Panasonic, přišla s novým komunikačním protokolem pro vzdálené řízení domácích elektronických zařízení přes Internet."/>Panasonic, přišla s novým komunikačním protokolem pro vzdálené řízení domácích elektronických zařízení přes Internet." />
Úvod > Články > Matsushita nabízí svoji komunikaci do domácnosti

Matsushita nabízí svoji komunikaci do domácnosti

Japonská společnost Matsushita Electric Industrial Co. Ltd., nám známá spíše pod obchodní značkou Panasonic, přišla s novým komunikačním protokolem pro vzdálené řízení domácích elektronických zařízení přes Internet.

Problémem jsou dynamické IP adresy

Protokol pod označením Kebab se má vypořádat s běžnou situací, kdy se dynamicky mění IP adresy zařízení připojených k domácí síti podle jejich momentálního přidělení poskytovatelem širokopásmového připojení. Pokud nemají přípojky napevno přidělenou IP adresu, dostávají jedinečnou adresu při každém připojení a mohou být nuceny také obnovovat platnost této adresy v pravidelných intervalech.

Odchozí komunikace v tomto případě nečiní žádný problém, protože zpráva obsahuje zpáteční, platnou IP adresu. Problémem je však komunikace příchozí, pokud z Internetu je potřeba se zkomunikovat s některým zařízením v domácí síti, protože momentální IP adresu nemusíme znát. Podobně i v případě přesunu zařízení v domácí síti se při opětovném připojení může IP adresa zařízení změnit.

Aby se dalo implementovat vzdálené řízení spotřební elektroniky, je potřeba komunikovat s každým takovým zařízením prostřednictvím jeho jedinečné globální IP adresy. Běžně se musí tato situace řešit nastavením každého zařízení, jinak ovládání domácích zařízení není dost dobře možné.

Kebab potřebuje centrální server

Firemní protokol Kebab tento problém řeší následovně: každé zařízení se nejprve připojí k centrálnímu serveru, který mapuje umístění zařízení a jeho IP adresu. Uživatelé, kteří se k danému zařízení chtějí připojit zvnějšku, získají informaci o umístění zařízení a IP adresu právě od serveru.

Nová technologie tak nabízí jednoduché nastavení bez dalších změn v síti. Komunikace mezi spotřební elektronikou připojenou na síť a servery probíhá bez potřeby nastavení na jednotlivých domácích zařízeních. Pro připojení se zařízení jako třeba videorekordér díky klientskému programu automaticky spojí s řídicím serverem a získá globální IP adresu a další potřebné informace. Komunikace probíhá vždy, když se IP adresa změní nebo když se zařízení vypne a znovu zapne. Není potřeba provádět přesměrování portů a provádět kontrolu globální IP adresy.

Technologie umožňuje uživatelům na dálku obsluhovat zařízení na domácí síti připojené rychlou přípojkou k Internetu, a to v reálném čase prostřednictvím mobilních telefonů nebo PDA. Řízení v reálném čase má být k dispozici nejen pro AV zařízení, ale i pro klimatizaci nebo bezpečnostní systémy. Jakmile na server dorazí požadavek uživatele z jeho mobilního zařízení, server vyšle klientskému programu příkaz, aby si vyzvedl potřebná data. Aby se zajistila bezpečnost a zamezilo neautorizovanému přístupu, mají jednotlivá zařízení své identifikátory.

Matsushita svůj protokol zabudovala již do několika modelů vlastních video přehrávačů a plánuje jeho podporu do další domácí elektroniky. Protokol také podporuje Kurashi Station, což je centrální koncentrátor pro bezdrátový síťový systém od Matsushita, pod označením Kurashi Net. Síť bezdrátově propojuje domácí přístroje, jako pračky, lednice nebo klimatizaci. Prostřednictvím koncentrátoru lze s těmito přístroji komunikovat přes Internet.

5. 11. 2004

Autor: Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

 

AI nástroje umožňují generovat zavádějící politické fotografie

Američtí výzkumníci testovali možnost vytváření fotografií pro šíření dezinformací souvisejících s volbami. Nástroje...

 

ÚOHS schválil prodej SAZKAmobilu společnosti Vodafone

Vodafone na konci minulého roku oznámil koupi virtuálního operátora SAZKAmobil. Nyní transakci schválil Úřad pro...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...