Úvod > Články > Skype se ohlíží po televizi

Skype se ohlíží po televizi

Zakladatelé systému P2P Kazaa a systému Skype se obracejí směrem k televizi. Hodlají zahájit službu streamovaného videa pomocí systému P2P, který by měl umožnit sdílení kvalitního televizního záznamu přes internet.

Janus Friis a Niklas Zennstom přicházejí se službou Venice Project, který je v současné době ve stádiu interní bety, pro veřejnost se beta dostane do oběhu před Vánoci letošního roku. V současné době probíhá intenzivní vyjednávání s poskytovateli, první již smlouvu podepsali. Vedle velkých studií bude Venice Project nabízet také klipy a videa menších společností, celá služba bude zdarma a bude financována z reklam.

Systém Kazaa byl několik let velmi populární a úspěšně se vyhýbal žalobám nahrávacích studií. Dnes ale Friis trvdí, že se z minulosti poučili a že se v žádném případě nebude jednat o klasický systém P2P. Všechna videa budou odpovídat DMCA a majitelé autorských práv sami rozhodnou, které záznamy na síť pustí. Navíc pokud někdo uploaduje chráněný materiál bez povolení majitele, systém bude schopen tyto soubory odhalit a zablokovat.

Kdo si stáhne software, bude schopen pomocí internetu vyhledávat soubory, o které bude mít zájem, prohlídnout si je a poslat kamarádům pomocí vlastních kanálů. Poskytovatelé dostanou modifikovaný program, který umožní upload a současně jim umožní kontrolovat příjem z reklam. Po uploadu se soubory rozdělí v podstatě stejným systémem, jako je tomu u Bittorrent. Soubory ale budou vysílány jako stream, takže budou na obrazovce vypadat jako běžný televizní záznam.

Celý projekt financuje Friis s Zennstomem spolu s řadou soukromých investorů. Firma má kanceláře jak v Evropě, tak i ve Spojených státech, většina vývoje probíhá v Evropě. O tom, kde má firma ředitelství, Friis mlčí.

Oba zůstanou pracovat ve firmě eBay, která systém Skype koupila, a CEO firmy eBay Meg Whitman nemá proti novému projektu žádné námitky. Zennstom současně zůstane ve funkci CEO Skype, CEO projektu Venice je Fredrik de Wahl.

23. 11. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

HBO Max končí, nahradila ho služba Max

Platformu HBO Max v Česku a na Slovensku nahradila nová služba Max. Nabídne více filmů a seriálů i lepší kvalitu...

 

Vodafone TV nabídne v rámci předplatného streamovací službu prima+

Vodafone TV rozšířila nabídku tarifů o novou Vodafone TV+, součástí které bude i předplatné videoslužby prima+ PREMIUM.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...