Úvod > Články > Úvod do Linuxu pro uživatele internetu

Úvod do Linuxu pro uživatele internetu

O začátcích s Linuxem bylo již popsáno nespočet stránek (a nejen těch internetových). Tento miniseriál si klade za cíl uvést českého čtenáře nejen do prostředí Linuxu.

Ale také seznámit jej s jeho ovládáním a ukázat, jakým způsobem lze v Linuxu pracovat, včetně práce s  internetem. Kde bude možnost, pokusíme se poukázat na rozdíly v práci s MS Windows a Linuxem. Těm z vás, kteří již o Linuxu něco vědí, se omlouváme - zde se patrně nic nového nedozvíte.

Prolog

Než se pustíme do samotného popisu systému, patrně bychom nejprve měli uvést důvody, které svědčí ve prospěch používání Linuxu coby systému pro běžného uživatele. (Jak všichni známe z reality, nic není černobílé, proto, prosím, vezměme na vědomí, že i následující důvody neplatí na 100 %):
      Systém je zcela zdarma. Tím se vyhýbáme problémům s licencemi a černými kopiemi (např. ve firmách je tento aspekt velmi důležitý).
      Vývoj probíhá obrovskou rychlostí; téměř denně jsou k dispozici vylepšené verze některého z často používaných programů.
      Systém je koncepčně od svých počátků navrhován jako víceuživatelský, je tudíž kladen velký důraz na bezpečnost.
      Systém je velmi efektivně a transparentně spravovatelný, a to jak vzdáleně, tak lokálně.
      Spolu s nějakou distribucí systému dostanete stovky dalších doplňkových programů, které pokryjí vysoké procento běžných činností.
      Systém není potřeba chránit antivirem či softwarem k odstraňování spywaru.
      Mnoho aplikací, které známe z prostředí MS Windows, lze provozovat rovněž pod Linuxem (např. webový prohlížeč Firefox).
      Systém je v k dispozici v češtině a existuje k němu kvalitní dokumentace. Při problémech, které sami nedokážeme vyřešit, se můžeme s dotazem obrátit na ostatní skrze nějaké internetové fórum (existuje jich několik i na českých portálech).

Mimo tyto důvody existují samozřejmě ještě další, jako dostupnost zdrojových kódů k většině aplikací pod systémem provozovaných, ale ty jsou již pro běžného uživatele méně významné.

Co je to Linux?

Na rozdíl od systému Windows za vývojem Linuxu nestojí jediná organizace, celý systém, který se nám nakonec dostává „na stůl“, je kombinací částí, z nichž některé jsou vyvíjeny spontánně, jiné zastřešují různé neziskové organizace, a nezřídka se stává, že vývoj provádějí komerční firmy, které ale svá díla uvolňují pod licencemi, které umožňují jejich začlenění do Linuxu. Dnes se zaměříme pouze na základní popis systému; jeho historii a architekturu si popíšeme někdy příště.

Linux (ve významu konkrétní distribuce, se kterou pracujeme – viz níže) sestává z několika vrstev. Tou první je samotné jádro operačního systému. Nad jádrem pracuje tzv. shell, což je programový kód, který poskytuje rozhraní pro uživatele.

Prostřednictvím shellu můžeme volat a používat aplikace systému, kterých dnes existuje mnoho tisíc a pokrývají téměř celé spektrum činností, které můžeme po našem stolním počítači chtít. Speciální kategorií je grafická nástavba systému.

Distribuce

Jak je z popisu vidět, nad stejným systémovým jádrem se dají vybudovat rozličné variace dalšího systému. Aby uživatel nemusel vše vybírat sám a sám vše manuálně překládat, existují dnes různé skupiny (od zájmových sdružení až po komerční společnosti), kteří takový systém vybudují za nás. Těmto typovým řešením se obecně říká linuxová distribuce.

Distribucí existuje mnoho a každá má silnou stránku někde jinde. Existují distribuce, které se vejdou na jedinou disketu, nebo takové, které se dají např. spouštět z CD. Typická distribuce obsahuje vše výše zmíněné (s výjimkami; některé distribuce např. neobsahují grafické rozhraní) a většinou také nějaký software, který nám pomůže s instalací.

Distribucí existuje celá řada, mezi nejvýznamnější patří např. Debian, Fedora, SuSE, Gentoo, Ubuntu a mnoho dalších (omlouvám se za všechny zde neuvedené).

Závěrem

V příštích pokračováních si povíme něco o licencích, historii Linuxu a poté se již budeme věnovat ryze praktickým tématům.

1. 11. 2006

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...