Úvod > Články > Pohltí Microsoft linuxové firmy?

Pohltí Microsoft linuxové firmy?

Jako by se poslední dobou roztrhl pytel s uzavíráním smluv mezi jednotlivými linuxovými firmami a Microsoftem. Microsoft nedávno nařkl linuxové distributory z porušování patentů, ale nabízí jim dohody. Společnost Novell už není jedinou černou ovcí linuxové rodiny. Členů přibývá.

Jak jsme vás na našem serveru v posledních dnech informovali v týdenních souhrnech, společnosti Xandros a Linspire, které jsou distributory stejnojmenných linuxových operačních systémů, podepsaly smlouvy o spolupráci s Microsoftem. Smlouvy jim zaručují patentovou ochranu softwarových prvků, spolupráci obou firem na kompatibilitě součástí Linuxu (jeho specifických distribucí) a Windows, podporu prodeje a podobně. Tím to ale zdaleka nekončí. Na jedné straně lidé z open-sourcové komunity těmto černým ovcím spílají (už kvůli filozofii open source), na druhé straně jsou ještě další firmy, které svůj svobodný software a jeho vývoj mohou zastřešit pod Microsoft.

Red Hat taky?

Počet linuxových společností, které se uchylují pod střechu Microsoftu, přibývá. Je asi otázkou času, kdy se přidají další. Microsoft se nechal slyšet, že usiluje o spolupráci s velice známou společností Red Hat, pravděpodobně jedničkou na poli open source. Jak se vyjádřil Tom Robertson ze společnosti Microsoft, Microsoft je rozhovorům s firmou Red Hat otevřen. Ta však jakékoliv dohody a zvyšování kompatibility s produkty Microsoftu odmítá, stejně jako nějaké patentové dohody, a údajně ji vůbec něco podobného nezajímá. Právě Red Hat se stal velkým kritikem společnosti Novell, která smlouvy s Microsoftem uzavřela jako první. Ať už byl postoj linuxových komunit k tomuto počinu jakýkoliv, Novell už není jedinou společností, která s Microsoftem smlouvy podepsala. Třebaže Red Hat spolupráci odmítá, stejně se objevují hlasy, že redmondskému gigantu nakonec na nabídky kývne. Jde o to kdy.

Když před nedávnem Microsoft obvinil open-sourcové projekty z porušování více než dvou set jeho patentů, vzbudilo to nejen velký zájem zainteresovaných médií, ale zároveň se zvedla i vlna nevole v open-sourcové komunitě. Její členové žádali, aby Microsoft všechny patenty, které Linux, OpenOffice a další produkty mají porušovat, oficiálně vyjmenoval. To sice Microsoft neudělal, ale někteří si myslí, že právě strach z případných postihů donutil linuxové společnosti Xandros a Linspire, aby přistoupily na podepsání smluv s Microsoftem. Dokonce se objevují takové názory, že jde o jakési nepřímé doznání obou společností, že ve svých produktech patenty Microsoftu opravdu porušovaly. Toho si je samozřejmě vědom i Red Hat a možná je to jeden z důvodů, proč se zatím uzavření smluv nebo s Microsoftem brání.

A co Ubuntu?

Ubuntu je rovněž velice populární distribuce Linuxu, a to i u nás. V posledních dnech se začaly objevovat zprávy, že Microsoft stojí i o firmu Canonical Ltd., která Ubuntu vyvíjí. Duchovní otec Ubuntu a šéf společnosti Mark Shuttleworth však jakákoliv jednání odmítá a slibuje, že tato linuxová distribuce zůstane zcela svobodná a že na smlouvy s Microsoftem nikdy nepřistoupí. Tvrdí, že smlouvy o patentní ochraně stejně nikoho před případnými žalobami ze strany Microsoftu nemohou ochránit. Podle Shuttlewortha jsou dohody pro linuxové společnosti nevýhodné a jednostranné.

Zakladatel Ubuntu se na druhou stranu nebrání spolupráci na poli interoperability. Nebo alespoň zatím chválí snahu Microsoftu o implementaci otevřených formátů do svých produktů, třebaže dle jeho úsudku OpenXML není nijak kvalitní formát. Za ten naopak považuje OPF, Open Document Format. (Souborový formát OpenXML je zabudován do současné verze kancelářského balíku Office 2007 ― majitelé tohoto balíku si určitě všimli, že třeba textové dokumenty ve Wordu se ve výchozím nastavení neukládají do *.doc, nýbrž do *.docx. Na druhou stranu ODF je znám z kancelářského balíků OpenOffice, kde se textové soubory ukládají do *.odt. Microsoft už dříve slíbil, že v případě zájmu podpoří vývoj překladače pro balík Office, který by si s ODF poradil. Svůj slib dodržel a komunitě open-sourcových programátorů zadal takovýto překladač napsat. Jejich práci po celou dobu financuje ― takový překladač mezi OpenXML a ODF je již na světě; na stránkách Microsoftu jej však budete hledat marně. Pokud o něj máte zájem, navštivte stránky Sourceforge.  V polovině května tohoto roku Microsoft všechny překvapil znova, a to když formát ODF podpořil před Americkým institutem pro standardy (ANSI). Formát OpenXML je už také standardem, ale u Emca International, a letos bude žádat o udělení standardu ISO.)

Jak to bude nakonec?

Samozřejmě se nabízí otázka, kudy se linuxové firmy vydají. Již tolikrát kritizovaný Novell si nyní může tak trochu oddychnout. Není sám, kdo se vydal na cestu spolupráce se světovým lídrem na poli operačních systémů. Přidaly se další společnosti a dá se předpokládat, že ani ostatní se spolupráci a financím ze strany Microsoftu nebudou bránit. Protože ač šéf Canonical Ltd. smlouvy označuje pro linuxové společnosti za nevýhodné, zas až tak nevýhodné nejsou. Podle uveřejněných zpráv si společnost Novell přišla na 348 milionů amerických dolarů, které do její pokladny připluly právě od Microsoftu. Přitom její výdaje druhým směrem činí pouhých 40 milionů dolarů. Stejně tak si možná dobře vzpomínáte, jak výše zmíněná společnost Linspire, dříve známa pod značkou Lindows, od Microsoftu ochotně přijala 20 milionů amerických dolarů, aby se přejmenovala. Každopádně bude zajímavé sledovat, jak se vztahy mezi open-sourcovými firmami a Microsoftem budou dále vyvíjet.

21. 6. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

ČTÚ nebude nabízet další kmitočty pro DAB+

Český telekomunikační úřad už nebude nabízet další kmitočty pro digitální rozhlasové sítě. Existovat budou jen tři...

 

Vodafone garantuje volání přes hodinky i na značky Xiaomi a Samsung

Vodafone jako první český operátor rozšířil garanci volání přes hodinky bez telefonu na tři značky. Služba OneNumber...

 

Telefon s Androidem dokáže otevřít dveře od milionů hotelových pokojů, na opravě bezpečnostní chyby se už pracuje

Výzkumníci objevili bezpečnostní chybu u zámků Saflok. Kdokoliv mohl pomocí telefonu s Androidem otevřít dveře...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...