Úvod > Články > Naprogramujte si svého robota: Microsoft Robotics Studio

Naprogramujte si svého robota: Microsoft Robotics Studio

Technologie nazývaná Microsoft Robotics Studio je založena na platformě Windows a je navržena pro relativně jednoduché programování robotů. Kdokoli si tak může snadno naprogramovat svého robota.

O využití robotů ve vědě a technice asi nemusíme příliš polemizovat, roboti se využívají i ve zdravotnictví, ve vojsku, u policie apod. Velice užitečný je robot například u pyrotechnické jednotky, dokáže nejen nebezpečný objekt převést do specializovaného rentgenu nebo do úložiště, ale řadu náloží dokáže zlikvidovat. Pokud máte malý sen o vlastním robotovi, pak se již nutně nemusí jednat o sen, ale o realitu. Technologie Microsoft Robotics Studio dokáže pracovat s řadou robotů, které nemusí být nutně drahou záležitostí. Příkladem za všechny je spolupráce s robotem LEGO Mindstorms NXT, který lze pořídit pod 9 tisíc korun a obsahuje několik typů robotů v jednom.

O co vlastně jde?

Microsoft Robotics Studio je nové prostředí OS, které pomáhá při vývoji robotických aplikací a nově se tak týká všech procesorových platforem VIA včetně EPIA. Studio je založeno na škále programovacích jazyků včetně nového vizuálního jazyka a dále obsahuje také prostředí pro simulaci fyziky. Jde o programovací nástroj pomocí něhož je velice snadné vytvořit algoritmus a ověřit jeho správnost. Vývojové prostředí se chová modulárně a přizpůsobí se různým mutacím robotů, zvláště pak u stavebnic, ze kterých lze složit několik zcela odlišných robotů. Prostředí je postaveno na platformě .NET. Díky specializovaným knihovnám je možné přistupovat k senzorům přímo na robotovi, vyhodnocovat údaje a podle těchto informací měnit chování robota, jeho reakce a činnosti.

K jakému účelu je vývojový nástroj dobrý?

Nelze s přesností určit, zda tento nástroj lze využít i v profesionálních aplikacích, tedy u robotů, na kterých závisí lidský život nebo důležitý úkol. To by museli posoudit odborníci přes vývoj robotických aplikací. Největší uplatnění najde tento vývojový nástroj patrně v zábavním průmyslu nebo v domácnostech. Velkou výhodou je skutečnost, že licence Microsoft Robotics Studia dovoluje využívat vývojové prostředí pro nekomerční a domácí užití zcela zdarma. U této licence nesmí být výsledným produktem komerční záměr nebo služba. Komerční distribuce vyjde na necelých 400 amerických dolarů, ale oproti bezplatné verzi nabízí další a vylepšené moduly.

Závěrem

Užitek budou mít z tohoto vývojového nástroje zejména lidé, kteří si rádi hrají a hledají takzvanou hračku pro dospělé. Jako tip na levného robota berte stavebnici LEGO, která je asi nejefektivnější variantou. Aplikaci k vývoji robotických algoritmů lze stáhnout na stránkách  Microsoftu, k vývoji budete potřebovat určité znalosti programování, jistě vám také pomůže nápověda a dokumentace.

21. 2. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...