Úvod > Články > Naprogramujte si svého robota: Microsoft Robotics Studio

Naprogramujte si svého robota: Microsoft Robotics Studio

Technologie nazývaná Microsoft Robotics Studio je založena na platformě Windows a je navržena pro relativně jednoduché programování robotů. Kdokoli si tak může snadno naprogramovat svého robota.

O využití robotů ve vědě a technice asi nemusíme příliš polemizovat, roboti se využívají i ve zdravotnictví, ve vojsku, u policie apod. Velice užitečný je robot například u pyrotechnické jednotky, dokáže nejen nebezpečný objekt převést do specializovaného rentgenu nebo do úložiště, ale řadu náloží dokáže zlikvidovat. Pokud máte malý sen o vlastním robotovi, pak se již nutně nemusí jednat o sen, ale o realitu. Technologie Microsoft Robotics Studio dokáže pracovat s řadou robotů, které nemusí být nutně drahou záležitostí. Příkladem za všechny je spolupráce s robotem LEGO Mindstorms NXT, který lze pořídit pod 9 tisíc korun a obsahuje několik typů robotů v jednom.

O co vlastně jde?

Microsoft Robotics Studio je nové prostředí OS, které pomáhá při vývoji robotických aplikací a nově se tak týká všech procesorových platforem VIA včetně EPIA. Studio je založeno na škále programovacích jazyků včetně nového vizuálního jazyka a dále obsahuje také prostředí pro simulaci fyziky. Jde o programovací nástroj pomocí něhož je velice snadné vytvořit algoritmus a ověřit jeho správnost. Vývojové prostředí se chová modulárně a přizpůsobí se různým mutacím robotů, zvláště pak u stavebnic, ze kterých lze složit několik zcela odlišných robotů. Prostředí je postaveno na platformě .NET. Díky specializovaným knihovnám je možné přistupovat k senzorům přímo na robotovi, vyhodnocovat údaje a podle těchto informací měnit chování robota, jeho reakce a činnosti.

K jakému účelu je vývojový nástroj dobrý?

Nelze s přesností určit, zda tento nástroj lze využít i v profesionálních aplikacích, tedy u robotů, na kterých závisí lidský život nebo důležitý úkol. To by museli posoudit odborníci přes vývoj robotických aplikací. Největší uplatnění najde tento vývojový nástroj patrně v zábavním průmyslu nebo v domácnostech. Velkou výhodou je skutečnost, že licence Microsoft Robotics Studia dovoluje využívat vývojové prostředí pro nekomerční a domácí užití zcela zdarma. U této licence nesmí být výsledným produktem komerční záměr nebo služba. Komerční distribuce vyjde na necelých 400 amerických dolarů, ale oproti bezplatné verzi nabízí další a vylepšené moduly.

Závěrem

Užitek budou mít z tohoto vývojového nástroje zejména lidé, kteří si rádi hrají a hledají takzvanou hračku pro dospělé. Jako tip na levného robota berte stavebnici LEGO, která je asi nejefektivnější variantou. Aplikaci k vývoji robotických algoritmů lze stáhnout na stránkách  Microsoftu, k vývoji budete potřebovat určité znalosti programování, jistě vám také pomůže nápověda a dokumentace.

21. 2. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...