Úvod > Články > Bezdrátové HDTV kamery

Bezdrátové HDTV kamery

Vysílání v HDTV se stává stále populárnější a pomalu ale jistě začíná být využíváno i tam, kde ještě nedávno na kvalitě signálu příliš nezáleželo.

Pokud televizní stanice využívaly přímé přenosy z vrtulníků, poněkud roztřesený obraz nikomu nevadil. Dnes se i sem dostávají kamery, schopné přenášet signál v kvalitě HDTV.

Průkopník Wescam se dnes soustřeďuje na vojenské zakázky a na civilní sektor se zaměřuje firma Pictorvision. První kamery začala používat stánice FOX5 v New Yorku, dnes je najdeme i v Denveru a Los Angeles. Ve všech případech je využíván systém Cineflex HiDef HD.

Prvním systémem pro letecké snímky byl Cineflex V14 Magnum LE, který kombinoval kameru s rozlišením 1920 x 1080 a infračervený sensor. Použitá kamera je Sony HDW-F950 zachycující nekompresovaný obraz 4:4:4 RGB 1080i. Pro 1080p bude využita nová kamera stejné firmy HDC-1500 HD. Pro přenos signálu je vrtulník vybaven anténou SkyLink HD Transmission Antenna firmy Troll Systems, tato technologie kontroluje jak anténu, tak i zabudování vysílače ENG a udržuje HD signál i při pohybu vrtulníku. Na přijímací straně je použit automaticky vyhledávající software ovládající anténu NSI Superquad 2/7, která je připevněna na věži televizní společnosti. Dosah prakticky bezchybného přenosu v HD je kolem 150 kilometrů, pokud je místo vrtulníku použito letadlo nebo vzducholoď, je dosah ještě větší.

Alternativou je vrtulník vybavený systémem firmy Global Microwave Systems s vysílačem High Definition Messenger Transmitter. Video 1080i s 30 fps je zachycováno pomocí systému MSR nebo MAA, dosah je kolem 120 km.

Další možností jsou bezpilotní letadla využívající jeden z následujících systémů: kameru Sony HVR-V1U HDV pro 1080/24P, kameru Panasonic 3CCD HD nahrávající na 4 GB SD kartu (až 85 minut videa 6 Mbit/s) Codec AVCHD využívá kompresi MPEG-4 AVC/H.264 pro rychlost 18 Mbit/s, což zvládne mobilní WiMax. Kamera Sony HDR-UX1 nahrává na 3 palcové mini DVD.

Pokud televizní reportéři pracují na zemi, používají bezdrátové HD kamery využívající technologii LinkHD firmy Link Research vysílající bez konverze na SD s modulací 16 QAM se spektrem CDFDM 9.4 MHz.

11. 10. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...