Úvod > Články > První webový televizní seriál na světě

První webový televizní seriál na světě

Již třetí webizodou nového sci-fi seriálu Sanctuary (Útočiště) je zahlcen světový i český internet, pilně vznikají překlady anglických titulků, lidé seriál stahují – a to vše legálně, v rámci pravidel, která si stanovil distributor a výrobce.

Že se sem tam objeví nějaký dokument k natáčenému filmu jen na internetu a poté se stane součástí bonusové výbavy DVD, na to jsme si již zvykli, např. u trilogie Pána prstenů nebo u Borata.

Dokonce tvůrci seriálu Ztraceni (Lost) chystají teď přes léto krátké webizody pro internet a dokonce cosi jako mobilzody (nebo telefonizody?) jen do mobilních telefonů – nabídnout je chtějí koncem září tohoto roku.

Damian Kindler, scenárista a producent seriálů Stargate SG-1 a Stargate: Atlantis, se rozhodl pro něco většího. Seriál, který bude nejprve uveden jen a jen na internetu. A protože na jeho nabídku kývli další herci a tvůrci ze zmíněných seriálů, je skoro jasné, že žánrem je science fiction. Dalším scenáristou, spoluproducentem a režisérem dvouhodinového pilotního dílu je Martin Wood (Stargate SG-1, Stargate: Atlantis, Jeremiah), výkonnými producenty Amanda Tapping (Stargate SG-1, Stargate: Atlantis), Marc Aubanel (Electronic Arts) a N. John Smith (Stargate SG-1, Stargate: Atlantis).

O trikové efekty ve stylu počítačových her se starají Ron Martin a Todd Van Hulzen. Amanda Tapping pak hraje i hlavní roli. Podle prvních dílů doktorka Helen Magnus (ano, právě tu hraje Amanda Tapping) se svou dcerou Ashley (Emilie Ullerup, již jsme mohli vidět v Battlestar Galactica) a doktorem Willem Zimmermanem (Robin Dunne, který hrál v Dawson‘s Creek) pátrá po nejrůznějších kreaturách a monstrech. Ne, aby je zabíjela, ale chránila a přesunula včas do svého útočiště. Proti ní však stojí protivník, jehož identita je neznámá – až na to, že v 18. století v Londýně vraždil prostitutky a vydobyl si přezdívku Jack Rozparovač.

Zatímco Helen je vědkyně pravým coulem, a doktor Zimmerman poněkud vyjukaný mladý muž s nepříjemnými zkušenostmi z dětství, který se příšer bojí, patří Ashley na druhé straně mezi bojovnice typu Selene v Underworldu.

Seriál Sanctuary vzniká v Kanadě, odkud přicházejí docela slušné scifárny. Onen zmíněný pilotní dvouhodinový díl se zde natáčel po celý letošní leden a je rozdělen na osm webizod po zhruba 15 minutách, z nichž tři již byly vystaveny ke zhlédnutí / stažení, ta třetí v pondělí 11. června. Další se pak objevují s odstupem 14 dní, což mi přijde jako zbytečně dlouhý interval.

V podstatě jsou tři možnosti kvality obrazu – nejnižší zdarma přes Youtube, ale tam budete mít problém vidět detaily a moc si to kvalitativně neužijete. A nebo pak verze v rozlišení 720, případně HD verze s rozlišením 1280 pixelů ve formátech MOV nebo WMV. Ta standardní přijde na 1,99 dolarů (tedy asi dvacka na koruny, z čehož plyne, že celý pilotní díl můžete mít za 160 Kč), ta HD verze pak na 2,49 dolarů.

Na dotaz, zda tvůrci plánují uvedení v televizi či na DVD, odpovídají, že jde o multiformátový seriál, takže v blízké budoucnosti to není vyloučeno, v současné době je však dostupný jen a jen na internetu.

Na oficiálních stránkách, ale i fanouškovských jde stáhnout anglické titulky (transkripty), na českých pak české či slovenské. A asi nemusím připomínat, že komu se nechce platit, cestičku sobě vždycky najde, že ano?

13. 6. 2007

Autor: Jan Lipšanský

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...