Úvod > Články > Tenisky s GPS

Tenisky s GPS

Občas se zdá, že čiperní obchodníci neznají ve snaze přijít s nějakým trhákem opravdu žádné meze. S novinkou, malým chipem GPS do tenisek, přichází Isaac Daniel, a svůj nápad svůdně nazývá „klid mysli“.

Na myšlenku přišel před pěti lety, kdy mu ze školy zavolali, že jeho osmiletý syn se ztratil. Daniel tehdy přerušil svoji služební cestu do New Yorku a vrátil se do Atlanty jenom proto, aby zjistil, že se ve škole spletli.

Prakticky okamžitě začal pracovat na prototypu Quantum Satelite Technology a výsledkem je dnešní řada tenisek v ceně kolem 350 dolarů, které se na americkém trhu objeví příští měsíc. Potom stačí zmáčkout knoflík a bude možné zjistit, kde boty jsou.

Nositel bot zmáčkne knoflík, čímž zaktivuje GPS, chip potom pošle bezdrátový signál do ústředny, která 24/7 monitoruje hlášení. Samozřejmě za patřičný poplatek, k ceně tenisek musíme připočítat 20 dolarů měsíčně. V případě poplachu je možné zavolat ústřednu a chip zaktivovat na dálku, a pokud volající zná heslo, ústředna může zavolat i policii.

V systému je zabudovaná i ochrana proti příliš starostlivým rodičům, kteří by si třeba chtěli ověřit, jestli je synáček skutečně v knihovně nebo jestli někde paří s kamarády. Pokud ústředna i v takovémto případě zavolá policii, náklady ponese volající.

GPS není vždy plně spolehlivé, v některých místech je signál příliš slabý. Daniel tvrdí, že jeho firma investovala milióny dolarů do výběru chipu a technologie, takže zaručuje přesnost. Samotný čip o velikosti 5 x 7,5 cm je zabudován do podrážky.

Daniel tvrdí, že systém funguje nejen v městech, ale také v budovách, což většina expertů považuje za nemožné, protože GPS nad sebou potřebuje volnou oblohu. Výrobce již uzavřel první smlouvy s americkou armádou.

Nejisté jsou i prognózy o zájmu veřejnosti, neboť americké děti povětšinou odmítají jiné tenistky nežli od světově proslulých výrobců, většinou pak modely „designované“ nějakou sportovní hvězdou. Jednou výhodou by mohla být druhá generace tenisek, u kterých by byl chip vyndavací, takže pokud dítě z bot vyroste, chip se pohodlně přendá do větších bot.

9. 4. 2007

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...