Úvod > Články > Jací jsou Češi piráti? BSA vám to řekne

Jací jsou Češi piráti? BSA vám to řekne

Bezpečnostní chyba ve Windows — Disk s kapacitou 1 TB již na trhu — Thajsko další zemí blokující YouTube — Česká spořitelna čelí dalším útokům — Prodán 30% podíl Seznamu za 1,8 mld — Apple čelí obvinění EU

Bezpečnostní chyba ve Windows

Operační systém Windows měl bezpečnostní díru, které se dalo zneužít přes soubory typu .ani obsahující animované kursory myši. Nová odhalená chyba se netýkala pouze nejnovějšího systému Windows Vista, nýbrž i ostatních verzí (2000, XP, Server 2003).

Závažnost chyby byla natolik vysoká, že záplata vyšla o týden dříve, než se obyčejně opravy vydávají.

Okamžitě se ale po jejím uvolnění objevily potíže. Nová aktualizace totiž uživatelům způsobila problémy s ovládacím panelem pro HD Realtek Audio. Tato zvuková karta je přitom rozšířená na mnoha základních deskách počítačů.

Chyba se projevovala po restartování systému, kdy se objevovala hláška týkající se souboru RTHDCPL.exe a dalších knihoven. Znění je následující:

RTHDCPL.exe - Nepovolené přemístění systémové knihovny DLL

Systémová knihovna DLL user32.dll byla přemístěna v paměti. Aplikace nebude pracovat správně. Důvodem k přemístění bylo, že knihovna DLL C:WINDOWSsystem32HHCTRL.OCX zabrala rozsah adres vyčleněný pro systémové knihovny DLL systému Windows. Dodavatel knihoven DLL by měl dodat novou verzi.

Problém šlo vyřešit opravdu instalací nových ovladačů přímo od Realteku, ale spíše se doporučuje nainstalovat opravný balíček KB935448 od Microsoftu. Příčina chyby spočívá v tom, že soubory Hhctrl.ocx a User32.dll mají konfliktní základní adresy. Problém se objeví, jakmile Hhctrl.ocx je načten dříve než User32.dll.

Opravný balíček si můžete stáhnout odtud.

Disk s kapacitou 1 TB již na trhu

Jak jsme vás informovali dříve (odkaz), společnost Dell začala své počítače osazovat terabajtovými (= 1000 GB) disky. Tyto sloní disky společnosti Hitachi ale nebyly ještě prodejné samostatně. To teď už neplatí.

Třebaže v Česku k dostání zatím nejsou, hrubou představu o jejich ceně lze získat alespoň přepočtem cen v Japonsku; nový disk vyjde na devět až deset tisíc korun.

Thajsko další zemí blokující YouTube

Blokování přístupu na server YouTube nebere konce. Poté, co k němu nemají přístup školy v Austrálii, co jej zakázalo a opět povolilo Turecko, je zde další stát, ze kterého se na populární portál plný videosouborů nepřihlásíte. Thajsko.

A stejně jako v případě Turecka i zde se jedná o to, že ústřední postavou jedné videonahrávky byla ctěná osoba, thajský král. Na čtyřiačtyřicet vteřin krátké nahrávce se objevila tvář krále pomalovaná graffity a něčí noha, která na tvář šlapala.

Thajský ministr komunikací nejprve po společnosti Google chtěl, aby video okamžitě odstranili. To však Google odmítl. Proto padlo rozhodnutí přístup na YouTube zablokovat.

V Turecku přístup znovu umožnili až poté, kdy video, na němž byl zesměšňován Mustafa Kemal Atatürk, bylo smazáno. To slibuje i Thajsko; YouTube opět zpřístupní, jakmile video s thajským králem zmizí.

Česká spořitelna čelí dalším útokům

V souvislosti s Českou spořitelnou se v posledních dnech po internetu a formou SMS šíří nepravdivé informace.

Obě souvisejí s PIN čísly karet. První zpráva hlásá, že pokud klient při výběru hotovosti z bankomatu zadá svůj PIN pozpátku, dojde k vydání peněz, ale zároveň na místo vyjede i policie. Údajně má jít o ochranu majitelů karet, kteří byli přepadeni a peníze vybírají pod tlakem cizí osoby.

Druhá zpráva, šířící se krátkými textovými zprávami, jménem České spořitelny vybízí klienty, aby v odpovědi zadali PIN své karty.

Česká spořitelna proto varuje, aby její klienti byli před podobnými sděleními a žádostmi obezřetní a v žádném případě nikomu své údaje neposkytovali.

Nedávno, v polovině března, Česká spořitelna přitom musela řešit jiné problémy související se snahou o vykradení bankovních účtů svých klientů. Šlo o phising a pharming — tehdy se útočníci snažili z klientů vylákat identifikační a autentizační údaje pomocí falešných e-mailů a rovněž prostřednictvím falešných webových stránek.

Co Češi nejvíce kopírují?

Protipirátská organizace BSA vydala zprávu, ve které stojí, že v Česku se nejvíce nelegálně kopírují Windows, kancelářský balík Microsoft Office a grafické a antivirové programy.

Nejčastěji jde o koupi nelegálních pirátských kopií operačních systémů, kancelářských a antivirových aplikací, které jsou k dostání za zlomek ceny originálu. A to třeba ať už jde o Windows Vista z tržišť za pár korun, nebo o Photoshop, profesionální grafický nástroj, který lze na černém trhu pořídit za cenu kolem jednoho tisíce korun.

Zpráva rovněž upozorňuje, že pokud si uživatel nelegální kopii objedná přes internet a zaplatí ji kartou nebo jinak poskytne údaje o svém kontě, může přijít na mizinu. Vybrakování kont totiž na poli pirátského softwaru není ničím výjimečným.

Jak BSA uvádí, v České republice je přibližně 40 procent softwaru nelegálního. Průměrná hodnota v rámci celé Evropské unie je 36 procent — zde s EU držíme krok. „Jedničkou" na poli softwarového pirátství je Řecko, kde se nelegální kopie software vyskytují na 64 procentech počítačů.

Prodán 30% podíl Seznamu za 1,8 mld

Společnost Lycos Europe oznámila prodej akcií ve společnosti Seznam.cz. Jejich podíl, činící 30 procent, odkoupila americká Tiger Holding Four a japonská Miura International Co.

Předseda představenstva Seznam.cz a majoritní akcionář Ivo Lukačovič se nechal slyšet, že tato změna nebude mít na chod firmy žádný vliv.

Apple čelí obvinění EU

Evropská komise si na mušku nebere jen Microsoft. Nyní totiž obvinila Apple a nahrávací hudební společnosti z omezování prodeje hudby na Starém kontinentu.

Evropská komise říká, že dohody, které mezi sebou Apple a hudební společnosti mají, porušují evropská pravidla, jež zakazují restriktivní chování na evropském trhu.

Nelíbí se jim hlavně to, že zákazníci si mohou hudbu koupit výhradně v internetovém obchodě v zemi, ve které žijí. Mají proto tak k dispozici omezený výběr jak muziky, tak i cen.

Apple se brání tím, že o obchod v rámci celé Evropy stáli, ale sami jsou omezeni podmínkami hudebních korporací.

10. 4. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...