Úvod > Články > Je libo kávičku ohřátou z USB? aneb Co všechno jde strčit do USB

Je libo kávičku ohřátou z USB? aneb Co všechno jde strčit do USB

Na přítomnost flash disků na klíčích jsme si již zvykli, ale USB rozhraní zažívá nevídaný rozmach a nejrůznější společnosti se předhánějí, co vše by z USB nenapájeli. Setkáme se tak snadno s USB ventilátorem, lampičkou, ohřívačem na kávu nebo třeba se zpívající květinou.

USB rozhraní nahradilo v počítačích velmi využívaný sériový port označovaný často jako COM port. Toto nahrazení přivítali snad všichni uživatelé, neboť nabízí mnohem vyšší přenosovou rychlost, jednodušeji se zapojuje a je menší. Nehledě na fakt, že do jednoho USB rozhraní lze teoreticky zapojit až několik desítek zařízení. USB je dnes ve standardizaci již tak daleko, že z počítačů klasický sériový port mizí a v laptopech jej již nenaleznete. S rozvojem USB přicházejí stále nová zařízení, která s počítačem pomocí tohoto rozhraní komunikují. Na fotoaparáty, scannery či tiskárny jsme si již zvykli, ale existují dosti atypická zařízení, která si dnes alespoň trochu představíme.

Zařízení, která nezaskočí

USB zařízení, která nejsou zcela běžná, lze rozdělit mezi ty, jež si dokážeme běžně představit a jsou dostupná na e-shopech nebo na aukcích, a na taková, která jsou doslova nepředstavitelná. V této části se zaměříme na ty, která lze běžně objednat a řada z nás podobná zařízení využívá.

Rozbočovač (USB HUB) – Toto zařízení je nutností zejména u přenosných počítačů, u kterých výrobce s USB porty šetřil. Pomocí rozbočovače tak můžete zapojit mnoho dalších zařízení a otevřít si tak cestu k dalším periferiím.

Lampička – Opět záležitost převážně pro majitele přenosných počítačů – na noční práci jako stvořená – nerušíte okolí a vidíte na klávesnici.

Čtečka paměťových karet – Tato periferie je často integrovaná do laptopů, ale u stolních počítačů se s ní setkáme již méně.

Flash disk – Naprosto neodmyslitelná disketa moderní doby. Na trhu jsou běžně k dostání disky až o velikosti 16 GB.

MP3 přehrávač – Poslouchání hudby se sice v poslední době přenáší více do mobilních telefonů, přesto řada z nás nedá na klasický MP3 přehrávač dopustit. Většina MP3 přehrávačů slouží zároveň jako flash disky.

TV Tuner – Ať již digitální nebo analogový, může být TV tuner do USB řešením domácí i přenosné televize. K řadě produktů bývá dostupné i jednoduché dálkové ovládání.

WiFi, Bluetooth, Infraport – Tato zařízení slouží pro přenos dat mezi počítačem a dalším zařízením, kterým může být jiný počítač, mobil, tiskárna apod. Tato zařízení šla s cenou velice nízko a jsou tak dostupná všem.

USB pevný disk – To, že může být pevný disk externí, není žádnou novinkou. Výhodou USB rozhraní je u 2,5“ pevných disků možnost napájení jen z USB – nemusíte tak s sebou nosit disk, komunikační kabel a napájecí adaptér – postačí jediný kabel a disk.

Neobvyklá zařízení

Mimo tato zařízení, na které jsme všichni zvyklí, existují takové, jež nejsou obvyklé a ani je tak snadno nekoupíte.

Ventilátor – Je vám horko? Můžete si do USB zasunout ventilátor v designu lampičky s „husím krkem“. Snadno si tak nastavíte ventilaci přímo na sebe a práce bude v létě zase o něco příjemnější.

Ohřívač kávy či čaje – Celkem běžné zboží na internetových aukcích. Jde vlastně o podložku pod hrneček, která se zahřívá a ohřívá tak obsah hrníčku s kávou, čajem nebo třeba s polévkou.

Zpívající květina – Těžko říci, k čemu toto slouží, ale každopádně to existuje. Květina jako od asijských obchodníků, která je napájena z USB, zpívá a tancuje – skutečně výborný rozptylovač špatné nálady.

Vysavač – Proč nevysávat rovnou z USB? Samozřejmě že jde o minivysavač na drobky a prach určený zejména k čištění klávesnice, monitoru nebo vnitřností počítače. Má několik nástavců a dá se nosit všude s sebou.

Masážní míček – Až se vám u počítače z psaní odkrví ruce prsty, můžete využít výborný masážní míček. Prakticky jde ale o stejnou „vychytávku“, jakou je zmíněná zpívající květina.

Vyhřívané bačkory – Zima je ještě daleko, ale již nyní si lze pořídit vyhřívané bačkory napájené z USB, které vám zpříjemní podzimní a zimní posezení u počítače.

Závěrem

Jak vidno, USB rozhraní poskytuje výrobcům dostatečné zázemí pro vymýšlení různých blbůstek. Některé jsou užitečné, jiné naprosto nepoužitelné. V budoucnu se má z USB stát bezdrátová technologie, tam již tolik možností nebude.

29. 5. 2007

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...