Úvod > Články > Skype se ohlíží po televizi

Skype se ohlíží po televizi

Zakladatelé systému P2P Kazaa a systému Skype se obracejí směrem k televizi. Hodlají zahájit službu streamovaného videa pomocí systému P2P, který by měl umožnit sdílení kvalitního televizního záznamu přes internet.

Janus Friis a Niklas Zennstom přicházejí se službou Venice Project, který je v současné době ve stádiu interní bety, pro veřejnost se beta dostane do oběhu před Vánoci letošního roku. V současné době probíhá intenzivní vyjednávání s poskytovateli, první již smlouvu podepsali. Vedle velkých studií bude Venice Project nabízet také klipy a videa menších společností, celá služba bude zdarma a bude financována z reklam.

Systém Kazaa byl několik let velmi populární a úspěšně se vyhýbal žalobám nahrávacích studií. Dnes ale Friis trvdí, že se z minulosti poučili a že se v žádném případě nebude jednat o klasický systém P2P. Všechna videa budou odpovídat DMCA a majitelé autorských práv sami rozhodnou, které záznamy na síť pustí. Navíc pokud někdo uploaduje chráněný materiál bez povolení majitele, systém bude schopen tyto soubory odhalit a zablokovat.

Kdo si stáhne software, bude schopen pomocí internetu vyhledávat soubory, o které bude mít zájem, prohlídnout si je a poslat kamarádům pomocí vlastních kanálů. Poskytovatelé dostanou modifikovaný program, který umožní upload a současně jim umožní kontrolovat příjem z reklam. Po uploadu se soubory rozdělí v podstatě stejným systémem, jako je tomu u Bittorrent. Soubory ale budou vysílány jako stream, takže budou na obrazovce vypadat jako běžný televizní záznam.

Celý projekt financuje Friis s Zennstomem spolu s řadou soukromých investorů. Firma má kanceláře jak v Evropě, tak i ve Spojených státech, většina vývoje probíhá v Evropě. O tom, kde má firma ředitelství, Friis mlčí.

Oba zůstanou pracovat ve firmě eBay, která systém Skype koupila, a CEO firmy eBay Meg Whitman nemá proti novému projektu žádné námitky. Zennstom současně zůstane ve funkci CEO Skype, CEO projektu Venice je Fredrik de Wahl.

23. 11. 2006

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...