Úvod > Články > Televize na internetu: žádný problém

Televize na internetu: žádný problém

Televize je téměř pro všechny obyvatele planety známý pojem. Je běžnou součástí našeho života. Slouží jak pro relaxaci, tak pro vzdělávání, a to téměř v jakékoli oblasti. V posledních letech lze televizní vysílání sledovat i na internetu. Kde tak učinit a jaká je nabídka vysílacích programů? Pojďme se na ni společně podívat.

Ve světě se nachází velké množství televizních stanic, které jsou státní nebo soukromé. Existují televize specializované na určitý druh pořadů, jako např. hudba, film, dokumenty, seriály, sport, zpravodajství, parlamentní zprávy, atd., ale také televize mající ve svém programu nabídku rozličných pořadů.

Bez čeho to nejde

Pokud bychom tedy rádi tímto způsobem chtěli sledovat televizi, je třeba vlastnit dostatečné rychlé připojení k internetu, jelikož objem přenášených dat je velký. Pro vysílání (přenos dat) se používá tzv. streaming, což samotného uživatele vůbec nemusí zajímat, ale obecně lze říci, že se jedná o postupné načítání datového toku chvíli před jeho zobrazením v počítači diváka. Druhou věcí, bez které se neobejdeme, je přehrávač, ve kterém se nám daný program bude zobrazovat. V dnešní době je potřeba vlastnit alespoň Windows Media Player a Real Player, popřípadě ještě QuickTime. Získání těchto přehrávačů ovšem není žádný problém. První ze jmenovaných je standardně implementován v operačním systému Windows a ostatní jmenované lze jednoduše stáhnout kdekoli na internetu, jelikož se jedná o software s freewarovou licencí.

Televize ve světě

Svět nabízí nemalé množství televizních stanic vysílajících své pořady přes internet. Některé poskytují své pořady on-line, jiné zase nabízejí divákovi „pouze“ zhlédnutí již vysílaných pořadů (obdobně to funguje i u nás).

Velkou oblibu mají zahraniční televize vysílající zpravodajství. Příkladem nejznámějších stanic by mohly být např. americká CNN (pořady ze záznamu), která jako první na světě zavedla 24 hodinový režim zpravodajství, dále britská stanice BBC (pořady ze záznamu), Bloomberg Television, jenž vysílá také z Velké Británie, ale živě, stejně jako opět britská stanice Reuters, či slovenská TA3, a další.

Dalším velkým lákadlem, a to hlavně pro hudební fanoušky, jsou stanice vysílající on-line, či ze záznamu různé koncerty nebo rozhovory s hudebními idoly. Nejznámější jsou asi americká MTV, která byla založena 1. srpna 1981 jako vůbec první výhradně hudební stanice na světě. Další stanice, které také vysílají živě, jsou např. italská MusicBox, holandská 3 VOOR 12, ruská Tochka, polská TVFly, a další.

Televize v České republice

Ani v České republice není situace z vysíláním televizí na internetu špatná. V naší zemi se nachází kolem desítky celostátních televizí plus nespočet regionálních. Nyní si představíme ty nejznámější a také program, který na nich lze zhlédnout.

ČT1 a ČT2

Ani jedna z těchto stanic nevysílá on-line, ale na webových stránkách české televize www.ceskatelevize.cz/vysilani/ se lze off-line podívat na mnoho různých pořadů. Je zde k vidění téměř každý vysílaný program a to samozřejmě i zpětně, až 2 roky dozadu. Z oblasti publicistiky jsou zde denně k nahlédnutí několikery zprávy z dění v celé republice spolu s hlavním zpravodajstvím Události. Publicistika nabízí k vidění např. Černé ovce, Reportéři ČT nebo Otázky Václava Moravce. Web disponuje také seznamem nejoblíbenějších pořadů. Na předních příčkách se drží pořady Uvolněte se, prosím nebo 13. komnata. Pro jednodušší hledání se na webu nachází také abecední seznam všech pořadů, ve kterém si každý jednoduše najde ten svůj oblíbený.

ČT24

ČT24, jako zpravodajský kanál, vysílá on-line, od doby svého založení 2. 5. 2005, a to na webové adrese www.ct24.cz/vysilani/. V prvních měsících vysílala 18 hodin denně, později přešla na 24 hodinový režim. Kanál nabízí možnost výběru v jakém prohlížeči a jakou rychlostí si on-line vysílání budeme přehrávat. Samozřejmě, mimo živého vysílání se zde divák může podívat i na další pořady ze záznamu, obdobně jako na stanicích ČT1 a ČT2.

TV NOVA

Na rozdíl od veřejnoprávní televize, která nabízí k zhlédnutí téměř dvě stovky pořadů, najdeme na TV NOVA jen omezenou nabídku, asi kolem 30 pořadů. Všechny nalezneme na webové adrese www.nova.cz/tvarchiv/. K vidění jsou zde např. Televizní noviny, Střepiny, Na vlastní oči, Občanské judo, hudební pořady Česko hledá superstar, Eso anebo oddechovky typu TELE TELE či Peříčko.

TV PRIMA

TV PRIMA nabízí internetové vysílaní na adrese www.iprima.cz/zpravodajstviasport/?460e=1610. Z notoricky známých televizí má tato nejchudší nabídku vysílaných pořadů. Konkrétně je jedná o těchto 8 pořadů: 1. zprávy, TOP 10, Receptář prima nápadů, Proti srsti, Prima vařečka, Poslední souboj, Párty s kuchařem a Nedělní partie.

Óčko

Jedná se o první, výhradně hudební stanice v České republice vysílající populární hudbu. K vidění jsou zde off-line rozhovory nebo rozličné hudební magazíny. Óčko ovšem také vysílá živě a to na adrese http://ocko.idnes.cz/stream.asp. Na webu je možné si zvolit kvalitu vysílání a to ze tří možností, které nabízejí obraz i zvuk. Čtvrtou nabízenou možností je TV Óčko pouze poslouchat, tzn. zvolit si variantu „pouze zvuk“. Tu mohou využít diváci, jež mají připojení na internet nezvládající korektně zobrazovat obraz.

24cz 

Na webové adrese http://www.24cz-tv.cz/documents.php?tid=online_vysilani lze sledovat on-line parlamentní stranu 24cz, která poskytuje divákům přístup k informacím a službám státní správy a samosprávy. Televize nabízí, obdobně jako Óčko, možnost si zvolit kvalitu vysílání ze tří variant (100 kb/s, 400 kb/s a 800 kb/s).

TV NOE

Tato televize své živé vysílání provozuje na internetové adrese http://www.tvnoe.cz/index.php?cmd=page&id=108&lang=cs. TV NOE je specializovaná televize s křesťanskou tématikou, na které je možné zhlédnout různá zpravodajství, publicistiku, hudbu, dramatickou tvorbu, pořady pro děti, atd. Také zde je k dispozici volba kvality vysílání.

Závěr

Internet má v České republice dnes téměř každá druhá domácnost. Rychlost připojení se také stále zvyšuje, takže sledování televize přes internet bude časem dostupné pro všechny. Samozřejmě, kvalita vysílání zatím nedosahuje kvalit standardní televize, ale určitě se v budoucnu bude kvalita obrazu i zvuku zvyšovat. I nyní už ovšem divák internetové televize ocení možnost sledovat zahraniční televize vysílající z opačné strany zeměkoule, z tepla svého domova a není tudíž vázán na stanice dostupné v jeho regionu.

27. 3. 2007

Autor:

Témata

multimediamultimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...