Úvod > Články > Google koupil YouTube za 40 miliard korun

Google koupil YouTube za 40 miliard korun

Již před časem jsme avizovali, že je dosti pravděpodobné, že dojde k jedné z největších fúzí mezi internetovými servery. Google zakoupil velice oblíbený video portál za neuvěřitelnou částku, která v přepočtu činí téměř 40 miliard korun.

Ač se o této fúzi diskutovalo, existovali lidé, kteří tvrdili, že k ní nikdy nedojde, neboť portál Google Video nebyl nikdy tak propracovaný a navštěvovaný jako právě YouTube. Ten vzniknul teprve loni v únoru, kdy ho v garáži založili tři mladíci, kteří do té doby pracovali ve společnosti PayPal. To je platební systém aukční síně eBay. YouTube vděčí za svůj úspěch rozmachu internetu a on-line reklamě. Uživatelé webu YouTube nyní každý den zhlédnou přes 100 milionů videosnímků a podnik samotný má podle výzkumných firem větší podíl na trhu než obdobné služby společnosti Google.

Cena je vysoká, Google ale ví, co dělá

Google za YouTube formou akcií zaplatí 1,65 miliardy dolaru. Pod něj přecházejí všichni současní zaměstnanci YouTube, kteří budou dál vyvíjet tuto službu pod samostatnou značkou. Osud Google Videa je nejasný, zdá se však, že minimálně pro tuto chvíli bude Google obě služby provozovat paralelně. YouTube je přesvědčivá jednička na poli on-line videa. Jeho akvizicí proto Google razantně vstupuje do této oblasti, o kterou již dlouhou dobu jeví eminentní zájem.

Vrátí se tato investice?

Jistě, firma Google ví, jak vydělávat. Stačí se zamyslet nad tím, kde všude může vložit reklamu na partnerské či své weby a jak si za ni nechá na takto navštěvovaném portálu zaplatit. YouTube umožňuje sdílení videosnímků přes internet, má ale širší využití, včetně prohlížení obrazového materiálu některých mediálních agentur. Právě kvůli tomu se ale YouTube dostal do sporu s majiteli obsahu, kteří tvrdí, že jejich snímky jsou na internetu sdíleny bez jejich souhlasu a tedy proti jejich vůli.

Klady tohoto spojení

Pro běžného uživatele se v zásadě nic nemění, nemění se ani nic pro občasného diváka. Důsledek bude možná dobrý, pokud využíváte více služeb Google, budete mezi nimi moci přecházet snadno, budou propojené a vzájemně sdílet obsah. Jen si to přiznejme, je fajn vyhledávat pomocí Google, Gmail je jeden z nejlepších a nejspolehlivějších freemailů na světě, Google Earth je exkluzivní možnost podívat se na zeměkouli a v zástupu by mohly být i další provozované služby.

Katastrofální dopad fúzí

Pokud nad fúzemi, akvizicemi a dalšími spojeními velkých firem budeme přemýšlet poněkud hlouběji, můžeme dojít k zajímavému závěru. Budou-li velké firmy typu Google, Microsoft, Vodafone, Telefonica atd. skupovat menší i větší společnosti, vznikne několik tak silných společností v IT i jiných oblastech, které již nikdo nepřemůže. Budou natolik bohaté, že zaplatí a podplatí kohokoli. Toto je krásně vidět na případu Microsoftu – překoná někdo tuto firmu? Tento kolos? Bude mít někdo v následujících letech větší podíl na trhu? Těžko. Jde prostě o korporaci, kterou snad ani nelze porazit. Pokud se o to někdo pokusí, raději jej gigant koupí, fúzuje, aby měl klid. Bezvýchodná situace na poli podnikání v SW oblasti. A takto to může vypadat časem ve všech oblastech podnikání.

Závěrem

Ač fúze mnohé potěšila, nemusí se dlouhodobě blýskat na lepší časy. Jde jen o předzvěst problémů, které podobné akvizice přinášejí menším firmám – nováčci se dnes prosadí jen těžko.

17. 10. 2006

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...