Úvod > Články > Upravte si skvělý Windows Live Messenger k obrazu svému

Upravte si skvělý Windows Live Messenger k obrazu svému

Internetový komunikační nástroj od společnosti Microsoft se těší čím dál většímu zájmu uživatelů. Pokud jste jej vyzkoušeli, ale vadily vám některé jeho části, či vám chyběly nějaké funkce, můžete si jej pohodlně upravit tak, aby vám vyhovoval. Co vůbec ale Windows Live Messenger nabízí?

Proč opustit ICQ

jednom ze svých posledních článků jsem použil přídavného jména, které některé lidi, jak jsem vyrozuměl, rozčílilo. Šlo o to, že jsem u klienta ICQ použil adjektivum „nechutný“. Měl jsem k tomu, a stále mám, důvody, ale čtenářům, kterých jsem se dotknul, se omlouvám. Ovšem asi bych měl říct, co tím „nechutným“ myslím.

Pominu-li subjektivní pocit, že ICQ je po grafické stránce se všemi svými částmi otřesné, stále zůstávají důvody, proč je já, ostatní lidé v republice a spousta ostatních za hranici našeho státu nepoužíváme, popř. se jeho používání snažíme minimalizovat. V prvé řadě je třeba říct, že ICQ je žrout, což se označuje jako bloatware či také fatware. Těmito označeními se míní doslova vypasené programy, které si z výkonu počítače užírají pořádný kus procesoru,  paměti a/nebo místa na disku, i když by vůbec nemusely. Druhou věcí je, že není nijak stabilní (což do jisté míry souvisí s tím, že jde o bloatware). Třetí vadou na kráse je, že ICQ svými reklamami připomíná leták z Tesca. Čtvrtá, a pro mnohé rozhodující, skutečnost: síť ICQ je nespolehlivá, silně centralizovaná. Každý, kdo protokol ICQ používá či používal, bezesporu zná problémy s neschopností programu odeslat zprávu či soubor. Nebo — což je ještě horší — zažil problémy, že se na síť ICQ nemohl dlouho dostat či z ní byl náhodně několikrát denně vykopnut. A uživatelé alternativních komunikačních programů (jakými jsou třeba Miranda a Trillian) jsou na tom ještě hůř. Protokol ICQ není otevřený, společnost AOL jej drží zuby nehty, a při jakékoliv jeho malé úpravě se může stát, což se také stává, že uživatel otevře třeba Mirandu, ale k ICQ se nepřipojí. A pokud nesleduje domácí stránky Mirandy, či nechodí na různá fóra, aby si stáhnul upravený protokol, s hubou otevřenou může prosedět u počítače s nefunkční ICQ sítí i několik dní. (K malým, neužitečným změnám v protokolu dochází právě proto, že AOL se snaží zabránit používání alternativních komunikátorů.)

Takže, bez zlých úmyslů, bychom všem těm, kdo slepě nadávají na veškeré produkty Microsoftu, z nichž většinu ještě ani nevyzkoušeli, mohli představit Windows Live Messenger. A taky to, jak si jej přizpůsobit, aby každému vyhovoval o něco víc než základní verze. Pravda, někomu nemusí vyhovovat ani potom (možná některým fanatikům postačí, když si z Messengeru odstraní nápis „Windows“ — jak si ukážeme — a budou mít Messenger trošku raději).

Live ID – účet Passport

Možná jste kdysi MSN Messenger chtěli vyzkoušet, ale vadilo vám, že je třeba mít účet u Hotmailu, který nabízel pouhé 2 MB prostoru. Nesmysl. Nutnost mít Hotmail kvůli službě Passport neexistuje. A už vůbec neplatí, že Hotmail pro vaše e-maily nabízí 2 MB prostoru (jak lze často slyšet). Delší čas totiž poskytuje schránku s 1 GB místa. Pokud nechcete využívat služeb Hotmailu, ale přesto chcete přejít k Windows Live Messenger, žádný problém. Stačí navštívit stránky Windows Live ID a spustit registraci pro vaši libovolnou emailovou adresu, kterou se do Messengeru budete přihlašovat. Hlavně pak nezapomeňte potvrdit registraci a ověřit emailovou adresu, jinak vedle vaší přezdívky se kontaktům bude neustále objevovat zpráva Emailová adresa nebyla ověřena.

Samotnou aplikace Windows Live Messenger 8.1 stahujte ze stránek MSN.

Co umí?

Umí toho spoustu. Netřeba říkat, že si s přáteli můžete posílat textové zprávy, že. Krom toho však lze provozovat funkční audio a video konverzace a posílat soubory i přesto, že nemáte veřejnou IP (jste-li v síti školy, kolejí, firem apod.). Video hovory jsou podporovány i v celoobrazovkovém režimu při rozlišení 640x480. Jistě, pokud (vy a váš kolega) nemáte rychlé připojení a kvalitní webovou kameru, bude lepší, když si na obrazovku monitoru přilepíte žvýkačkou fotku volaného.

Úplnou novinkou je ale podpora dalšího sítě, a to Yahoo!. Máte-li tedy někoho, kdo ji používá, můžete se k Yahoo! připojit přes Messenger a být on-line na obou sítích.

Další novou funkcí, kterou uvítá spousta z vás, jsou sdílené složky. Můžete tak s kontakty sdílet své soubory, nemusíte každý zvlášť posílat a otravovat se zipováním a rarováním. Problém je ovšem ten, že tato funkce není podporovaná na strojích se systémem souborů FAT 32 — jede jen tehdy, máte-li NTFS. Převod z FAT 32 na NTFS není sice nijak obtížný, ale dost možná dojde ke ztrátě dat nebo funkčnosti některých aplikací (hlavně majitelé laptopů Acer nebudou moci, alespoň pokud vím, používat eRecovery k obnovení systému).

okně konverzace pak máte širokou paletu možností, co dělat. Samozřejmě formátovat text, posílat emotikony, posílat ručně psané zprávy, hrát hry, odeslat šťouchnutí (pokud vás druhá strana ignoruje), poslat tzv. mrknutí (animace), hlasové zprávy, sdílet pozadí konverzačního okna, můžete spustit tabuli, v případě potřeby ovládat kolegův počítač aj. Microsoft vyslyšel uživatele a umožnil jim posílat zprávy off-line (jak je tomu např. na ICQ).

Windows Live Messenger má spoustu skvělých funkcí, je perfektně graficky vyřešen, nesežere už tolik systémových prostředků jako staré verze a hlavně je stabilní. Ovšem, ať člověk mluví v jakkoliv oslavných superlativech, jednu daň si přece jen Messenger vybírá. Obsahuje reklamní banner (který na obrázcích na stránkách MSN není vyobrazen — okno programu je elegantně ostřihnuté). Avšak reklamy se můžete snadno zbavit.

A-patch: cesta za upraveným Messengerem

A-patch je skvělým nástrojem, jak si Messenger upravit. Umožní vám odebrat či přidat mnoho součástí. Pokud vám vadí zmíněná reklama, odstraňte ji. Stejně tak můžete odebírat tlačítka odkazující na místa na webu (MySpace) či loga (i nápis Windows Live Messenger). Mnoho uživatelů uvítá, že A-patch dokáže přidat podporu pro zobrazení poslouchané skladby ve Winampu. (Když posloucháte muziku ve Windows Media Playeru, můžete v osobní zprávě, zobrazující se všem kontaktům, povolit informaci o skladbě. Klikněte ve WMP na Nástroje —> Moduly plug-in —> Modul plug-in Windows Live Messenger Music a poté v hlavním okně Messengeru v místě osobní zprávy zapněte Informace o poslouchané skladbě (viz obrázek). Povolení informace zvolte i v případě, že používáte Winamp. Jinak ve Winampu nemusíte nastavovat nic.)

Domácí stránka A-patch

Messenger Plus! Live

Pro svůj Messenger můžete použít další výtečnou pomůcku. MsgPlus je rozšíření, které kecálkovi od MS přidá spoustu funkcí. Například můžete využít možnosti tabovaného chatování (podobně jako ve webových prohlížečích používáte více panelů na prohlížení stránek), můžete si kontakty přidat rovnou na plochu a mít tak přehled, kdo je on-line, aniž byste museli otevírat okno Messengeru. Dovolí vám taktéž používat více MSN účtů, vytvořit si automatické odpovědi, personalizované stavy (nejen Pryč, Nerušit apod., ale třeba Jsem v městě, Hraju hry, prostě záleží na vás), bude za vás kontrolovat poštu (kterou vám oznámí podobně jako při přihlášení kontaktu) aj. Umožňuje také použití všemožných skriptů, které si můžete stáhnout na oficiálních stránkách aplikace.

Domácí stránka msgPlus!

7. 2. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...