Úvod > Články > Digitální dům stále snem budoucnosti

Digitální dům stále snem budoucnosti

Sliby o tom, že počítač se stane zábavním centrem celého domu, již slyšíme hodně dlouho, a to nemluvím o představách vizionářských domů, jaký má třeba Bill Gates. Dosud jsme se však žádných velkých zázraků nedočkali.

Jedním z problémů je skutečnost, že ve velké řadě domácností sedí počítač buď na stole v pracovně nebo dokonce v ložnici, což často znamená, že ovládat počítačem hudbu či obraz na televizi přes zeď není vždy jednoduché.

Pokud se ale rozšíří některé z aplikací, které byly představeny na letošním CESu, mohla by přístupnost k digitálním médiím po bytě či domě být konečně jednodušší. Samozřejmě dosud není rozhodnuto, co bude tím digitálním centrem, ale vedle často proklamovaných, nicméně v praxi nepříliš úspěšných, mediálních center se o slovo hlásí jak DVR, tak i herní konzole.

Microsoft se důrazně snaží prosadit svoji konzoli Xbox 360, proto k ní dodal službu Download Movie Service a přehrávač HD-DVD. Pokud k ní připojíme přehrávač empétrojek, v očích Microsoftu pochopitelně v podobě Zune, získáme i zdroj hudby.  Nedávno Microsoft oznámil i možnost přijímat digitální IPTV televizi. Nutno dodat, že konzole Sony PS3 podobné věci umí také.

Microsoft přitom již delší dobu sází na svůj software Media Center, o kterém doufá, že se konečně chytí ve chvíli, kdy se na trhu objeví nový operační systém Vista, neboť jeho komponenty jsou součástí všech verzí Visty (s výjimkou té nejlevnější).

Stranou nezůstává ani Apple, na výstavě MacWorld představil Steve Jobs další detaily o slibovaném televizním boxu Apple TV, který by využíval iTunes k streamování záznamu pro TV přijímač. 

Řada aplikací představených na CESu využívala hned tři možné způsoby přenášení souborů po domě, od Wi-Fi až po Bluetooth či ethernetové kabely. Jednou z možností je Digital Entertainer box firmy Netgear, který streamuje HD z počítače do televize pomocí připojení Wi-Fi.

Některé problémy však stále přetrvávají, a přenos souborů je pouze jedním z nich. Kodekový guláš je jedním z nich, prostě jednotlivé aplikace si musí rozumět, jinak nic neuvidíme. Do toho musíme připočítat problémy s DRM, díky čemuž nejsou některé aplikace vzájemně kompatibilní. Některé firmy konečně dostávají rozum – např. firma Sonos vyjednávala s Microsoftem několik let, než došlo k dohodě, a teprve nyní hardware této firmy podporuje soubory chráněné systémem z Microsoftu. Tím se samozřejmě vyvíjí tlak na Apple, aby si konečně přestal hrát na vlastním písečku.

Nový chip firmy Quartic (PC to TV chip) by měl pomoci právě kompatibilitě při streamingu audia a videa. Podle všeho by se tento chip, který je možný doplňovat podle toho, jak se budou objevovat další videoformáty, měl objevit v některých televizích ještě během letošního roku. Stále více firem pak podporuje standardizaci formátů, kterou propaguje asociace DLNA. Pomoci by mohla i blízká ratifikace rychlého standardu 802.11n.

Necháme se překvapit.

6. 2. 2007

Autor: Václav Větvička

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

 

OpenAI představila AI nástroj pro vytváření videa podle textu

Společnost OpenAI představila nástroj, který zvládne vytvořit vysoce kvalitní video pouze na základě textového příkazu.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...