Úvod > Články > Pán prstenů na internetu!

Pán prstenů na internetu!

Legendární Pán prstenů se poprvé dostává na naše počítače jako licencovaná on-linová záležitost. Ve virtuální Středozemi nyní můžete potkat tisíce hráčů a zažít neuvěřitelná dobrodružství.

Masově multiplayerové on-linovky frčí jako blázen, a to i v ČR; největší herní komunity se u nás tvoří kolem vynikajících titulů World of Warcraft a Guild Wars. Což vlastně není žádné překvapení, jelikož tyto tituly táhnou i ve světě. Zatímco Guild Wars je možné hrát bez měsíčních poplatků, u WoW musíte za virtuální dobrodružství platit zhruba čtyři stovky měsíčně; a podobně je to s novým Lord of the Rings Online.

Rozmanití hrdinové

Autoři hráčům nabízejí celou Středozemi zpracovanou podle knižní licence, tudíž mnohem detailnější a komplexněji nežli ve filmovém podání. Na začátku hry si vyberete hrdinu z jedné ze čtyř nabízených ras – k dispozici je člověk, hobit, elf a trpaslík. Jednotlivé rasy se od sebe samozřejmě liší nejen vizuálně, ale i různými bonusy a postihy, a také svojí vhodností pro výběr povolání. Rozhodnout se můžete pro dva druhy bojovníků, dále je k dispozici lovec, který si skvěle rozumí s lukem, zahrát si můžete i na zloděje, dobrodruha zběhlého v plížení, v útocích ze zálohy či třeba vybírání kapes. Exkluzivně lidským povoláním je kapitán, rozený vůdce, uplatní se i „Lore-master“, mudrc čerpající mimo jiné ze znalosti přírody a zajímavý je také minstrel, mistr hudebních nástrojů, který dokáže povzbudit a léčit spolubojovníky či naopak zastrašit nepřátele.

Po výběru rasy, pohlaví a povolání zbývá ještě upravit vizáž zvoleného hrdiny a pak se již ocitáte ve virtuální Středozemi. A to právě ve chvíli, kdy se Společenstvo prstenu vydává na svojí pouť. Vy se sice nestanete přímo jeho součástí, ale na některé jeho členy, jakož i další významné románové postavy, během svého hraní narazíte. A setkat se osobně s Gandalfem, to je docela lákavé, ne?

Úžasné dobrodružství

Herní možnosti jsou opravdu rozsáhlé. Kromě sledování příběhové linie budete trávit čas pomáháním různým osobám a plněním rozmanitých úkolů; hobití farmáře trápí množící se zajíci, trpaslíci se připravují na boj s gobliny a trpasličími odpadlíky, elfí válečník chce pomstít smrt svého příbuzného... Nudit se opravdu nebudete, pořád je co dělat, s kým bojovat, co objevovat. S dalšími a dalšími dobrodružstvími se samozřejmě vaše postava bude vylepšovat; při postupu na vyšší úroveň se zvýší morálka reprezentující množství zranění, která vydržíte, a energie spotřebovávaná třeba na speciální útoky či jiné dovednosti. U učitelů se navíc budete učit novým schopnostem, které využijete v boji i mimo něj. A dojde i na těžbu různých surovin, vaření pokrmů, kování brnění... systém řemesel je tu hodně propracovaný, stejně jako ekonomika založená na aukcích.

Nejste sami!

Jelikož jde o on-linovou záležitost, jde tu hlavně o interakci s ostatními hráči. Můžete si navzájem pomáhat, obchodovat, nebo jen tak poplkat... Samozřejmostí je možnost vytváření ad hoc týmů (společenstev) i stálejších komunit, jejichž členové si pomáhají dlouhodobě. Pro hráče, kteří se chtějí do hry opravdu položit, jsou připraveny role-playing servery, na nichž není dovoleno bavit se o „out of character“ záležitostech (třeba o tom, jaký byl včera v televizi fotbal), ale hráči musí jednat tak, jak by jednali jimi hrané postavy.

Všem fanouškům fantasy mohu tento titul opravdu vřele doporučit, jedná se rozhodně o špičku svého žánru. Hra je od konce dubna v prodeji i v ČR (1 499 Kč), po měsíci hraní zdarma je nutné přes internet zaplatit měsíční poplatky, a nebo si koupit předplacený kupón (za 899 Kč na dva měsíce). Zajímavostí je pak možnost pořízení doživotního přístupu za relativně příznivých 149 euro.

31. 5. 2007

Autor: Jiří Sládek

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Sportovní speciál 2024: Kde sledovat Olympijské hry v Paříži

Olympijské hry v Paříži se blíží a fanoušci se mohou těšit na tisíce hodin živého vysílání. Kde přenosy sledovat?

 

HBO Max končí, nahradila ho služba Max

Platformu HBO Max v Česku a na Slovensku nahradila nová služba Max. Nabídne více filmů a seriálů i lepší kvalitu...

 

Vodafone TV nabídne v rámci předplatného streamovací službu prima+

Vodafone TV rozšířila nabídku tarifů o novou Vodafone TV+, součástí které bude i předplatné videoslužby prima+ PREMIUM.

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...