Úvod > Články > Pán prstenů na internetu!

Pán prstenů na internetu!

Legendární Pán prstenů se poprvé dostává na naše počítače jako licencovaná on-linová záležitost. Ve virtuální Středozemi nyní můžete potkat tisíce hráčů a zažít neuvěřitelná dobrodružství.

Masově multiplayerové on-linovky frčí jako blázen, a to i v ČR; největší herní komunity se u nás tvoří kolem vynikajících titulů World of Warcraft a Guild Wars. Což vlastně není žádné překvapení, jelikož tyto tituly táhnou i ve světě. Zatímco Guild Wars je možné hrát bez měsíčních poplatků, u WoW musíte za virtuální dobrodružství platit zhruba čtyři stovky měsíčně; a podobně je to s novým Lord of the Rings Online.

Rozmanití hrdinové

Autoři hráčům nabízejí celou Středozemi zpracovanou podle knižní licence, tudíž mnohem detailnější a komplexněji nežli ve filmovém podání. Na začátku hry si vyberete hrdinu z jedné ze čtyř nabízených ras – k dispozici je člověk, hobit, elf a trpaslík. Jednotlivé rasy se od sebe samozřejmě liší nejen vizuálně, ale i různými bonusy a postihy, a také svojí vhodností pro výběr povolání. Rozhodnout se můžete pro dva druhy bojovníků, dále je k dispozici lovec, který si skvěle rozumí s lukem, zahrát si můžete i na zloděje, dobrodruha zběhlého v plížení, v útocích ze zálohy či třeba vybírání kapes. Exkluzivně lidským povoláním je kapitán, rozený vůdce, uplatní se i „Lore-master“, mudrc čerpající mimo jiné ze znalosti přírody a zajímavý je také minstrel, mistr hudebních nástrojů, který dokáže povzbudit a léčit spolubojovníky či naopak zastrašit nepřátele.

Po výběru rasy, pohlaví a povolání zbývá ještě upravit vizáž zvoleného hrdiny a pak se již ocitáte ve virtuální Středozemi. A to právě ve chvíli, kdy se Společenstvo prstenu vydává na svojí pouť. Vy se sice nestanete přímo jeho součástí, ale na některé jeho členy, jakož i další významné románové postavy, během svého hraní narazíte. A setkat se osobně s Gandalfem, to je docela lákavé, ne?

Úžasné dobrodružství

Herní možnosti jsou opravdu rozsáhlé. Kromě sledování příběhové linie budete trávit čas pomáháním různým osobám a plněním rozmanitých úkolů; hobití farmáře trápí množící se zajíci, trpaslíci se připravují na boj s gobliny a trpasličími odpadlíky, elfí válečník chce pomstít smrt svého příbuzného... Nudit se opravdu nebudete, pořád je co dělat, s kým bojovat, co objevovat. S dalšími a dalšími dobrodružstvími se samozřejmě vaše postava bude vylepšovat; při postupu na vyšší úroveň se zvýší morálka reprezentující množství zranění, která vydržíte, a energie spotřebovávaná třeba na speciální útoky či jiné dovednosti. U učitelů se navíc budete učit novým schopnostem, které využijete v boji i mimo něj. A dojde i na těžbu různých surovin, vaření pokrmů, kování brnění... systém řemesel je tu hodně propracovaný, stejně jako ekonomika založená na aukcích.

Nejste sami!

Jelikož jde o on-linovou záležitost, jde tu hlavně o interakci s ostatními hráči. Můžete si navzájem pomáhat, obchodovat, nebo jen tak poplkat... Samozřejmostí je možnost vytváření ad hoc týmů (společenstev) i stálejších komunit, jejichž členové si pomáhají dlouhodobě. Pro hráče, kteří se chtějí do hry opravdu položit, jsou připraveny role-playing servery, na nichž není dovoleno bavit se o „out of character“ záležitostech (třeba o tom, jaký byl včera v televizi fotbal), ale hráči musí jednat tak, jak by jednali jimi hrané postavy.

Všem fanouškům fantasy mohu tento titul opravdu vřele doporučit, jedná se rozhodně o špičku svého žánru. Hra je od konce dubna v prodeji i v ČR (1 499 Kč), po měsíci hraní zdarma je nutné přes internet zaplatit měsíční poplatky, a nebo si koupit předplacený kupón (za 899 Kč na dva měsíce). Zajímavostí je pak možnost pořízení doživotního přístupu za relativně příznivých 149 euro.

31. 5. 2007

Autor: Jiří Sládek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...