Úvod > Články > WWW tipy: Finance pod kontrolou

WWW tipy: Finance pod kontrolou

Každý z nás, i ryzí odpůrci ekonomie a finančnictví, občas potřebuje radu, směnný kurz valut nebo finanční výpočet. Na internetu jsou k vidění služby, které nám tyto informace či výpočty usnadňují a obvykle fungují zcela zdarma.

Největší zastoupení mají bezesporu velké finanční a ekonomické portály. Jsou na nich publikovány zajímavé články, denní zpravodajství, úvěrové a spořící kalkulačky nebo třeba možnost sjednat on-line pojištění, spoření apod. Řada těchto serverů také disponuje fórem, ve kterém naleznete zkušenosti uživatelů nebo se můžete ostatních zeptat na problém či dilema, které právě řešíte. Jde obvykle o portály plné informací s poutavou grafikou.

Finance
www.finance.cz

Jeden z největších a nejnavštěvovanějších portálů svého druhu. Portál patří k nejstarším odborně zaměřeným serverům na českém internetu a nabízí svým návštěvníkům již od roku 1997 informace ze světa financí. Portál Finance.cz poskytuje informace z oblasti ekonomiky a financí na českém i světovém trhu, přináší on-line zpravodajství od agentur Reuters, ČTK a HBI Press, indexy významných světových burz, on-line kurzy akcií  BCPP, kurzy komodit, aktuální monitoring tisku a řadu praktických rádců, abeced, finančních průvodců a kalkulátorů.

FinExpert
www.finexpert.cz

Produkt společnosti Computer Press je oděn do kabátu všech portálů této firmy. Poskytuje v zásadě stejné rubriky i možnosti jako Finance, působí ale poněkud chudším dojmem co do obsahu informací. Samozřejmostí je on-line prodej, na kterém řada serverů v dnešní době hodně staví. Je to hlavně z důvodu provizí, které finanční a pojišťovací společnosti vyplácí za zprostředkování prodeje služby.

sFinance
www.sfinance.cz

Tento server je v majetku firmy Seznam, odkazuje se na něj často z vyhledávače. Design je přehledný, je zde vynikající výběr nejrůznějších kalkulátorů – vřele doporučujeme. Pokud se podíváte do zápatí webu, zjistíte, že dodavatelem informací je portál Finance, takže v zásadě jde o tytéž informace, které jsou zde publikovány v menším množství a v poněkud uživatelsky příjemnějším designu webu.

Velké informační portály nezahálejí

Jak je již zvykem, v oblastech, o které mají čtenáři velký zájem, roste počet rubrik i na zpravodajských webech. Každý informační portál má obvykle finanční a ekonomickou rubriku.

Centrum – Nejen tento web, i další zpravodajské portály se bohužel zaměřují na populární ekonomiku a finanční otázky. Abstraktní texty plné pouček a odborných ekonomických termínů zde nehledejte. Centrum nabízí kromě těchto textů i finanční kalkulátory nebo přílohy na téma.

Idnes – Tento web je velmi málo orientován na ekonomiku, čemuž odpovídá obsah a složení článků. Jde jen o doplněk tohoto portálu o tuto rubriku. Denní zpravodajství má portál ve vlastnictví firmy MAFRA a.s. daleko lepší.

Novinky – Tento portál je známý a hojně navštěvovaný. Ekonomická rubrika je ale doslova katastrovou co do obsahu. Kupříkladu text o krádežích v samoobsluhách zařazený do této rubriky působí jako pěst na oko.

Atlas – Portál Atlas má ekonomickou a finanční rubriku orientovanou na běžné uživatele a tato orientace je ihned patrná. Provozovatelé se tím netváří jako jiné výše uvedené portály – jednoduše jde o články věnované běžným domácím uživatelům, které zajímá, kam uložit peníze, jak vyřídit hypotéku nebo jaký bude asi vývoj ropy na světových trzích.

Pohled do zahraničí

V zahraničí se samozřejmě ekonomice také rádi věnují. Jestliže umíte dobře anglicky, pak si můžete ekonomické zpravodajství přečíst také na zahraničních webech. Příkladem můžou být ekonomické sekce Googlu či Yahoo. Výběr informačních zdrojů z ekonomické a finanční oblasti je na internetu velice bohatý, stačí si jen vybrat takový portál, který vám obsahem, designem a službami nejvíce vyhoví.

12. 10. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...