Úvod > Články > „Broadbandem proti ucpaným silnicím“

„Broadbandem proti ucpaným silnicím“

Pokud se veřejnost ani odborníci nemohou shodnout na tom, co je „killer application“ širokopásmového přístupu, pak související pozitivní dopady rozvoje rychlého přístupu k Internetu jsou celkem nasnadě. Jedním z doprovodných jevů nasazování širokopásmových přípojek je možnost pracovníků pracovat z domova, díky kapacitně slušně vybavené přípojce k Internetu a potažmo podnikové síti. A to má zase dopad na zmírnění tlačenic na silnicích a ulicích měst, kdy se lidé v ranní a odpolední/večerní špičce pokoušejí dostat do a zase z práce.

Telecommuting, práce z domova, má celou řadu výhod, od úspory času a nervů při dojíždění do práce, až po ekologické dopady snížením objemu přepravy osob. Flexibilní pracovní doba, částečná nebo plná práce z domova, hotelový systém na pracovišti, to jsou všechno možnosti, které dovoluje rychlý přístup k Internetu.

BT větří příležitost

Britský dominantní telekomunikační provozovatel British Telecom (BT) si vzal za své bojovat za menší zatížení dopravní sítě a navrhuje jako částečné řešení právě rozvoj širokopásmového připojení k Internetu. V právě zveřejněné zprávě „Broadband: the role for communications in beating congestion“ společnost poukazuje na flexibilitu pracovní doby a možnosti on-line komunikace včetně nákupů jako potenciálního příspěvku k řešení problému ucpaných silnic v Británii, kterýžto problém stojí Británii podle Confederation of British Industry 29 miliard eur ročně. Británie je na tom s přetížením dopravní sítě zřejmě nejhůře v Evropě, jak dokládá následující obrázek ze zmíněné zprávy:


Britské Ministerstvo dopravy podle statistik tvrdí, že ze vzdálenosti najeté auty včetně taxi (81% veškeré dopravní výkonnosti co do ujetých vzdáleností) 59% tvoří právě dojíždění do práce (25%), pracovní cesty (15%), nákupy (12%) a vyřizování (7%). Desetiprocentní snížení by uspořilo ročně 14,5 miliard mil.

Výzkum provedený v loňském roce organizací NOPukázal, že mezi uživateli Internetu, kteří denně cestují za prací, by 23% rádo volilo možnost práce z domova. Ale pouze 13% jejich zaměstnavatelů by tuto změnu podporovalo.

Podle BT by se dalo uspořit 10% na ujetých kilometrech prostřednictvím technologií jako konference (audio, video, web), protože jen pouhá 2% britské podnikatelské veřejnosti aktivně využívá konferenční volání, a to je hodně málo. Předpokládané zpřístupnění širokopásmového přístupu pro 99,6% populace do poloviny příštího roku bude základem pro změnu pracovního stylu a řešení nejhorší dopravní situace mezi evropskými zeměmi.

Teleworking pomalu roste ve světě jako organizace práce nejen úsporná (náklady na pracovní prostor a prostředky), ale zejména efektivní (úspora času, nervů, klidnější pracovní prostředí). Z těchto důvodů se může líbit zaměstnavatelům a zaměstnanci si zase chválí lepší organizaci a provázanost pracovního a soukromého života, kvalitnější pracovní prostředí (bez stresu) a celkově vyšší kvalitu života jejich i jejich rodin.

Komunikační infrastruktury

Pojem komunikační infrastruktura se dnes chápe ve dvou základních významech: dopravní infrastruktura a infrastruktura pro elektronickou komunikaci. Jak se ukazuje, nejsou si tyto pojmy v reálu příliš vzdáleny, naopak spolu úzce souvisejí. Vyšší využívání jedné z nich má přímý dopad na menší zátěž druhé z nich. Jen zvolit ten správný přístup.

I když u nás není problém s dopravou takového rozsahu jako třeba v sedmimiliónovém Londýně, i tak se osobní doprava ve městech stává trvalou noční můrou. Iniciativně podpořit rozvoj alternativního způsobu práce, z domova, prostřednictvím kvalitního připojení do Internetu, je dobrým místem, kde začít na neprůjezdných komunikacích pracovat…

25. 10. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...