Úvod > Články > Když policie řádí (1)

Když policie řádí (1)

K hackerství, crackerství a počítačovému pirátství nepatří jen ta „zábavná“ stránka věci, ale i ta druhá, pro aktéry méně příjemná. Podívejme se společně, jak to v poslední době vypadá, když policie dělá razie, soudy odsuzují a pachatelé pykají. A také si řekněme, kolik softwarové firmy pirátstvím ztrácejí...

S počítačovou kriminalitou a různými formami kyber kriminality, ač to zní drsně, se jistojistě setkal skoro každý z nás. Nelegální kopie počítačových programů, operačních systémů, hudba, filmy, p2p sítě... A leckdo z nás se někdy stal obětí počítačových virů, spyware, adware a nekončících „útoků“ spamerů. Podívejme se na poslední případy, ve kterých zasahovala policie, na razie ve firmách, v domácnostech a taky na tresty, který padly a padnout mohou. O některých případech jsme zde na DSL.cz psali, ale vůbec neuškodí, když si je připomeneme a doplníme o poslední vývoj.

Dnes se zaměříme na naši republiku a nejrozšířenější formu pirátství ― neoprávněné používání softwaru. Ukážeme si několik případů a předložíme pár čísel.

Windows a podobně

Nejznámějším případem softwarového pirátství je bezesporu používání nelegálních kopií operačního systému Windows. Zatímco v minulosti, v 90. letech, byly u nás v České republice tresty mírné a často se k soudu ani nedostaly, jsou postihy dnes mnohem tvrdší. Přesto se nejvíce případů řeší mimosoudním vyrovnáním. U soudu končí asi třetina případů. Postihování jsou zejména podnikatelé, Microsoft proti domácím uživatelům nijak razantně nezasahuje; pokud nejnovější operační systém Windows Vista je vyhodnocen jako nepravý, dojde „pouze“ k omezení jeho funkčnosti, avšak Microsoft samotný tyto hříšníky nijak nekontaktuje. U Windows XP je to pak pro piráta ještě pohodlnější.  

Už i natvrdo

U firem a podnikatelů je to naproti tomu jiné. Například v dubnu tohoto roku byl k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu 8 měsíců odsouzen český podnikatel, který ve své firmě prodával počítače s nelegálními kopiemi Windows. Microsoftu musel rovněž nahradit vzniklou škodu, a to ve výši 62 000 Kč. Podle vyšetřování společnost obviněného prodala počítače s nelegální kopií Windows minimálně v devíti případech. 

Ačkoliv se tyto kauzy točí většinou kolem firem, domácí uživatel si samozřejmě nemůže myslet, že pro něj zákony neplatí. Například letos v březnu okresní soud v Mostě odsoudil 19letého mladíka k trestu odnětí svobody na tři měsíce s podmíněným odkladem na jeden rok za používání nelegálních kopií produktů od společností Microsoft, Adobe a Symantec. Viník k tomu musí zaplatit vzniklou škodu ve výši 250 000 Kč a soud rovněž uložil trest propadnutí věci, a to počítače viníka a příslušenství.

Kozel zahradníkem

Na digitálním moři neplují jen domácí a firemní piráti. Určitě stojí za to zmínit nedávný případ, který působí až komicky. Šlo o mediálně velice sledovaný případ Ministerstva kultury, na jehož půdě byly dvě třetiny nainstalovaného softwaru nelegální. A opět šlo o Windows a kancelářský balík MS Office. Přitom právě Ministerstvo kultury by mělo dohlížet na ochranu autorského práva a proti pirátství bojovat.

Stejně tak v polovině dubna médii prolétla zpráva o pirátovi z Úřadu průmyslového vlastnictví, tedy dalšího úřadu, který má co do činění s patentovou ochranou. Ukázalo se, že zaměstnanec, který sdílel na 600 GB hudby, patřil pod externí firmu, která se na úřadě starala o chod sítě. V souvislosti s tímto případem pak policie podnikla 13 domovních prohlídek, při kterých ani jednou neodešla s prázdnou.  

Statistika nuda je, má však cenné údaje

Debatu na téma software a Česko uzavřeme několika čísly. Podle české pobočky BSA činí podíl nelegálních kopií různého softwaru v Česku asi 40 procent. To je s dobou před deseti lety docela slušné číslo. Tehdy se hovořilo i o 80procentním podílu nelegálních kopií. Když se podíváme na „mapu pirátství“ sestavenou z případů evidovaných BSA (týkajících se členů, které BSA zastupuje), dostaneme zajímavé údaje. Nejhůře ze všech regionů je na tom dnes Praha (25% podíl z celé ČR, 78 případů, škoda 6,4 milionu korun) a Jihomoravský kraj (13% podíl z celé ČR, 39 případů, škody 0,7 milionu korun), kdežto ke krajům s nejmenším podílem této kriminality patří Moravskoslezský (3% podíl z celé ČR, 9 případů, škody 1 milion korun), Karlovarský (2% podíl z celé ČR, 7 případů, škody 0,4 milionu korun) a Zlínský (2% podíl z celé ČR, 7 případů, škody 0,6 milionu korun). Nejvíce problémů vzniká neoprávněným používáním operačního systému Windows, kancelářského balíku Microsoft Office, antivirových programů a grafických aplikací (jako je třeba Photoshop).

Není miliarda jako miliarda

Nyní ke statistikám přímo z Microsoftu. V květnu společnost Microsoft vydala zprávu, jejíž výsledky jsou z hlediska počítačové kriminality povzbudivé. Běhen prvního čtvrtletí letošního roku se ověření pravosti systému Windows zúčastnilo 750 tisíc počítačů a nepravých jich bylo pouze 18 procent. To je oproti minulému roku slušný pokles (z 2 200 000 počítačů bylo osazeno nepravým Windows 26,5 procent). Navzdory poklesu jsou celkové ztráty softwarových firem, či spíše minimální odhady, stále obrovské. Podle zprávy, kterou analytická společnost IDC připravila pro alianci BSA, odhadovaná celková škoda v Česku činí přibližně 150 milionů dolarů (3 miliardy korun). Oproti takové Číně jsou to však zlomková čísla: např. za rok 2005 tam ztráty softwarových firem dosahovaly zhruba 4 miliard amerických dolarů při míře pirátství skoro 90 procent. Možná někoho zarazí, že nejvyšší loňské a předloňské ztráty na tomto poli obchodu byly zaznamenány na území Spojených států; celková suma za rok 2005 se vyšplhala na bezmála 7 miliard amerických dolarů. Přitom v USA je obecně nejnižší míra pirátství, asi 21 procent. 

Ovšem ještě na závěr řekněme, že na tom nejsme v Česku tak špatně; přes onu čtyřicetiprocentní „penetraci pirátství“ se Česko řadí mezi 20 států s nejnižší mírou softwarového pirátství.

13. 7. 2007

Autor: Oldřich Klimánek

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mafra posiluje své postavení na realitním trhu

Vydavatelství Mafra rozšířilo své portfolio o společnost AdInternet. Česká firma se specializuje na prodej realit...

 

Elop končí v Microsoftu, co s ním bude teď?

Dvaapadesátiletý Stephen Elop opustil pozici výkonného viceprezidenta Devices & Services ve společnosti Microsoft...

 

Hlídejte si své účty před kyberútoky

Kyberloupeže a útoky na účty klientů bank v České republice během posledního roku rapidně stouply. Banky posilují...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...