Úvod > Články > Odstraňte ze svého počítače parazity

Odstraňte ze svého počítače parazity

V dnešním volném pokračování o tipech na zabezpečení počítače si ukážeme několik aplikací, které nám mohou pomoci s vyčištěním počítače od nepříjemných a hlavně nebezpečných programů, které nás mohou stát nejen ztrátu dat a soukromí, ale i peněz.

Samozřejmě, že všechny zmíněné programy mají svůj význam i pro počítače, které k internetu připojené nejsou. A to z toho důvodu, že některý software, který si do počítače instalujete, může obsahovat mnohé z toho, co jinak cestuje po celosvětové síti, hlavně spoustu reklam, které se vám zakousnou do systémů a budete se s nimi setkávat dnes a denně.

O několika „čističích“, které uměly pracovat v reálném čase, tj. které krom kompletní kontroly obsahu disku zvolené uživatelem umějí hlídat počítač před nebezpečným obsahem i během samotného prohlížení stránek či instalování softwaru, jsme si pověděli minule. Teď se tedy zaměřme výhradně na „čističe“.

Dopředu je vhodné poznamenat, že vůbec nevadí — na rozdíl od antivirových programů či firewallů —, budete-li mít v počítači nainstalováno povícero těchto užitečných aplikací. Ba právě naopak. Každý z nich obsahuje databáze různých parazitů a může se stát, že i když jeden program už ve vašem počítači nenalezne žádné kritické objekty, jiný ano.

Známé a bezpečné programy

Začněme s tím nejznámějším bijcem spywaru. Je jím Ad-Aware SE Personal . Jde o opravdu spolehlivého pomocníka při hledání a ničení špehovacích programů a i tzv. tracking cookies. Ad-Aware prohledává nejen pevné a výměnné disky, ale rovněž registr a paměť.

Jeho používání je jednoduché, stačí kliknout na jedno tlačítko, Start. Můžete si pak vybrat třeba jen chytré prohledávání, které není náročné na čas, nebo si můžete zvolit důkladnou kontrolu celého počítače. K dispozici máte rovněž aktualizace databáze, které si program na váš povel vyhledá sám.

Ad-Aware SE Personal je zdarma.

Stahujte odsud.

Domácí stránka Ad-Aware SE Personal od společnosti Lavasoft.

Další z velmi kvalitních a rozšířeních nástrojů je Spybot – Search & Destroy. Je také zdarma a je jedním z příkladů toho, že umí najít to, co Ad-Aware neumí. Pochytí všemožnou havěť, jakou jsou adware, spyware, dialery, trojani a keyloggery.

Můžete si jej snadno přepnout do češtiny a samozřejmě obsahuje možnost aktualizací.

Stahujte odsud.

Domácí stránka Spybot – Search & Destroy. (s popisem vlastností v angličtině).

Méně známým programem, který je však velmi dobrý, je Malware Destroyer od firmy EMCO. Obsahuje přes 9000 definic malwaru, trojanů, adwaru, spawaru a dialerů. Na ovládání je velice jednoduchý, nastartujete jej opět jediným tlačítkem. Jde snad o nejrychlejší vyhledávač havěti — kritická místa prohledá během několika sekund.

Stahujte z této adresy.

Jinak nezbývá než doporučit, abyste se podívali na stránku výrobce, protože i jejich další produkty jsou opravdu užitečné. Alespoň pro některé z nás.

Domácí stránka společnosti EMCO Software.

Dobrým pomocníkem, byť málo známým, je System Spyware Interrogator. Hloubková kontrola počítače s tímto pomocníkem vám i vašemu počítači přinese úlevu od všelijaké havěti. Heslem, dá-li se to tak nazvat, společnosti, která System Spyware Interrogator vyvíjí je: Nebuďte jen oběťmi spyware, ale staňte se součástí řešení.

Ti, kteří trpí utkvělou představou, že všichni hackeři (ano, správně se má říkat crackeři...) světa chtějí napadnout právě jejich počítač, tento program asi nevyužijí, neboť SSI po celou dobu komunikuje se serverem společnosti, vyhodnocuje prohlídku systému a poté nakonec ve webovém prohlížeči zobrazí seznam podezřelých položek (ty kritické a známé se označí červeně). Takto, ve spolupráci s vámi, se SSI učí rozpoznávat nové případy napadení.

Domácí stránka SSI

Upozornění a varování

Ač se zdá, že seznam aplikací k nalezení a zničení škodlivých položek v počítači je malý, je dostačující. Někdy totiž méně značí opravdu více. Často se totiž stává, že lidé, kteří svůj problém s konkrétním parazitem řeší tím, že hledají pomoc ve vyhledavačích, narazí na stránky, na kterých má být ke stažení čistič, který jejich problém vyřeší. Omyl. Spousta těchto „pomocníků“ jsou pěkní prevíti, kteří vám v počítači udělají ještě větší paseku. Proto se vyplatí, aby člověk být opatrný a případné pomocné programy prověřil. Třeba opět vyhledávačem nebo se poptal na diskusních fórech. Snad mnohým pomůže následující seznam „podezřelých a zlotřilých“ programů.

Seznam zde.

Opravdu existují jednorázové čističe, které umějí vyčistit počítač od konkrétního škodlivého softwaru. Máte-li např. problémy s typem spywaru, který nese označení CoolWebSearch (CoolWWWSearch, zkráceně jen CWS), a nemůže-li váš čistící software problém odstranit, použijte Cool Web Schredder.

Stahujte odsud.

(Problém CWS je velmi rozšířeným. A jak zjistíte, že je to i váš případ? Pokud se vám „sama od sebe“ změnila domácí stránka v prohlížeči nebo vám neustále vyskakují popup okna, které vás přesměrovávají na stránky s převážně porno tématikou, pak si můžete být jisti, že jste tento spyware opravdu dostali.)

Na úplný závěr ještě jedna poznámka. Žádný z těchto programů není neomylný (stejně jako antivirové programy) a tu a tam může za kritické objekty označit ty nezávadné. Jejich smazání poté může vést k nefunkčnosti určitého programu, popř. i k nestabilitě a poškození samotného operačního systému Windows. Není však problém ve výsledcích identifikovat váš program, o kterém víte, že je nezávadný, a čistícím aplikacím smazání jeho částí zakázat.

23. 11. 2006

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...