Úvod > Články > Jak obnovit data z flešky

Jak obnovit data z flešky

Tak si píšu článek, který ukládám průběžně na flešku a najednou během setiny sekundy bác!, data nejdou uložit. „Jak to, kurňa?“ říkám si. Ano, tušíte správně, fleška zhavarovala.

„Kamaráde, Féno, může fleška během sekundy zhavarovat?“ ptám se nešťastně svého nejodborněji zdatného kolegy. „Kdepak během sekundy, i rychlejc!“ směje se Féna.

A tak musím začít přemýšlet, co teď? Samozřejmě jsem si dělal zálohy flešky, ale jen jednou za dva tři dny.

Z čehož plyne poučení č. 1: Zálohujte si data na flešce každý den, nejlépe ráno i večer. Případně si pomocí jednoduchého softu pro DOS můžete zařídit, aby se data současně ukládala jak na jeden, tak druhý disk, tedy do dvou složek současně.

Existují firmy, které vám data z flešky obnoví. Ano. Jenže stačí projet pár diskuzních fór, abyste zjistili, že mnoho těchto firem, některé s nejagresivnějšími reklamami na netu, jsou nejen drahé, ale i značně nespolehlivé a buď vám data neobnoví, nebo disk naruší tak, že nejde už vůbec nic obnovit u jiných firem, případně ztratí i disk samotný – a za to vše si naúčtují ne stovky, ale tisíce korun. To už je jednodušší koupit novou flešku a začít na zelené louce.

Z čehož plyne poučení č. 2: Nedávejte si obnovit data do firmy, o níž nemáte dobré reference od svých spolehlivých známých, nebo o nichž na internetu najdete negativní reakce uživatelů.

Osobně vám neporadím, na koho se obrátit, protože za pomoci Fény jsme zkusili programy na obnovu dat z internetu. Přitom člověk zjistí dvě důležité věci – ne vše obnoví data ze zhavarovaných disků, někdy jde jen o programy, které vytáhnou z TMP souborů Word dokument, jenž jste nestihli uložit, případně najdou z koše smazaný soubor (to nejčastěji). Tentokrát však nešlo o podobný případ, a tak se nadále obnově náhodně smazaných dat nebudeme věnovat.

Druhou věc, kterou jsme zjistili, že valná většina podobných softwarů na obnovu dat ze zhavarovaných disků se musí koupit (což je samozřejmé, nic proti), ale jejich trial verze mají kupodivu omezenou účinnost.

Podívejte, když si chcete ozkoušet dejme tomu nové auto, které byste rádi koupili, a domluvíte si s prodavačem zkušební jízdu, asi by vás překvapilo, že ve vybavení auta chybí řadicí páka nebo volant.

A tak je tomu s trial verzemi těchto produktů – člověk by čekal, že může zkusit plnou funkčnost po určitou omezenou dobu, ale nikoliv.

Trial verze těchto programů fungují tak, že prohledají zhavarované disky a zobrazí vám seznam dat, která našly. Můžete si zvolit buď RAW verzi – tedy data se obnoví podle koncovek souborů do složek podle těchto koncovek, avšak původní název souboru je přepsán na dejme tomu FILE001, FILE002 apod. Nebo můžete zvolit ADVANCED volbu, kdy se dají data obnovit podle toho, jak se jmenovala původně. Avšak problém těchto trial verzí je v tom, že data nejdou uložit. Takže se ani nemůžete přesvědčit, před koupí, zda program skutečně funguje a obnovená data budou fungovat! Takže takové auto bez volantu a řadicí páky.

Na druhé straně výběr těchto programů je veliký, a za nejlepší bych označil Easeus Data Recovery Wizzard a EasyRecovery Professional. Jistě je spousta dalších prográmků, takže se můžete třeba řídit nedávno zveřejněným seznamem top recovery produktů pro tento rok.

Nejlepším freewarovým softem je nejspíše PC Inspector File Recovery, jehož funkce si nezadají s placenými produkty.

Je zde i možné přepínat mezi různými FAT, a pak mezi NTFS, protože ne vždy jsou obnovená data čitelná (např. můj dokument, který jsem psal, když mi fleška krachla, nešel obnovit přes FAT 0, ale přes FAT 2 ano – resp. obnovit šel v obou případech, ale v prvním byl nečitelný.)

Ne vždy půjde obnovit vše, rovněž pozor, ať neobnovujete data z koše, kde je různé harampádí. Také se nejspíše objeví v seznamech podivné názvy souborů, fantastická data (třeba 33. 13. 2700) apod., což už samo o sobě vám musí být natolik podezřelé, že se ani nepokoušejte data obnovit, není co.

V krátkosti -  obsluha podobných prográmků je jednoduchá – ve chvíli, kdy je spustíte, buď rovnou proskenují všechny dostupné disky (včetně toho havarovaného), nebo si nejprve jen vyberete RAW či ADVANCED metodu, než ke skenování dojde.

Poté vyjede seznam disků, vyberete ten svůj, a z následného seznamu souborů (Pozor! Zobrazí se i kdysi vědomě z koše smazané položky!) si vyberete ty, jež chcete obnovit. Je možné zvolit i větší počet souborů, a nikoliv obnovovat po jednom.

Ale jak říkám, ne vše se může podařit zachránit. Mně třeba kdoví proč v jedné složce chyběly dokumenty od loňského září. Do té doby nechybělo nic, vše se obnovilo, po září ničevo. Nepochopitelné.

Naštěstí existuje ještě jedna možnost obnovy dokumentů – sem tam je totiž posílám e-mailem různým lidem, jimž jsou dokumenty určeny. A protože jsem bordelář, našel jsem je všechny v odeslané poště jako přílohy. Z čehož plyne pravidlo č. 3 – snažte se nikdy nemazat odeslanou poštu! ;-)

21. 3. 2007

Autor: Jan Lipšanský

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...