznam oněch izolovanějších a méně vyspělých oblastí Modré planety.

30. 9. 2006

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.